»

Office Open XML je postal ISO standard

vir: CNet
CNet - Mednarodna organizacija za standardizacijo (ISO) je sporočila, da je Office Open XML format (OOXML) sprejela med ISO standarde. Omenjeni format je razvilo podjetje Microsoft, ki si je za potrditev standarda tudi najbolj prizadevalo, saj je OOXML v njihov odgovor na ostale poskuse standardiziranja pisarniških formatov.


Od državnih teles za standardizacijo, ki so vključena v ISO, jih je po dolgotrajnem lobiranju kar 86 odstotkov glasovalo za sprejetje OOXML-a. Rezultat glasovanja naj bi po besedah Toma Robertsona, ki je pri Microsoftu odgovoren za zagotavljanje združljivosti in standardov, pokazal da "ima OOXML izredno široko podporo". Pojavljajo se zapisi, da naj bi si marsikatero...

69 komentarjev

Storm podira rekorde - ponovni naval spama

Slo-Tech - SoftScan poroča, da so prejšnji mesec zabeležili rekordno število nezaželjenih elektronskih sporočil in trdijo, da se bo to število verjetno povečalo še v naslednjih mescih. Avgusta je omenjeno podjetje identificiralo 96.89% vse pošte kot spam, ki je soliden narastek z junijskih rekordnih 96.55% (SoftScan varuje približno milijon računalnikov v srednji in severni Evropi). Ne glede na "nizko" vzorčno število, strokovnjaki menijo, da je 85-90% svetovne elektronske pošte nezaželjena in le vsaka stota vsebuje virus.

Eden največjih trojanov, ki letos razhaja in razpošilja spam je 'Storm Worm,' ki preko elektronske pošte v obliki lažnih voščil in obvestil računalnik neslutečega uporabnika z lahkoto pritegne na svoje omrežje. Le-ta je 22. avgusta letos v enem dnevu odposlal kar 57 milijonov e-mailov.

Storm botnet je domnevno eden največjih t.i. zombie network-ov na svetu, saj ga tvori nekje med 10 in 50 milijonov okuženih računalnikov, ki poganjajo razne različice operacijskega...

38 komentarjev

Hop-on bo nadlegoval proizvajalce mobitelov

Ars Technica - Podjetje Hop-on poroča, da jim je patentni urad potrdil nekaj patentov, ki med drugim vsebujejo nekatere funkcije, ki se pojavljajo na velikem številu sodobnih mobilnih telefonov. Tako namerava podjetje pošteno priviti kopico proizvajalcev, ki so na svoje izdelke vključili stranske zvočnike za predvajanje MP3 datotek, ali pa opremili telefone z dodatnimi stranskimi gumbi za sprožitev fotoaparata oz. videokamere. Najbrž ste v opisu prepoznali praktično vsak sodoben telefon, česar se veselijo tudi avtorji patenta, saj bi jim to prineslo dosti denarja, a kljub vsemu bi zadeva znala biti sporna, komentirajo pisci na ArsTechnici.

8 komentarjev

Tudi Sun izdal pretvornik za Open Document Format

OSNews - Poročali smo že, da je Microsoft pljunil v roke in se lotil vtičnika (ang. plug-in) za svojo Pisarno™, ki omogoča izvoz dokumentov v zapis ODF. Tudi pri Sunu niso sedeli križem rok in so splavili svoj vtičnik za Word 2003, ki uporabnikom tega programa omogoča tako uvoz kot tudi izvoz v ODF. Trenutno zna manipulirati samo z besedilnimi dokumenti (torej na relaciji med .doc in .odt), za končno različico, ki naj bi predvidoma izšla letošnjega malega travna (po domače aprila), pa obljubljajo še polno podporo tudi za preglednice in predstavitve.

Več o zadevi in dol poteg pa na Sunovih straneh.

Se nam poleg vojne OS-ov, pisarniških paketov in zapisov obeta še vojna pretvornikov?

0 komentarjev

Open Document Format pretvornik za Word + vojna dokumentov

Ars Technica - Že kak teden dni je na voljo pretvornik, ki omogoča shranjevanje dokumentov v odprtem, standardnem formatu. Ne boste verjeli, a napisali so ga kar pri - Microsoftu! Še povezava.

Verjetno ima pri tej potezi odločenost nekaterih (zveznih) držav, da za svoj državni aparat raje uporabijo openoffice. Vendar bi bilo naivno misliti, da se bodo pri Microsoftu kar tako odpovedali prijemu, ki uporabnikove podatke priklepa na MS Office. T. im. "Information Right Management" je morda tak način. Več o možnih scenarijih si lahko preberete tule.

Tole ni preveč po volji Adobu, ki je s svojim PDF formatom postavil de facto standard na področju dokumentov. Sedaj testirajo nekatere XML razširitve za PDF zapis, kot pravijo na ArsTechnici. Poleg tega ga nameravajo odpreti in standarizirati. Povezava.

Skratka, na področju dokumentov bo še sila zanimivo.

23 komentarjev

Namenski čip za umetno inteligenco

Slo-Tech - Proizvajalci neprestano pospešeno iščejo nove tržne niše (beri - načine za oskubljanje kupcev), v zadnjem času so na primer postali popularni kosi strojne opreme, ki skrbijo za določene namenske izračune (ponavadi v igrah, saj navdušenci v zameno za nekaj FPS-jev z veseljem odštejejo kup zelencev) in tako razbremenjujejo glavne procesorje v osebnih računalnikih. Najbrž vsi poznate AGEIA PhysX, kartico za procesiranje fizikalnih pojavov, o kateri je bilo povedano že zelo veliko, dejanski razultati pa so razočarajoči, pred kratkim pa je bil predstavljen tudi Killer NIC, gamerska mrežna kartica.

Arstechnica tako poroča, da se je podjetje AISeek odločilo, da bo zgrabilo svoj kos pogače, dokler je ta še vroča. Najavili so čip z imenom Initia, ki naj bi skrbel za izračune umetne inteligence računalniško kontroliranih likov v igrah. Zaenkrat primanjkuje oprijemljivih dejstev o izdelku, datum izida še ni znan, na voljo pa so predstavitveni posnetki, iz katerih je razvidno, kako naj...

18 komentarjev

Rapsodija Microsoft

Reuters - Sveži podatki iz Reutersa pravijo, da sta Microsoft in tožilstvo dosegla nov predlog poravnave. Če obudim spomine, naj bi po prejšnjem predlogu poravnave Microsoft vladi namelil nemalo računalniške opreme, s čimer pa se niso strinjala druga podjetja (oz. v njihovem imenu nekatere zvezne države), zatorej so se pogajalci vrnili za svoje mize. Po tokratnem predlogu naj bi velikan moral spremeniti politiko do svojih distributerjev ter jim dovoliti večjo svobodo pri nameščanju različnih operacijskih sistemov v nova računala.

Trenutno se devet od osemnajstih držav tožnic s predlogom strinjam, ostalih devet pa (še) ne.

0 komentarjev