»

Intel pripravlja šestjedrnika?

Gizmodo - Intel naj bi za drugo oziroma tretje četrtletje letošnjega leta načrtoval predstavitev šestjedrnega procesorja s kodnim imenom Dunnington. Šestjedrnik naj bi vseboval tri dvojedrne Penryn čipe, ki bodo imeli na voljo 16 MB drugonivojskega predpomnilnika. Šestjedrnike bodo na vrhi Intelove ponudbe procesorjev nasledili predvidoma osemjedrni procesorji s kodnim imenom Nehalem. Več o tem si preberite v izvorni novici na Gizmodu.

26 komentarjev

Intel uspešno preizkusil jedro, izdelano v 45nm tehnologiji

Slo-Tech - Intel je že preizkusil novo jedro, poimenovano Penryn (prišel je čas, da si to ime zapomnite), zgrajeno v 45nm tehnologiji. Gre za naslednika zloglasnga jedra Conroe. Penryn bo poleg manjše površne prinesel nove SSE ukaze, več L2 predpomnilnika, višje hitrosti, pri tem pa bo energijsko enako požrešen kot predhodnik. Komercialno naj bi bil dobavljiv nekje v drugi četrtini tega leta. Intel pri tem ne zagotavlja, da bo bodo vse matične plošče s podnožjem 775 z veseljem sprejele novinca v svoj topel objem.



Novega proizvodnega procesa bo deležna vsa procesorska družina, tako strežniški, namizni, kot tudi procesorji, namenjeni mobilnim računalnikom.

12 komentarjev

Intel: pocenitve in novi procesorji

Hkepc - Kot odgovor na AMD-jev K8L, ki bo luč sveta zagledal sredi prihodnjega leta naj bi Intel za drugo četrtletje prihodnjega leta načrtoval pocenitev procesorjev Core 2 Duo in Core 2 Quad. Največje pocenitve bodo deležni procesorji Core 2 Duo E6700,ki se bodo pocenili za kar 40 odstotkov in bo za njih potrebno odšteti 316 ameriških dolarjev. Core 2 Quad Q6600 se bo pocenil za 38 odstotkov, njegova nova cena pa bo znašala 530 ameriških dolarjev.

Težko pričakovani Core 2 Duo E4300, ki bo uradno predstavlen enaindvajsetega januarja se bo pocenil za 31 odstotkov, in bo zanj namesto prvotnih 163 potrebno odšteti 113 ameriških dolarjev, poleg tega pa bo hkrati z njegovo pocenitvijo luč zagledal tudi njegov večji brat,Core 2 Duo E4400 s frekvenco 2 GHz, za katerega bo potrebno odšteti 133 zelencev. Hkrati s pocenitvijo naj bi Intel predstavil tudi dva nova Core 2 Duo procesroja, in sicer modela E6420 in E6320,ki se od modelov E6400 in E6300 razlikujeta le po dodatnih dveh megabajtih...

28 komentarjev

Intel: 45 nm

The Tech Report - Intel je izdelal prvi primerek procesorja s kodnim imenom Penryn, ki je izdelan v 45 nanometrski tehnologiji, poroča Reuters. 45 nanometrska tehnologija naj bi poleg manjše porabe omogočala tudi višje frekvence procesorja. Kupcem bodo omenjeni procesorji v dvo- in štirijedrnih izvedenkah na voljo predvidoma v tretjem četrtletju prihodnjega leta, frekvence procesorjev pa naj bi dosegle celo 4 GHz, poleg tega pa naj bi procesorji imeli do 12 MB drugonivojskega predpomnilnika.

Več na The Tech Reportu.

13 komentarjev

Intel Nehalem - vrnitev Hyper-threadinga

VR - Zone - Na VR-Zone so objavili nekaj zanimivih informacij o Intelovih procesorjih naslednje generacije, temelječe na arhitekturi Nehalem in izdelanih v 45-nanometrski tehnologiji. Med drugim poročajo tudi o vrnitvi vsem dobro znanega Hyper-threadinga. Poleg tega naj bi procesorji imeli integrirani pomnilniški krmilnik, zaradi katerega bodo procesorji dobili novo podnožje Socket B s 1366 nožicami.

