»

Prva natisnjena 3D-pištola

Forbes - V zadnjem času je najhitreje razvijajoča se tehnologija 3D-tisk. Tovrstni tiskalniki omogočajo uporabo najrazličnejših materialov, ki jih lahko natisnejo v razne oblike. Prednosti so ogromne, saj lahko namesto dejanskih predmetov po svetu nosimo le načrte, predmet pa natisnemo v pisarni. Druga velika prednost je možnost tiska predmetov, ki jih s klasičnim ulivanjem v enem kosu sploh ne moremo sestaviti. In natisnemo lahko tudi orožje.

Današnja zamisel ni prva, je pa doslej najbolj dodelana. Na Univerzi v Teksasu je 25-letni študent prava uspel natisniti pravo pravcato pištolo, ki jo pomenljivo imenuje Liberator. Podrobnosti so na voljo na spleti strani Defense Distributed. Pištolo je natisnil iz običajne ABS-plastike...

72 komentarjev

Skeniranje knjig v sekundah

Prototip na delu

vir: engadget
engadget - Popolna digitalna revolucija se, kljub vsem napovedim in napredkom v tehnologiji, še ni zgodila. Težavo predstavlja predvsem digitalizacija vseh literarnih knjig, ki so nastale še pred iznajdbo računalnika. Najlažji način je skeniranje, a trenutna tehnologija omogoča skeniranje le ene (oz. dveh) strani naenkrat, kar je pri nekaj tisočih knjigah, katerih strani se štejejo v stotinah, zelo zamudno opravilo.

A japonskim raziskovalcem iz Ishikawa Komuro Laboratorija s Tokijske Univerze bo ta postopek očitno uspelo pohitriti. Njihov prototipni...

1 komentar

ZDA razmišljajo o uvedbi elektrošok zapestnic za letalske potnike

Washington Times - Kot poročajo na Washington Timesu naj bi eden izmed višjih uradnikov ameriškega ministrstva za domovinsko varnost izrazil veliko zanimanje v tim. varnostni zapestnici, ji jo razvija kanadsko podjetje Lamperd Less Lethal Inc.

Gre za posebno zapestnico, ki naj bi jo ob vkrcanju na letalo dobili vsi potniki. Zapestnica bo nadomestila letalsko vozovnico, vsebovala osebne podatke o potniku, z njo bo mogoče spremljati prtljago potnika in najpomembnejše - v primeru terorističnega napada jo bo letalsko osebje lahko aktiviralo in z elektroškom onesposobilo domnevnega napadalca. Podjetje je pripravilo tudi promocijski video.

Kot kaže nekateri še niso pozabili Stalinovih metod "zagotavljanja" nacionalne varnosti. Poleg tega pa se zna zgoditi, da bodo hekerji hitro ugotovili, kako je mogoče elektrošok aktivirati nepooblaščeno...

113 komentarjev

Naprave, ki vas "slečejo" do golega, že na letališčih v ZDA

vir: CNN
CNN - Celostno pregledovanje posameznika bo z uporabo posebnih naprav pridobilo nove razsežnosti, saj bo po eni strani praktično nemogoče skriti pod obleko ali v perilo predmete, dokumente in druge stvari, ki bi jih želeli pretihotapiti mimo mejnih organov - po drugi pa bodo potniki popolnoma izpostavljeni nadzornikom, ki jih bodo s posebno napravo pregledovali.



Dve anteni, ki delujeta na valovni dolžini enega milimetra, se v posebni komori zavrtita okoli...

83 komentarjev

Varnostna luknja v letalu?

Boeing 787

vir: Wired News
Wired News - Pri letalu znane letalske družbe Boeing, je bila odkrita kritična varnostna luknja, s pomočjo katere je lahko vsak potnik dobil dostop do nadzorne plošče. Problem je nastal zaradi internetne povezave, namenjene internetnemu priključku za potnike, ki ima dostop do nadzorne plošče, navigacijskega in komunikacijskega sistema ter do podatkov o zamudah zvezne letalske administracije. Natančneje gre za model Boeing 787.

Kot so povedali pri družbi Boeing, so se problema resno lotili, saj so že zasnovali rešitev, ki jo bodo kmalu lahko tudi že preizkusili. Sprejeli so še 800 naročil za isti model, vendar zvezna letalska administracija želi, da se napaka odpravi preden...

26 komentarjev

Varnostni skener lahko vidi skozi (vaše) obleke

Slo-Tech - Sky Harbor International Airport je prvo letališče, ki bo testno uporabilo specifičen varnosti skener. To seveda ne bi bilo nič novega, če ne bi ta skener lahko s pomočjo T-žarkov videl skozi vašo obleko, tako da se lahko možje v modrem (ali črnem?) prepričajo, da v/na sebi ne nosite osmega potnika, oziroma eksplozivna sredstva in druga orožja.

Zaenkrat se ta moderni in napredni skener uporablja samo kot alternativa, če potnik ne naredite običajnega testa z detektorjem kovin, potem se pa lahko odločite ali se pustite preskenirati ali pretipati.



Zaradi zelo zmogljive tehnologije, ki producira slike v visoki ločljivosti, so se odločili sliko spremeniti, tako da je rezultat nekoliko popačena slika, spominja na line-art. Možje v modrem (ali črnem?) tako vendarle ne dobijo...

21 komentarjev

Biometrija na letališčih

Slashdot - Kot poroča CNN, so v ZDA začeli s tim. Registered Traveler programom, ki potnikom, ki veliko potujejo z letalom, omogoča, da se identificirajo s pomočjo biometrije in se tem izognejo dolgotrajni letališki kontroli.

Morda uporabno, ne pa nujno tudi varno, kajti kot je v svoji magistrski nalogi z naslovom Liveness Detection in Fingerprint Recognition Systems ugotovila Marie Sandström, je mogoče čitalce prstnih odtisov prevarati. Svojo tezo je preverjala na CeBIT-u na devetih različnih sistemih, preiskusa pa ni prestal nobeden od njih.

Bo visoka tehnologija postala obvezna veščina teroristov prihodnosti?

5 komentarjev