»

V Španiji univerzalna pravica do širokopasovnega dostopa do interneta

PC Magazine - Španija je sledila finskemu zgledu in bo vsem svojim državljanom omogočila pridobitev širokopasovnega dostopa do interneta. Od leta 2011 bodo vsi Španci lahko kupili vsaj megabiten dostop do interneta, ne glede na to kje živijo. Že sedaj sicer na Iberskem polotoku obstaja univerzalna pravica dostopa do interneta, ki jo nudi Telefonica, in preprečuje, da bi zaradi krčenja stroškov prebivalce odročnih predelov odrezali od dostopa do interneta. Operaterje je leta 2006 to stalo 75 milijonov evrov. Potrošniška organizacija FACUA pozdravlja takšno odločitev, dodajajo pa, da en megabit ni dovolj in da je leto 2011 preveč oddaljeno.

43 komentarjev

Brezplačen Wi-Fi na letalih Virgin America

Slo-Tech zastonj na letalu!

vir: CNet
CNet - Virgin America je, podobno kot American Airlines, že spomladi ponudil širokopasovni brezžični internet na nekaterih svojih letih. Za storitev Gogo Wi-Fi so pri letih, daljših od treh ur, računali $12,95, medtem ko so bili krajši leti nekoliko cenejši - pri poletih do ure in pol je bila cena le $5,95, med uro in pol ter tremi urami dolgimi poleti pa je storitev stala $9,95. Za uporabnike pametnih mobilnih telefonov so ponujali poseben paket, kjer je bila enotna cena pri letih nad uro in pol ter je znašala $7.95. V prazničnem obdobju, ki se v ZDA začne že novembra, so se pri Virgin America odločili pripraviti posebno ponudbo. Skupaj z Googlom bodo med letošnjim 10. novembrom in 15. januarjem leta 2010 storitev ponudili popolnoma...

15 komentarjev

Wi-Fi letalskim potnikom bolj pomemben od hrane

vir: Wikipedia
TG Daily - American Airlines je opravil anketo, ki je pogoste letalske potnike spraševala po najbolj pomembni ugodnosti na letu. Zanjo so se odločili zaradi napovedi, da bo do leta 2013 na poletih kar 200 milijonov širokopasovnih povezav, kjer bodo najbolj številčni potniki na daljše razdalje. Za vzorec so vzeli 1500 pogostih letalskih potnikov, ki so morali imeti letno zabeleženih vsaj 20 poletov pri vsaj treh različnih letalskih družbah. Trenutno jih najbolj moti prazna baterija prenosnika (oz. mobilnega telefona), ki je ni mogoče napolniti (v prvem in poslovnem ter v nekaterih vrstah ekonomskega razreda American Airlines že ponuja električne vtičnice), saj je takšnih potnikov kar dve tretjini, a le četrtina vseh anketirancev bi...

16 komentarjev

Svetovna Wi-Fi prestolnica ostaja London

Slashdot - Slashdot poroča, da je svetovna prestolnica za brezžičen dostop do medmrežja še vedno London. Zadnja študija, ki jo je opravila RSA, je odkrila, da je v Londonu 12.276 dostopnih točk, kar za več kot 3000 presega njihovo število v New Yorku. Največjo rast so zabeležili v Parizu, kjer se je njihovo število pošesterilo, medtem ko je ta v Londonu znašala 72 %, v New Yorku pa le 45 %. Precej bolj žalosten je podatek o varnostni neosveščenosti skrbnikov, saj je v New Yorku 97 % vseh dostopnih točk v podjetjih zaščitenih, v Londonu pa le 80 %. Za primerjavo: domači uporabniki so v New Yorku svoje točke zakriptirali v 97 %, Londončani pa v 90 %.

4 komentarji

Brezplačen dostop do storitve Back to Your Mac

Gizmodo - Oddaljen dostop za vse MacOS uporabnike preko sistema Back to Your Mac, do sedaj ni bil možen, vsaj na brezplačen način ne. Bil je privilegij tistih, ki so bili pripravljeni odšteti 100 dolarjev za .Mac Service. Sedaj je na voljo brezplačen dostop, za kar se moramo zahvaliti prijateljem na strani Lifehacker.

Žal brezplačna alternativa ne vsebuje vseh bonbončkov plačljive verzije, kot na primer enkripcije povezave, nima skoraj nič nastavitev, vendar boste konec koncev storitev lahko uporabljali brezplačno, ter imeli popoln nadzor nad namizjem preko oddaljenega dostopa. Za vse dodatne informacije ter navodila še klik!

Vir.

20 komentarjev

Tiskanje na pivo

Slashdot - Slashdot poroča o inovativni predelavi HP-jeve tiskalniške kartuše v mini prenosni tiskalnik. Za zadevo je potrebno nekaj malega znanja elektronike, rezultat je napravica, ki jo moramo sami premikati po površini in se pretvarjati, da smo tiskalniški mehanizem, kar drastično zmanjša natančnost tiska, vseeno pa izgleda kul. Avtorji so najprej poskusili s tiskanjem na papir, kar je uspelo precej solidno, obilica inspiracije pa je kasneje prinesla še tisk na gosto Guinessovo peno in celo na površino vode v kozarcu. Če ne veste, kaj bi počeli v prostem času in bi radi podobno zadevo ušpičili tudi sami, najdete navodila v originalnem članku.

12 komentarjev

Podrobnosti o Wi-Fi v San Franciscu

Slashdot - Poročali smo že smelem projektu, ki so si ga zastavili v San Franciscu - dostop do interneta nameravajo povsem brezplačno preko brezžične tehnologije Wi-Fi omogočiti vsem prebivalcem mesta. Pogodba med San Franciscom, EarthLinkom in Googlom postreže s podrobnostmi.

Vsem gospodinjstvom bo omogočen brezplačen dostop do interneta s hitrostjo 300 kbps. Megabitni dostop bo prav tako na voljo, le da bo stal 21,95 dolarja oz. po znižani ceni za reveže 12,95 dolarja (politično korektno so to low-income prebivalci). Preizkusna doba projekta bo 4 leta, storitev pa lahko EarthLink podaljša še trikrat za štiri leta. Ponudnik bo mestu kot nadomestilo za uporabo storitev in infrastrukture vsako leto plačal 640.000 dolarjev in pet odstotkov dobička. Več o tem.

20 komentarjev

Google Wi-FI v San Franciscu

Wi-Fi Networks - Google se je odločil pokriti celoten San Francisco z brezplačno brezžično mrežo. Google načrtuje, da bo vse stroške pokril s pomočjo oglasov. Že sedaj vsi subtilni oglasi, ki jih je moč opaziti na mnogih straneh, ne stanejo enako. Večkrat ko se nek oglas pojavi na katerikoli strani, dražji je. Tako najdražji lahko dosežejo tudi 60$ na klik.

Ocenjeni stroški pokrivanja San Francisca bodo znašali od 5 pa vse do 8 milijonov dolarjev. Toda v primerjavi s Filadelfijo, bo San Francisco še poceni. Google za San Francisco namreč načrtuje hitrosti do 300 kilobitov na sekundo. V Filadelfiji se bodo zadovoljili le z megabitom. Problem se pojavi tudi v velikosti Filadelfije, saj ima približno dvakrat več prebivalcev kot San Francisco (1,5 milijona proti približno 750.000 v San Franciscu), po vrhu vsega pa je mesto kar trikrat večje kot San Francisco.

Še novica na Wi-Fi Networks ter Anandtechu.

Ali vedno večja prodaja prenosnikov pomeni še več takšnih omrežij? Vem, da se bi bil sam zelo...

15 komentarjev