Več na VR-Zone.

13 komentarjev

Intel: novi procesorji

več strani - Intel je uradno predstavil štirijedrne procesorje Xeon, in sicer različici Xeon E5310 in E5320 s FSB-jem 1066 MHz, 8 MB drugonivojskega predpomnilnika in frekvencama 1,6 oziroma 1,86 GHz ter različici Xeon E5345 in E5355 s 1333 MHz FSB-jem ter frekvencama 2,33 oziroma 2,66 GHz. Cena najšibkejše različice znaša 455, najzmogljivejše pa 1172 ameriških dolarjev. Poraba vseh omenjenih procesorjev znaša 80 W. Obenem je Intel najavil prihod varčnih štirijedrnikov z vsega 50 W porabe. Več v Intelovem sporočilu za javnost.

Enaindvajsetega januarja naj bi luč sveta zagledal tudi Core 2 Duo E4300, ki ima za razliko od svojih velikih bratov le 800 MHz FSB, kar pomeni, da bo omenjen procesor kot nalašč za zagrizene navijalce. Poleg tega bo s ceno 163 ameriških dolarjev najcenejši Core 2 Duo procesor. Več na HKEPC.

14 komentarjev

Prihaja SSE4

Intel - Intel je na Intel Developer Forumu najavil zbirko ukazov SSE4, ki jo bodo podpirali prihajajoči procesorji. Gre za najnovejšo posodobitev leta 1999 prav s strani Intela uvedenih ukazov Streaming SIMD Extensions (SSE), dopolnjeno s petdesetimi novimi ukazi. Nove ukaze bodo podpirali prihajajoči procesorji, izdelani v 45 nanometrski tehnologiji, ki naj bi luč sveta zagledali konec prihodnjega leta.

Več o tem na Intelovi spletni strani.

14 komentarjev

Novi varčni Opteroni iz AMDja ?

Tech Report - AMD je presenetil z novimi modeli Opteronov z nižjo porabo. Gre za seriji HE iz družine x40 s porabo 55 W in x46 EE s porabo samo 30 W.

Sodeč po AMD-jevi razpredelnici bodo cene za nove čipe zelo zasoljene. A treba je upoštevati, da so prvenstveno namenjeni posebnim potrebam, kot so računalniki na kartici (blade), verjetno pa bo kakšen zašel tudi v prenosnike višjega razreda. V izvedenki 1xx tako staneta $733, v 2xx $851 in v 8xx $1.514, toliko kot najhitrejši "navadni" modeli torej.

Upajmo, da bomo lahko "navadni" uporabniki iz tega iztržili vsaj padec cen "navadnih" Opteronov.

6 komentarjev

Upanje za Moorov zakon

SRAM leta 2002

vir: Google
iTNews - 65-nanometrska tehnologija je že omogočila Intelu, da so naredili 4 megabajtni SRAM (Static Random Access Memory - hitrejši in bolj zanesljivi pomnilnik v primerjavi z DynamicRAM-om ) s površino celice le 0,57 mikrona2 in s tem zopet ujeli korak z Moorovim zakonom. Prvi 65-nm procesi se bodo začeli uporabljati leta 2005, 45-nanometrski pa dve leti kasneje.

Sedajsnji 90-nm Prescotti so bili na primer "odkriti" že pred dvema letoma in imeli...

5 komentarjev

Nov Pentium III

The Register - Kot kaže, Intel še vedno kuje vroč silicij. Tokrat je predstavil Pentiuma III, ki deluje pri 1.4 GHz, vsebuje kar 512 kB drugostopenjskega predpomnilnika ter je zgrajen v 130 nanometrski tehnologiji. Kar ga naredi zelo primernega za računala, kjer je zanesljivost zelo pomembna (recimo spletni strežniki), je za 40 % manjša poraba energije (torej manjša možnost pregretja).

1 komentar