»

Forceware 77.72

Slo-Tech - Nvidia je po dolgem času uradno izdala novo verzijo gonilnikov za svoje grafične kartice.

Novosti v tej reviziji so obsežne:
  • Podpora za GeForce 7800 GTX in GeForce 6200 AGP
  • Izboljšani preformansi v SLI načinu ter boljša SLI podpora in optimizacija za nove igre
  • Kompatibilnost z Intelovimi in AMDjevimi dvojedrnimi procesorji
  • HDTV nastavitveni zaslon s predogledom
  • Celotzaslonski HDTV underscan control panel omogoča optimalno uporabo HD televizij z Windows namizjem
  • Omogoča izbiro med ohranitvijo in odstranitvijo profilov ob posodobitvi gonilnikov
  • Izboljšana TurboCache™ zmogljivost
  • Podpora za "inverse 2-2 pulldown detection and correction" ob uporabi PureVideo dekoderja
  • Več nadzora pri ustvarjanju timingov za digitalne ravne zaslone
  • Podpora za nView Desktop Manager v Windows Remote Desktop
  • Podpora za Microsoft DirectX 9.0c in OpenGL 2.0

30 komentarjev

SLI brez dveh kartic

Tom's Hardware - SLI se še niti dobro ni ponovno uveljavil na trgu, že se pojavljajo prvi hibridi te tehnologije.

Tom's Hardware poroča o novi grafični kartici ki jo je najavil tajvanski proizvajalec Gigabyte. Na kartici sta kar dva NV43 grafična prcesorja (GeForce 6600GT) povezana s tehnologijo SLI. Poleg tega je na kartici še 256 MB DDR3 pomnilnika ter 256-bitno pomnilniško vodilo, vendar je prav ta zadnji podatek varljiv, saj vsak grafični procesor zavzame polovico pomnilniškega vodila.
Hladilni sistem obsega velika hladilna rebra in dva ventilatorja.

Kartica je po prvih meritvah hitrejša celo od Radeona X850XT in GeForce 6800GT, kar je presenetljivo, saj sta dve ločeni kartici 6600GT povezani s SLI...

16 komentarjev

Hercules najavil nove Kyro kartice

X-Bit Labs - Zamuda Kyra 2 Ultra je marsikateremu proizvajalcu grafičnih kartic malce prekrižala skrbno pripravljene načrte, vendar, kar je je. Nekateri proizvajalci so se znašli po svoje in izdali nove kartice na osnovi Kyro in Kyro 2 čipa. Med takimi je tudi Hercules:
  • Kyro II 3D Prophet 4500 se zdaj prodaja v dveh verzijah - stari 64 MB verziji in novejši 32 MB različici

  • Hercules je osnoval tudi dve kartici (3D Prophet 4000XT) na malce starejšem Kyro čipu - 64MB verzijo in "Low Profile" verzijo (gotovo 32 MB različica). Obe kartici vsebujeta tudi TV izhod, ki deluje na osnovi Chrontel 7004C čipa

2 komentarja

Nvidia vse zanika

3DGPU - Razni odzivi podjetij na razne govorice utegnejo kdaj pa kdaj kar zmesti človeka, saj ne ve ali bi jim verjel ali ne. Razne govorice so nas pred kratkim bombardirale z datumi prihodov novih GeForce 3 MX in GeForce 3 Ultra procesorjev, ki pa so se na koncu izkazale za lažne. Nvidiin odziv na te govorice glede GeForce 3 MX in GeForce 3 Ultra čipov se glasi nekako takole: "Just a rumor...nothing planned.". Ali jim naj verjamemo, ali pa se Nvidija pripravlja na kakšno presenečenje? Samo za primer naj podam, da je 3dfx tik pred propadom govoril, da se niti slučajno ne mislijo prodati konkurenci, ali npr. Bungie, ki je govoril, da z Microsoftom nimajo nič, danes pa je postal sestavni del Microsoftove igričarske industrije. Vsekakor raznim odzivom na govorice, pa tudi govoricam samim ne verjemite preveč, ker saj veste - nekdo pove nekomu kakšno stvar, potem pa jo drugi malce priredi, da izpade bolje itd. Najbolje je še vedno počakati na uradne izjave iz "hlevov" matičnih podjetij....

