»

Finančni poročili Intela in AMD-ja

Slo-Tech - Tekom tedna sta tako Intel kot AMD objavila svoji finančni poročili za prvo četrtletje letošnjega leta. Medtem ko je Intel v omenjenem obdobju ob 9,67 milijarde ameriških dolarjev prihodkov pridelal dobrih 1,4 milijarde ameriških dolarjev dobička, je AMD ob 1,5 milijardi dolarjev prihodkov imel 358 milijonov dolarjev izgube. Levji delež AMD-jeve izgube predstavljajo operativne izgube (264 milijonov dolarjev), medtem ko 50 milijonov dolarjev predstavljajo stroški nakupa ATI-ja. Več o tem si preberite v uradnih finančnih poročilih Intela oziroma AMD-ja.

16 komentarjev

Nvidia z dobičkom

Nvidia - Nvidia je objavila finančno poročilo za prvo četertletje letošnjega leta, ki govori o 844,3 milijonih ameriških dolarjev prihodkov in 132,3 milijonov dolarjev dobička. Sicer sta obe vrednosti nižji kot v zadnjem četrtletju lanskega leta, vendar glede na prvo četrtletje lanskega leta so se prihodki povečali za 24 dobiček pa kar za 44 odstotkov. Med vzroki za povečanje dobička je med drugim prihodek od prodanih grafičnih kartic za prenosnike, ki se je od enakega obdobja lani povečal za kar 71 odstotkov.

Več o tem v nVidiinem finančnem poročilu.

12 komentarjev

Intel z dobičkom, AMD z izgubo

Slo-Tech - Procesorska giganta sta objavila svoji finančni poročili za prvo četrtletje letošnjega leta. Vsekakor so lahko bolj zadovoljni pri Intelu, ki je ob 8,9 milijarde dolarjev dohodkov imel 1,6 milijarde dolarjev dobička. Več o tem preberite v Intelovem sporočilu za javnost. AMD je medtem v prvem četrtletju letošnjega leta imel 1,23 milijarde dolarjev dohodkov in 611 milijonov izgube. Več informacij o AMD-jevem poslovanju najdete v njihovem sporočilu za javnost.

8 komentarjev

AMD v ponovno nižanje cen?

Forbes - Medtem ko so pred dobrima dvema tednoma nekateri že ocenjevali, da so AMD-ju pošle moči, pa vse kaže na to, da bo podjetje verjetno še dodatno zaostrilo razmere na trgu. Pri Bank of America namreč menijo, da si potrošniki 9. aprila lahko ponovno obetajo nižanja cen namiznih procesorjev Sempron in X2 in sicer od 26% pa vse do 42%.

Očitno se bo AMD z vsemi sredstvi podal v novicah že omenjeni boj za 30% tržni delež, ki je v zadnjem četrtletju v primerjavi z lanskih 21,8% zlezel na 25,3%. Novica je vsekakor razveseljiva za potrošnike, vendar pa analitiki ocenjujejo, da bodo oceno dobička (v tem primeru izgube) na delnico morali iz -0,45 spremeniti na okrogli dolar izgube na delnico.

30 odstotni delež na trgu sam po sebi ne pomeni prav dosti, vendar pa lahko sklepamo, da si AMD z njim zgolj pripravlja bazo kupcev AM2 platforme, ki bo na dolgi rok posegla po novi dobičkonosni zvezdi - Barceloni.

5 komentarjev

Novi Opteroni ceníjo stare

Hartware.net - Včeraj je AMD predstavill šest novih dvojedrnih Opteronov za strežnike, hkrati pa ustrezno pocenil že obstoječe. Novi Opteroni 1220, 2220 in 8220 bodo tiktakali z 2,8 GHz, 1218 HE, 2218 HE in 8218 HE pa z 2,6 GHz.

Novi Opteroni serij x220 bodo imeli enake specifikacije kot dosedanji x220 SE, še vedno bodo grajeni v 0,09-mikronski tehnologiji, porabili pa bodo za spoznanje manj električne energije - torej okrog 95 W (predhodniki med 120-125 W). Opteroni 1220, 2220 in 8220 bodo stali 545, 698 oz. 1514 dolarjev, kar je znatno ceneje kot prejšnja generacija (611, 786, 2149), ki se je prav tako ustrezno pocenila. Serija x218 HE je počasnejša, cenejša (432, 611 in 1340 dolarjev) in predvsem varčnejša, saj bodo porabili zgolj 65-68 W električne energije. Več tudi v obvestilu za javnost.

0 komentarjev

AMD z izgubo

AMD - AMD, ki je že pred časom napovedal nižji dohodek od načrtovanega v četrtem četrtletju preteklega leta, je na svoji spletni strani objavil finančno poročilo za omenjeno obdobje. Njegovi dohodki so znašali 1,77 milijard ameriških dolarjev, kar pomeni, da je bilo napovedano znižanje dohodka za tri odstotke glede na enako obdobje leta 2005 pretirano. Najpomembnejši podatek finančnega poročila predstavlja znesek dobička, ki ga je AMD ustvaril v tretjem četrtletju lanskega leta. Namreč v omenjenem obdobju je AMD, ustvaril izgubo v višini 527 milijonov dolarjev. V prvem četrtletju letošnjega leta pričakuje AMD med 1,6 in 1,7 milijardami dolarjev dohodkov.

Več o tem in finančnih napovedi za prihodnost si preberite v AMD-jevem finančnem poročilu.

40 komentarjev

AMD: manjši dohodek od načrtovanega

AMD - AMD je v svojem sporočilu za javnost naznanil, da bo njegov dohodek v četrtem četrtletju lanskega leta le za tri odstotke višji od dohodka tretjega četrtletja, tako naj bi znašal 1,33 milijard ameriških dolarjev. Omenjen znesek je kar precej nižji od prvotno napovedanega dohodka ,1,85 milijard ameriških dolarjev. Glavni razlog za zmanjšanje dohodkov naj bil kljub povečanju števila prodanih procesorjev, znižanja cen le-teh. AMD je še dodal, utegne biti dobiček v četrtem četrtletju lanskega leta znatno nižji od tistega v tretjem. Končno poročilo o dohodkih in dobičku bo objavljeno 23. januarja.

4 komentarji

Ciscu gre dobro.

The Register - Finančna poročila za najzanimivejša podjetja so na Slo-Techu postala že stalnica -- in tako je tudi prav. Tokrat bomo razveselili delničarje Cisca: podjetje je imelo v 2. fiskalnem četrtletju $991 MIO čistega dobička, kar nakazuje 50 % rast v primerjavi z enkim obdobjem leto prej ($660 MIO). Ob tem je zanimivo poudariti dejstvo, da so bili sicer prihodki nižji za 2.1 % kakor v enakem obdobju lani ($4.7 proti $4.8 MRD).

Podjetje kot razloge navaja boljše rezultate pri poslovanju z grosisti, vendar pa bralec ne sme biti zaveden. Temu je lahko poleg vsega razlog tudi v knjigovodstvu -- to pa je (kot smo videli v primerih nedavno propadlih uspešnih podjetij) svojevrstna umetnost.

2 komentarja