»

Windows 7 je končno prehitel Windows XP

StatCounter - Windows XP je bil dolgo na vrhu lestvice popularnosti operacijskih sistemov. Primat je verjetno prevzel kmalu po svojem izidu, izgubil pa ga je šele zdaj. To, kar ni uspelo Visti, je uspelo Windows 7. Z oktobrom je slednji namreč najpopularnejši operacijski sistem, saj je po podatkih StatCounterja nameščen na 40,46 % računalnikov, medtem ko ta delež za Windows XP znaša le še 38,29 %. Na tretjem mestu je Windows Vista, ki je od septembra nekaj malega celo pridobila, z 11,12 na 11,32 %, na četrtem in petem mestu pa sta Mac OS X s 7,26 % in Linux z 0,8 %. Windows 7 se je na vrh seznama zavihtel šele skorajda dve leti po izidu, ki se je zgodil 22. oktobra 2009.

Oktober je prinesel tudi nekoliko večje spremembe v deležih na področju brskalnikov. Internet...

31 komentarjev

Chrome uporablja vsak peti uporabnik interneta

Velik delež kategorije Other predstavlja mešanica Chrome 12, Firefox 5 in Internet Explorer 9

HotHardware - Pred leti je Microsoftov Internet Explorer uporabljal praktično vsak, ki je želel internet povprašati za neke informacije. Da bi Microsoftova nadvlada padla je bilo skorajda nepredstavljivo, a majhni skupnosti, sprva večinoma pripadnikom odprte kode, je takšne upe zbujal Firefox. Res je prišel najbližje temu dosežku - decembra 2009 in januarja 2010 je bil Firefox 3.5 celo najpogostejša različica brskalnika, saj sta se ravno takrat prekrižala grafa uporabniškega deleža Internet Explorer 7 in Internet Explorer 8. A Windows Update je naredil svoje, vajenost ljudi pa prav tako. V zadnjem času Firefox, sicer nekoliko počasneje kot Internet Explorer, vztrajno izgublja delež, predvsem na račun novega konkurenta - Googlovega Chroma.

...

24 komentarjev

XiTi Monitor: Slovenija trenutno z najvišjim deležem uporabe Firefoxa

Daily Tech - Po poročanju francoskega inštituta za spletne raziskave XiTi Monitor, tržni delež brskalnika Firefox počasi, a vztrajno narašča tako v Evropi, kot tudi drugod po svetu. Glede na njihove meritve Firefox v Evropi uporablja 27,8 % obiskovalcev spleta, v Avstraliji in okolici 28,9 %, medtem ko bi se naj v Aziji, Afriki in Južni Ameriki tržni delež glavnega tekmeca Internet Explorerja vrtel okoli 15 %, v Severni Ameriki pa okoli 18 %. Slovenija je v Evropi s trenutnim deležem 47,9 % obdržala vodstvo pred Finsko (45,4 %) in Slovaško (40,4 %).



...

91 komentarjev

20 obveznih dodatkov za Firefox

ComputerWorld - Od izida GorečeLisičke (takrat še Feniksa oz. Goreče Ptice) je večina novic, povezana s programom, pozitivno usmerjenih. Tudi sami pogosto poročamo o porastu njegovega deleža med brskalniki, čeprav v osnovi niti ni toliko boljši od konkurence. Bistveno razliko naredijo prav razširitve, s katerimi mu dodamo kup funkcij in ga popolnoma prilagodimo lastnim potrebam.

Na ComputerWorld-u so objavili članek z opisom dvajsetih tovrstnih vtičnikov, ki bi jih po njihovem mnenju moral uporabljati vsak uporabnik Firefoxa. Razdelili so jih v pet skupin, gotovo pa boste našli vsaj enega, ki vam bo dnevno prihranil kako minuto ali pa vsaj olajšal brskanje po spletu. Klik.

Avtor novice vsem bralcem z obilico prostega časa priporoča StumbleUpon.

25 komentarjev

Firefox pospešuje

Slo-Tech - Iprom, eden največjih ponudnikov prostora za reklamne pasice ugotavlja, da je v mesecu decembru 2006 v Sloveniji Firefox uporabljalo že več kot 29% vseh uporabnikov spleta. Iprom je v lanskem marcu zabeležil 12% delež brskalnika Firefox in 87,7% delež brskalnika Internet Explorer.

Ugotavljajo, da povprečen uporabnik Firefoxa tedensko spletno predeska kar 37% več spletnih strani kot povprečen uporabnik brskalnika Internet Explorer, ki pa je še vedno najbolj pogosto uporabljan brskalnik, saj z njim spletne strani še vedno pregleduje kar 67% deskarjev.

Vsi ostali brskalniki skupaj (Safari, Opera, Netscape, ...) predstavljajo manj kot 4% delež, kar pa je 3 odstotne točke več kot marca lani, ko je bil delež ostalih brskalnikov skupaj manjši od 1%.

80 komentarjev

Firefoxov problem s pomnilnikom je lastnost brskalnika

The inquirer - Določena nenadzorovana poraba sistemskega pomnilnika je zaradi zapletene programske zasnove, po besedah Bena Goodgerja, vodilnega inženirja ekipe Firefox, sestavni del vseh dosedanjih različic brskalnika. Številna ugibanja uporabnikov Firefoxa o tem, da ima zadnja različica brskalnika resen spominski problem, je Goodger razjasnil v mozillinem blogu s pomočjo parametra browser.sessionhistory.max_total_viewers - nastavitve, ki odreja število trenutno obiskanih spletnih strani shranjenih v pomnilnik.