0 komentarjev

Uporaben test

OC Prices - Večkrat je že kdo na Forumu vprašal, ali naj kupi KyroII ali MX400. Vsaka od kartic ima namreč funkcijo, ki je druga nima. Kyro II ima TBR (Tile Based Rednering), MX400 (GeForce2 MX400) pa T&L (Transform & Lighting)enoto.
Kar se pri OcPrices vaše dileme zavedajo, so tu pripravili test Hercules 3D Prophet 4500 proti Abit Siluro MX400. Test je res temeljit, ker se posvetijo tudi pakiranju kartic in "bundlu", ki ga kupec dobi zraven. Kartici so stestirali v 3DMark 2000, 3DMark 2001, VillageMark 1.17, Vulpine GLMark v1.1p, Quake 3 Arena in Serious Samu. Njihova ugotovitev je, da če imate denar in si želite dobro kartico, kupite Propheta 4500. Če pa ste na "budgetu" in vam hitrost ne predstavlja najpomembnejše vloge, kupite Abit-ovo MX400. Zakaj Abitovo? Ker je cena zelo konkurenčna, ker se kartica dobro navija in ker ji je za zaupati.

1 komentar

Tudi Soltek z grafičnimi karticami

X-Bit Labs - Vedno več proizvajalcev matičnih plošč se odloča tudi za izdelavo grafičnih kartic, v času, ko pa se za proizvajalce borita Nvidia in ATI, pa je položaj še hujši. Eden izmed novejših proizvajalcev, ki bo vstopil v svet grafičnih kartic je tudi Soltek, ki ga poznamo po precej posrečenih matičnih ploščah za Athlone in Durone. Odločili so se, da izdelajo grafično kartico, ki bo bazirala na GeForce 2 MX 400 čipu (200 MHz), vsebovala pa bo tudi 32 MB SDRAM pomnilnika (166 MHz). Do tukaj vse lepo in prav, vendar pa grafična kartica Solteku gotovo ne bo prinesla kakšnih hudih prihodkov, ker je kartic z GeForce 2 MX čipom že tako ali tako kot listja in trave. Če pa bi Soltekovci svojo kartico priredili overclockerjem in jo "začinili" še z nizko ceno in dobrimi gonilniki, potem misel na uspeh gotovo nebi bila odveč.

0 komentarjev

GeForce3 modificiranje

Slo-Tech - GeForce3 ima v 2D grafiki na visoki ločljivosti velike probleme z ostrino slike. To je zaradi slabih RFI filtrov. Zakaj proizvajalci ne montirajo gor dobrih? Kao, da jim FCC določila to prepovedujejo.
Nas, modderjev, pa ta pravila ne omejujejo... Torej se je nek Američan spomnil, da bi to naredil. Ampak kaj, ko ne ve kako. Pisal je webmasterjem na Guru3d in jih prosil za pomoč. Tudi tej niso znali odgovoriti na vprašanje kje na Internetu je vodič, ki bi pokazal, kako se namestijo RFI filtri tako, da bi bila slika pri visokih resolucijah (1600x1200 pri 120Hz) lepa in ostra. Mi tudi ne vemo, zato pozivamo vas, slo-techerje, da tak vodič najdete.
Vasja Kaukler nam je že poslal link do strani, ki opisuje kako tak problem rešite pri GeForce2 družini. Ampak nas zanima, kako ga rešite pri GeForce3 družini! Torej, prvi, ki najde (ali pa celo napiše) tako vodič dobi... dobi... nič. Razen slave in časti . Ampak potrudite se pa prosim vseeno. Hvala....

2 komentarja

QuakeCon 2001

Guru 3D - To sicer bolj spada pod kakšno gamer sekcijo, a je pomembno tudi za nas, hardtech-aše. Na QuakeCon 2001 festivalu je bil predstavljen real-time demo prihajajočega Dooma 3.
Največji vtis so naredile grafike, ki jih je predstavil John Carmack. Eden izmed udeležencev festivala je zapisal:
V nekem delu vidimo kako demon pride v kopalnico in mrtvecu odtrga kos želodca ter ga začne jest. Ampak kakšen prizor! Demon kar prekipeva od navidezne moči in mrtvec, o ja, temu lahko prav vidiš izraz na obrazu.Minimalne zahteva za to igro naj bi bile zelo visoke. Tako naj bi osnovna zahteva bila GeForce256 ali Radeon grafična kartica. Pa še to ni zagotovo, ker Carmack razmišlja, da bi to stopnjo še zvišal, tako da bi bila GeForce2 minimalna zahteva. Na GeForce3 naj bi igra delovala s 30fps.

