»

Nov članek: Čudežno popotovanje skozi grafični cevovod - 2. del

Slo-Tech - Naš Senitel je zopet vzel tipkovnico pod prste in nadaljeval začeto.

V prvem delu smo si ogledali strukturo sodobne grafične kartice. Med drugim smo omenili shaderje, ki so zaradi svoje programabilnosti, nekakšno srce in duša sodobnih GPU-jev. Različni shaderji so odgovorni za različne strukture v grafiki (v Direct3D 10 so to oglišča, trikotniki in pike) in omogočajo programerjem, da na teh točkah cevovoda izvajajo komplicirane izračune, katerih končni rezultat je v relnem času generirana slika nekega virtualnega okolja na zaslonu. Tudi predstava, da so shaderji tukaj šele od predstavitve DirectX 8 (novembra 2000), ne bo držala. Shaderji so z nami že vse od začetkov 3D pospeševalnikov, samo o kakšni resni programabilnosti ni bilo ne duha ne sluha. Kot ste verjetno že ugotovili, se je zopet vse začelo z Voodoo Graphics...

Vabljeni k branju!

41 komentarjev

Nov članek: Čudežno popotovanje skozi grafični cevovod

Rasterizacija trikotnika - če je središče pike znotraj trikotnika se pika pobarva, sicer ne. Problem?

Slo-Tech - Naš Senitel ugotavlja, da trenutno očitno živimo v obdobju, ko razni *PU-ji (Processing Unit) rastejo kot gobe po dežju. Nedolgo tega je tržne police ugledal prvi pospeševalnik fizikalnih izračunov (PPU ali Physic Processing Unit) PhysX podjetja Ageia. In ker to očitno še vedno ni dovolj, se pojavljajo še pospeševalniki za umetno inteligenco in celo mrežne kartice, ki nosijo PU v imenu. Krivec za to poplavo pa je verjetno GPU (Graphics Processing Unit) in ideja o kovanju železa dokler je vroče. Da malce razjasnimo nastalo situacijo ter razložimo zakaj se GPU-ji dejansko obnesejo, pa se bo potrebno spustiti skozi tole zajčjo luknjo...



Veselo branje!

12 komentarjev

Nov test: GeForce 6600 GT SLI

Pogled na dve kartici GeForce 6600GT povezanima v SLI

Slo-Tech - Za vse sladokusce le ena beseda: SLI. Senitel si je pogledal, kako se tehnologija, ki smo jo imeli priložnost preizkusiti že času Voodoojev, obnese z najhitrejšimi grafičnimi karticami danes. Kakor ugotavlja, se dve vzporedno vezani grafični kartici (v tem testu sta bili to GeForce 6600 GT), še vedno obneseta odlično. Branje obvezno.

43 komentarjev

Nov članek: DirectX 9.0 - Osvetljevanje

Slo-Tech - Slotechova baza člankov se redno dnevno (pardon, dvakrat tedensko) debeli. V sklopu strokovnih člankov s področja grafičnih tehnologij je Senitel s svojo serijo DirectX 9 oral svojevrstno ledino.

Tudi njegov tokratni izdelek je spisan v stilu ostalih: akoravno nekaterim laikom pravzaprav nerazumljiv, je nadobudnim programerjem in tistim, ki bi se na področju tovrstne grafike želeli preizkusiti, lahko izvrsten vir informacij o Microsoftovi knjižnjici.

Tokrat na sporedu: DirectX 9.0 - Osvetljevanje

11 komentarjev

Popravljeni problem(čk)i

Guru 3D - Vsi, ki imate Windowse 2000 ali XP (ne bom dvomil v to, da ste jih dobili popolnoma zakonito ) in Nvidia grafično kartico, ste verjetno že ugotovili, da ne morete spremeniti frekvence osveževanja zaslona. Frekvenca je "zaklenjena" na 60MHz. Kar pa ni dobro. Sploh ne za oči!
Zato si je nekdo izmislil progamček, ki to popravi. Dobite ga tu. Vse kar morete narediti je, da ga inštalirate. Vse drugo bo opravil on.

7 komentarjev

Kaj je SmartShader? drugič

AnandTech - ATI-jev SmartShader je na računalniško scenu udaril kot jederska raketa, ki se je spremenila v kita, ki se zaveda samega sebe 5 minut pred smrtjo, na Zemljo. Vzroka sta dva (ali več). Prvi je, da gre za res nekaj inovativnega, kar se bo lahko (ni pa nujno) pokazalo kot konkurenca Nvidii. Drugi pa je malo bolj hm, hm praktične narave. Namreč poletje je in nič takooo zanimivega se ne dogaja. Tako da so vsi pograbili prvo priložnost in razložili za kaj pri SmartShaderju gre. Spodaj je članek Tom's hardwere-a, tukaj pa se razpisuje AnandTech. Priporočam ogled obeh, ker sta natančna in zanimiva. Predvsem pa kratka.

1 komentar