»

V Južni Koreji spet dovoljena anonimnost na internetu

Slo-Tech - Korejsko ustavno sodišče je razsodilo, da je leta 2007 sprejet zakon o obvezni uporabi pravega imena pri pisanju spletnih komentarjev, neustaven. Zakonodajo so sprejeli, da bi zajezili klevetanje, širjenje neresnic in obrekovanje na internetu. Leta 2007 je postal problem še posebej pereč, saj je več korejskih zvezdnikov storilo samomore, domnevno zaradi spletnih komentarjev. Pritisku je sledilo sprejetje sedaj razveljavljenega zakona.

Ta je določal, da morajo strani z več kot 100.000 obiskovalci (šlo je za okoli 150 strani), svoje forume spremeniti tako, da bodo prikazovali prava imena udeležencev. Ti so morali ob registraciji posredovati dokaz svoje istovetnosti. Ker je zakon pokrival...

8 komentarjev

V Južni Koreji bo spet dovoljeno anonimno pisanje na internetu

Ars Technica - Južna Koreja je leta 2007 sprejela zakon, po katerem je uporaba vzdevkov za pisanje na forumih in straneh, ki imajo več kot 100.000 obiskovalcev, nezakonita. Pri objavljanju se je bilo obvezno registrirati s polnim imenom in navesti unikatno številko prebivalca (podobno kot naš EMŠO). Sedaj bo Koreja kontroverzno zahtevo umaknila.

Kot poroča Spiegel, je imel zakon zelo omejen učinek. Analiza korejskega zakona in vplivov, ki so jo izvedli na ameriški Carnegie Mellon University, je pokazala, da se je zmanjšalo število kršiteljev (torej tistih, ki uporabljalo obscen, sovražen govor ali pa pišejo informacije, ki kršijo zakon), ki so bili prej redkeje objavljali. Po drugi strani zakon skorajda ni vplival na skupino pogostih kršiteljev, ki so redno pisali...

5 komentarjev

Strožji nadzor interneta v Belorusiji

MSNBC - Naslednja v vrsti držav, kjer se internetna svoboda krči, je Belorusija. Tamkajšnji predsednik Aleksander Lukašenko je namreč napovedal, da bo država poostrila nadzor nad internetom in uporabniki. Da bi identificirali ljudi, ki širijo laži, in zagotovili ustrezen pregon po zakonu, beloruski parlament obravnava zakon o internetu. Če bo sprejet, bo po novem obvezna registracija in identifikacija vseh spletnih publikacij in uporabnikov interneta. Sem štejejo tudi obiskovalci kiberkavarn, ki bodo prav tako morale policiji prijaviti vse obiskovalce, ki bodo uporabljali internet.

Lukašenko ima v Belorusiji že tretji zaporedni mandat od leta 1994, v tem času pa je še okrnil svobodo medijev....

5 komentarjev

Južna Koreja prepovedala strani o samomorih

smh.com.au - Zadnji modni hit v Južni Koreji so samomori, za katere nesrečneži mnogokrat najdejo metode, navdih in vzpodbudo kar na spletnih straneh. V zadnjem mesecu naj bi si namreč življenje vzelo 20 ljudi, mnogokrat skupinsko prav z navodili s spleta. Da bi tovrstna dejanja preprečili, so Korejci predstavili paket ukrepov. Ministrstvo za zdravje bo od spletnih portalov zahtevalo odstranitev spletnih strani, ki promovirajo samomor, ter boljše sledenje po spletu, tako da bodo sproti brisali vse prispevke, ki nagovarjajo k temu dejanju. Policija bo razširila ekipo za nadzor na spletu, ki bo lovila skrbnike spletnih strani in blogov, ki se bavijo s to tematiko. Poleg represivnih ukrepov bodo delovali tudi preventivno, saj nameravajo organizirati vrsto seminarjev, predavanj in javnih kampanj z namenom izobraziti in pomagati ljudem.

Policija je v zadnjem času aretirala tudi tri skrbnike spletnih strani, kjer so se ljudje pripravljali na samomore. Vzdrževanje takšnih strani spada po tamkajšnjem...

48 komentarjev

Skrivanje za vzdevki bo kmalu nelegalno v Južni Koreji

Slashdot - Pri AsiaMedia poročajo, da se bodo morali uporabniki, ki sodelujejo na večjih portalih v Južni Koreji, predstaviti s svojim pravim imenom. Tako bodo morali vsi portali, ki imajo več kot 100.000 obiskovalcev, spremeniti svoj sistem forumov in komentarjev tako, da bodo odražali uporabnikovo resnično ime. Kot razlog za predlog takega zakona so navedli preprečevanje razžalitev ter posegov v zasebnost. V primeru, da spletna stran ne bo upoštevala zakona, ji bo grozilo do 30 milijonov wonov kazni.

41 komentarjev

Američani producirajo največ spama

ZDNet - ZDNet povzema rezultate Sophosove študije o izvoru spama v letu 2004. Na prvem mestu seznama so Združene države, od koder prihaja kar 42 odstotkov vse nezaželene pošte. Na drugem mestu je Južna Koreja (13,4 %), na tretjem Kitajska (8,44), sledijo pa jim še Kanada (5,71), Brazilija (3,34), Japonska (2,57) in ostale države. Največji pošiljatelji spama so računalniki s hitrim stalnimi (broadband) povezavami v internet, pri katerih gre največkrat za zombije -- računalnike nič hudega slutečih uporabnikov, ki jih zaradi nezaščite izkoriščajo spamerji.

6 komentarjev

Bin Laden napada Kitajsko

The inquirer - Vendar ne s talibansko vojsko, ampak v obliki računalniškega črva, ki je samo malce popravljena različica znane Nimde. To pomeni, da se črv Bin Laden razmnožuje na precej podoben način, na okuženem računalniku pa se razpošlje na vse elektronske naslove, ki jih imate shranjene v Outlooku. Črv je bil najprej opažen v Južni Koreji in Avstraliji. Po beseda Symantecovih strokovnjakov, črv ni posebej nevaren.

1 komentar

Zasebnost na spletu...

CNN - Vsi že vemo, da zasebnosti na spletu bolj ali manj ni. Največje oglaševalske agencije zbirajo podatke o vaših navadah, vaših konjičkih, vaših nakupovalnih navadah in tako naprej. Dober primer je tudi recimo Amazon, ki zbira podatke o tem, kakšne knjige iščete in glede na te podatke vam prikaže priporočene knjige za vas.
Zaradi očitkov oglaševalski industriji, da nenehno vdira v zasebnost uporabnikov, so postavili dve spletni strani (t.i. "opt-out" strani), Network Advertising Initiative in Andersen Compliance, kjer lahko uporabniki odklonijo uporabo njihovih podatkov, ko obiščejo popularne komercialne spletne strani.
V preteklosti so morali uporabniki na vsaki spletni strani posebej označiti, da ne želijo uporabe njihovih podatkov na spletni strani, kar je povzročilo kritiko varuhov zasebnosti in nekaterih zakonodajalcev. Tako se ameriški kongres nagiba k temu, da bi na splošno uredil to problematiko na ta način, da bi lahko oglaševalske agencije uporabljale podatke o uporabnikih...

4 komentarji