Na opozorilo freudi-ja sem se spomnil, da so napovedali tudi izid Kvake4. O podrobnostih pa še ni nič znano.

8 komentarjev

Izboljšanje 2D slike pri GeForce 2 GTS/MX karticah

Overclockers Australia - Kljub vsej odličnosti Nvidiinih GeForce 2 GTS/MX čipov v 3D, imajo ti čipi pogoste probleme v 2D grafiki. Nekatere kartice s tema dvema čipoma (pa tudi ostale kartice z drugimi Nvidiinimi čipi) imajo precejšnje težave s prikazovanjem teksta. Namesto, da bi kartice prikazale oster tekst, je le-ta precej razmazan. Rešitev? Obiščite to stran, kjer najdete razlago in rešitev problema (cinjenje!!!). Na isti strani najdete tudi načrt, kako običajen GeForce 2 MX predelati v GeForce MXR. Želim vam veliko uspeha pri cinjenu .

1 komentar

Elsa uradno najavila Glorio DCC

X-Bit Labs - Elsa je uradno razširila svojo uspešno Gloria družino profesionalnih grafičnih kartic z najnovejšo pridobitvijo, Glorio DCC. Gre za grafično kartico bazirano na GeForce3 čipu s posebej prirejenimi gonilniki. Največ bodo pridobili prav uporabniki 3ds max 4 aplikacij, saj je Gloria DCC edina grafična kartica z za njih posebej optimiziranimi gonilniki (kar se meni zdi čudno, ampak ok...). Tako tudi ne preseneča, da bo nakup nove kartice možen izključno preko Discreetovih dilerjev, in sicer v začetku avgusta 2001.

Kot bi lahko pričakovali, pa je razlika...

0 komentarjev

Test Kyra II

Jaz - Hehe, we did it again: s tem testom smo prvi v Sloveniji! Samo za vas sva se tako žrtvovala Sergio in jaz (Sergio za dve neprespani noči testiranja preko vikenda in jaz za konvertanje članka v teh poznih urah). Torej, je Kyro II res božji dar in ali je vreden oboževalcev, ki so se zadnje čase zbrali okoli njega (po pravici povedano gre večinoma za bivše 3Dfxaše )? Za odgovore na vsa vprašanja, ki se vam porajajo v zvezi s to kartico si kar oglejte Sergiotov test? Uživajte...

P.S.: Danes novice očitno ne spljoh. Drugi imajo preveč dela s šolo, jaz pa sem zdaj preveč zmučen za kakšne višje oblike pisunstva.

14 komentarjev

GeForce3 vs Kyro II

Ace's Hardware - Tukaj je test grafične kartice na GeForce3 procesorju proti grafični kartici na Kyro II procesorju. Fantje so na AMD Thunderbird-u 1.33 GHz stestirali Guillemot 3D Prophet 4500 - Kyro II (64 MB) in Guillemot 3D Prophet III - Geforce III (64 MB). Ob tem so za primerjavo stestirali še celo vrsto drugih kartic.
Prišli so do standardnih zaključkov, ki jih poznamo že vsi. Da je Kyro II zelo dobra grafična kartica srednjega cenovnega razreda. Je le malo slabša od GeForce2 GTS-a, nosi pa ceno GeForce2 MX-a. GeForce 3 pa je kartica prihodnosti, ki jo bodo znale izkoristiti šele kasnejše igre. Nič novega torej. Poglejte si pa vseeno.

2 komentarja

Test Kyra II

Hardware Avenue - Ker bo Kyro II izšel 16. maja, je dobro vedeti, če se ga bo splačalo kupiti. Tukaj vam bodo na to vprašanje tudi odgovorili. Meni se je test zdel zelo zanimiv. Prvič sem videl, da je nekdo uporabil Serious Sam-a uporabil za testiranje kartice. Ja, stare kartice že, ampak nove? To pomeni, da se je SS res prijel kot testirno orodje. Seveda so testi še v 3DMark2001 in Q3. Ampak najbolj zanimiv je seveda SS-ov.
Na testu je, končno, bila kartica in ne tehnologija Kyra II. Testirali so torej Hercules-ov Prophet 4500, ki se ponaša s Kyro II čipom. Ugotovili so, da ima zelo dobre 32bit-ne barve, da je najboljša izbira v kategoriji cena/vrednost, da je 64MB dobra izbira (v primerjavi z 32MB), da ima zelo dober FSAA pogon in seveda, da je PowerVR's Tile Based Rendering zelo dober in uporaben kos tehnologije. Slabo pa je, da nima T&L enote, da je v DirectX-u malo pačasnejša in da ima slabe navijaške sposobnosti. Končna ocena je bila 7.5 točke od 10. ...