Firefoxov "problem" je tako v osnovi lastnost brskalnika, ki privzeto shranjuje do 15 obiskanih spletnih strani v pomnilnik (funkcija naprej – nazaj) in v tem primeru ni domneven hrošč. Firefoxov uporabnik lahko z vpisom ničle v omenjeni parameter omeji porabo pomnilnika, vendar na račun daljšega nalaganja spletnih strani (vpis about:config v naslovno vrstico brskalnika odpre skrite nastavitve).

Priljubljenost mozillinega brskalnika je po podatkih francoskih analitikov družbe Xiti...

84 komentarjev

Internet Explorer je najmanj varen brskalnik

Crypto-Gram - Kot v svojem članku z naslovom Internet Explorer Sucks piše eden najbolj znanih ameriških varnostnih strokovnjakov Bruce Schneier, se brskalnik Internet Explorer na varnostnem področju spet ni najbolje izkazal.

Schneier namreč poroča o raziskavi Browser Security Test, ki je skušala ugotoviti koliko časa je bil posamezni brskalnik (testirali so MSIE, Opero in Firefox) "znano ranljiv". Obdobje znane ranljivosti so definirali kot obdobje med javno objavo odkritja varnostne pomankljivosti in izdajo popravka zanjo. Dejstva, da si veliko posameznikov varnostnih popravkov ne...

79 komentarjev

Flock, znanilec nove generacije spletnih brskalnikov

Slo-Tech - S spletne strani www.flock.com lahko dolpotegnemo in preizkusimo nov spletni brskalnik.

Njegov namen je pokazati, kaj vse lahko pričakujemo na sceni v prihodnje. Flock vključuje kar nekaj novosti, kot recimo integrirane RSS vsebine, blogi, izmenjava fotografij, vgrajen pa ima tudi odprtokodni iskalnik Clucene.

Ko obiskujemo spletne strani, brskalnik indeksira podatke, tako da do njih lahko dostopamo tudi pozneje, Lahko pa ga nastavimo tudi tako, da po uporabi za sabo počisti indeksirane strani. Še ena od novosti je tudi lasten blog urejevalnik, ki podpira štiri najpopularnejše tipe žnevnikov (WordPress, Movable Type, Typepad in Blogger). Vanj je vgrajen tudi RSS čitalec, tako da lahko naše najljubše bloge prebiramo zbrane na enem mestu.

Zadeva je zaenkrat dosegla različico 0.5.

45 komentarjev

Najhitrejši brskalnik je ... Opera!

Slashdot - Vojne brskalnikov za prevlado in nespregledljiva nasprotja med njihovimi uporabniki segajo že v čas, ko sta bila največjo bitko za uporabnike PC-jev Netscape in Microsoft. Prvega je povozil čas, slednji pa je preživel in se danes v okolju Windows bori predvsem z Mozillo, Firefoxom in Opero. Uporabniki slehernega bodo zatrjevali, da je najboljši. In kateri je res najboljši?

Na to vprašanje so si poskušali odgovoriti na HowToCreate, kjer so med seboj primerjali vse najbolj popularne brskalnike za Linux (Firefox, Mozilla, Konqeror, Opera, Epiphany), Mac OS X (Safari, Opera, OmniWeb, IE, iCab, Firefox, Camino) in Windows (Avant, Escape, Clue, Firefox, IE, Mozilla, Opera, Netscape). Primerjali so čas hladnega zagona (cold start), toplega zagona (warm start), hitrost renderiranja CSS, tabel, obdelave slik in skript in vračanja na obiskane strani (history).

Rezultati so nedvoumni: z Opero ne moreti zgrešiti na nobeni platformi in je trenutno najhitrejši brskalnik. Ne verjamete?

99 komentarjev

Opera, spletni brskalnik, ki je več kot to

Slo-Tech - Tukaj na kratko predstavljam spletni brskalnik, o katerem se na Slo-techu malokdaj piše in ga zato marsikateri obiskovalec še ne pozna.

Jon Tetzchner in Geir Ivarsøy sta pred desetletjem začela razvijati spletni brskalnik, ki je čez dve leti ugledal luč sveta z uradno verzijo 2.1. Podjetje Opera se je tako začelo profesionalno ukvarjati z razvojem brskalnika Opera. Do današnje uradne verzije 7.54 (oziroma še vroča Opera 7.60 P3) smo bili priča ogromnemu napredku, ki se najbolje odraža v konfigurabilnosti in funcionalnosti samega brskalnika, kjer Opera, po mnenju mnogih, pomete s konkurenco.

Profesionalnost Opere se kaže tudi v tem, da so na voljo različice za sedem operacijskih sistemov, za Linux kar v 15 distribucijah. Celo za naprednejše mobilne telefone si je moč prenesti prirejeno verzijo tega brskalnika.

Najbolj seveda prepričajo unikatne lastnosti Opere, ki iz nje naredijo več kot le spletni brskalnik. Po besedah avtorjev z vsem naštetim postane simply the best...

43 komentarjev