»

Zaščita pred sesuvanjem vtičnikov tudi v Firefoxu

Mozilla.org - Sprememba tretje številke v različici Firefoxa, ki ga uporablja okoli 400 milijonov ljudi po vsem svetu, običajno označuje manjše posodobitve na področju varnosti in zanesljivosti. Tokrat pa je novost precej pomembnejša, tako da gre pravzaprav za novo zmogljivost.



Mozilla je izdala podporo v dolgo pričakovano različico 3.6.4 brskalnika Firefox, ki prinaša zaščito pred sesuvanjem vtičnikov (plug-ins). Odslej namreč podobno kot v Googlovem Chromu tečejo v svojem procesu. Če se npr. med ogledom videa ali igranjem iger sesuje Adobejev Flash, lahko uporabniki nemoteno nadaljujejo z uporabo brskalnika, za ponovno delovanje sesutega vtičnika pa je potrebno le osvežiti spletno stran.

V različici...

56 komentarjev

Visual Studio 2008 in .NET Framework 3.5

Microsoft - Microsoft je danes, po nekaj letih razvoja, izdal finalno različico razvojnega okolja Visual Studio 2008, skupaj z .NET Framework 3.5. Skupaj prinašata kar nekaj novosti, ena najbolj težko pričakovanih je nedvomno LINQ (Language Integrated Query), ki omogoča uporabo SQLu sorodnih stavkov neposredno v jezikih .NET Frameworka. Med ostale izboljšave v .NET Frameworku spadajo:
  • Izboljšave prevajalnika: Podpora novi različici VB.NET 9.0 in podpora spremembam v C# 3.0 kot so lambda metode, extension metode, statične reference za anonimne tipe, ...
  • Hitrostne izboljšave: Podpora za paging v ADO.NET, offline delo (in sinhronizacija) z bazami, boljša izkoriščenost večjedrnih procesorjev
  • Mrežne spremembe: Peer-to-peer sklad, PNRP, podpora za HTTP pipelining
  • Windows Presentation Foundation: novejši model za ustvarjanje vtičnikov, SilverLight CLR je del .NET Frameworka
Visual Studio 2008 pa poleg mnogih novosti vsebuje še:
  • LINQ -> SQL designer
  • Grafični designer za XAML/Windows...

60 komentarjev

Ponovni pogled na Microsoftov Surface

Ars Technica - O Microsoftovi Površini smo že pisali, ko so pri Microsoftu potrdili obstoj zadeve. Tokrat so mizo dobili v roke pri Arstechnici ter jo malo bolj podrobno pregledali.

Kot smo že pisali, gre za v mizo vgrajen računalnik z velikim na dotik občutljivim prikazovalnikom. Poleg dotika je naprava sposobna zaznavati tudi predmete označene s posebnimi domino stickerji. V prihodnosti bo še dobila sposobnost prepoznavanja preko RFID oznak. V ozadju teče dokaj tipičen računalnik s Core 2 Duo, 2 GB glavnega pomnilnika, grafično kartico od podjetja AMD ali nVidia ter Windows Visto. Vmesnik na Visti je zasnovan podobno kot Media Center ter ga brez uporabe tipkovnice in miške ni možno izključiti....

17 komentarjev

Microsoftova alternativa Flashu - Silverlight

Ars Technica - Skupaj z Visto smo, marsikdo nevede, dobili Windows Presentation Foundation, programski vmesnik za prikaz različnih multimedijskih vsebin, ki, podobno kot vsem dobro znan Flash, ponuja prikaz/predvajanje glasbe, videa, vektorskih grafik, ipd. WPF naj bi sprva zgolj znotraj samih Windowsov skrbel za lažje neodvisno razvijanje okostja programa in njegovega uporabniškega vmesnika, a po novem so pricurljale na dan novice, da ima Microsoft višje cilje.

Prenosljivo (in rahlo oskubljeno) različico tehnologije so preimenovali v Silverlight in jo usmerili v točno določen cilj - splet. Prva uradna predstavitev se bo zgodila na konferenci Mix07, ki se bo začela konec tega meseca v Las Vegasu, več informacij najdete v izvorni novici.