11 komentarjev

3D Prophet 4000 XT

X-Bit Labs - Hercules naj bi kmalu predstavil svojo konkurenco Nvidiinemu GeForce2 MX200. To bo kartica, imenovana 3D Prophet 4000 XT. Frekvenca čipa in pomnilnika bosta, kot pri vseh Kyrih, isti; to je 115MHz. Kartica naj bi prodajalne police ugledala nekje v sredini maja. Cena bo njen glavni adut. Stala naj bi pičlih $85. Geforce2 MX200 bo, s svojim pomankljivim 64bit-nim vodilom, zagotovo zaostala za 3D Prophet 4000 XT-jem. Kartica bo opremljena z 32MB SDRAM-a.

6 komentarjev

Cene GeForce3 še vedno padajo

Reactor Critical - Izgleda, da bodo GeForce3 kartice ob pričetku prodaje stale res "samo" $400. NVChips-FR pravi, da bo Hercules spustil ceno svojega 3D Propheta III na $470. Kot že vemo so cene v Francij malo višje kot v drugih državah, tako da lahko pričakujemo, da bodo drugje stale $50-$100 manj! No, vsekakor lepa novica, saj je $400 že normalna cena za najnovejšo grafično kartico na tržišču.

6 komentarjev

Nadaljevanje Prophet III sage

vir: Riva3D
Riva3D - Kot verjetno že veste, se je na internetu pojavilo nekaj slikic in podatkov o Herculesovem 3D Prophetu III, ki bi naj bil zasnovan na GeForce 3 (NV20) čipu. Šlo je za neko trgovino, ki je objavilo prvo slikico Prophet III škatle in nekaj podatkov o kartici, seveda pa Nvidia česa takšnega ni mogla trpeti in je podjetje urno prisilila, da je ponudbo in informacije umaknilo. Kakorkoli, informacije so se sedaj pojavilo v neki neznani švicarski trgovini. Očitno bo poleg "navadne" GeForce3 kartice s 64MB pomnilnika na voljo tudi "Ultra" kartica s 128MB 500MHz DDR pomnilnika. Seveda tukaj ne gre za kakšne uradne informacije in za kaj več bo potrebno počakati, toda prav lahko se zna zgoditi, da...

6 komentarjev

Kyro vs MX

Jaz - Ok, ker sem sedaj preutrujen, da bi si izmišljeval neke globokoumne komentarje, vas bom samo opozoril, da sem dodal Brodyev test, v katerem je primerjal Kyra z GeForce2 MXom. Kliknite sem ali pa na povezavo v levem meniju.

13 komentarjev

Hardwareski problem GeForce-a pri DXTC 2.

Sci-Fi Gaming - V četertek je TESKAn objavil novico s povezavo na stran The Register, kjer so objavili, da ima GeForce 2 res probleme s stiskanjem tekstur. Za dokaz pa so uporabili kar demo Dagoth More Zoological Gardens. Zadeva pa očitno spet ni tako enostavna. Na Sci-Fi Gaming so zato povprašali, kako je s to stvarjo Patrick-a Moynihan-a (iz skupine, ki je demo izdelala), in Patrick pravi, da Radeon ne podpira nekega tipa megle, ki ga ta demo uporablja. To naj bi bil razlog za razliko, screen shot iz GeForce MX-a pa naj bi bil pravi... Ker pa nisem uspel zrihat enga pametnga linka:
The problem lies not in the GeForce2's texture compression, but rather in the Radeon's lack of support for the type of hardware fog/haze effect we implemented for DMZG.

Zadeve sem se lotil še doma in tukaj so rezultati:
Prva slika
Druga slika
Tretja slika
Četrta slika
Ko pogledate prvo sliko vidite na levi A8R8G8B8 32bitni format, ki ima 8 bitov za alpha kanal (svetlo moder del slike je "povsem prosojen"). Na desni pa...

4 komentarji