27 komentarjev

Preizkusite Visto v brskalniku

Microsoft - Pri Microsoft Slovenija so, med drugim, za promocijo Windows Viste izdelali stran, na kateri lahko preizkusite Windows Vista namizje kar znotraj svojega najljubšega brskalnika. Vse kar rabite je WPF/E vtičnik za vaš brskalnik, kar pa ni prevelika težava, saj zadeva deluje na najpopularnejših platformah. Bolj kot sama predstavitev Viste, je stran zanimiva kot predstavitev zmožnosti Microsoftovega Windows Presentation Foundation/Everywhere vtičnika, s katerim nameravajo resno mešati štrene Adobejevemu Flashu. Sicer plugin trenutno deluje samo še v Internet Explorerju in Firefoxu na Windowsih in Safariju v MacOSu, verjetno pa bomo v bližji prihodnosti opazili še podporo za katere druge brskalnike in morda celo operacijske sisteme.

...

43 komentarjev

Windows Vista proti Windows XP

AnandTech - Pred kratkim smo doživeli izid najnovejšega Microsoftovega operacijskega sistema Windows Vista, ki je prinesel kar zanimiv seznam novih zmožnosti. Je pa izid spremljalo veliko kritik na račun strojne požrešnosti in domnevno počasnejšega delovanja sistema.

Ravno zaradi tega so se pri Anantechu odločili preizkusiti Visti ter jo po hitrosti primerjati z XP. Pri tem so še poseben poudarek dali na nove zmožnosti Viste, ki so namenjene pospešitvi sistema, kičijo pa se s krilaticami SuperFetch, ReadyBoost ter še čim.
Končne ugotovitve kažejo, da je Vista vseeno nekoliko počasnejša od Windows XP na večini področij, a pokažejo pa tudi, da razlika niti približno ni tako velika, kot bi jo radi nekateri prikazali. Prav tako se je izkazalo, da...

179 komentarjev

Vista Upgrade ne gre na prazne diske

Ars Technica - Izkazalo se je, da različice Viste za nadgradnjo kljub veljavni licenci za prejšnji različici Windows 2000 ali XP ne bo mogoče namestiti na prazne diske. Kaj?

Še daljša verzija novice: Microsoft že dlje časa ponuja poleg novih full različic svojih operacijskih sistemov tudi bistveno cenejše upgrade, ki so namenjene lastnikom prejšnjih, ki lahko tako ceneje zamenjajo svoje Windows. Kljub temu te različice niso v ničemer oskubljene, saj jih je bilo mogoče namestiti tudi na prazne ali že formatirane diske. Uporabnik je moral med namestitvijo dokazati lastništvo prejšnje različice, kar je storil tako, da je v CD-pogon vstavil prejšnji CD, in namestitev se je nadaljevala. Na sveže.

Vista poleg spremenjene politike licenciranja (včasih na uporabnika, sedaj na računalnik) prinaša tudi spremembo pri nadgradnji. Microsoft še vedno oglašuje, da je upgrade inačica zmožna čiste namestitve, torej ne nadgradnje. To je res, vendar tokrat za dokaz upravičenosti ni dovolj CD s prejšnjo verzijo,...

118 komentarjev

Resničnost 130.: Windows Vista

Slo-Tech - Danes, 17.35 na drugem programu TV Slovenija vabimo k ogledu že 130. oddaje Resnična resničnost. Tokrat bomo hvalili in grajali Visto in na sploh poskušali razumeti kakšne dobrote in pasti prinaša? Koliko in za koga bo lepša? Kako se postavlja ob bok jabolčnikom in ubuntovcem? Bo poudarek na varnosti ali na zagotavljanju strožjega DRM?

Sergej bo povedal koliko pujskov bomo morali razbiti, da bi bil naš razgled karseda blagohoten, v studiju pa nam bo z razlagami pomagal Matjaž Ladava, svetovalec pri Microsoft Slovenija. Na koncu nas bo razveselil še Gašper z nasvetom kako najceneje in predvsem že danes do viste.

Resnična resničnost, prvi neinteraktivni resničnostni...

44 komentarjev

Študent je car

Microsoft - Microsoft Slovenija prireja dogodek, ki se bo odvijal v Ljubljani na Fakulteti za računalništvo in informatiko (v predavalnici 1) 18. novembra (pričetek ob 17:30) in v Mariboru na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (v predavalnici Borut Pečenko) 20. novembra (pričetek ob 17:00). Dogodek je namenjen predvsem študentom računalništva, a dobrodošli so tudi vsi ostali. Srečnež bo dobil tudi mobilni telefon Qtek Smartphone 7070 z nameščeno platformo Windows powered Smartphone).

Za podroben potek dogajanja si oglejte uradno stran Študent je car, okvirno pa bo dogajanje sledeče: smernice razvoja porazdeljenih aplikacij, Microsoft Solutions Framework ter razvoj aplikacij za mobilne naprave.

20 komentarjev