»

OpenOffice.org konferenca 2007 v Barceloni

Slo-Tech - Od 19. do 21. septembra 2007 se odvija peta OpenOffice.org konferenca, ki tokrat poteka v soncni Barceloni. OpenOffice.org konference se že tretjič udeležuje tudi Kiberpipa z medijskim pokrivanje konference. Posnetki predavanj bodo v dneh med in po konferenci dostopna na spletni strani http://ooocon.kiberpipa.org/. Pripravljajo se tudi pogovori z udeleženci, preko katerih boste lahko izvedeli še kaj, ki ni le del formalnega dela programa konference. Seveda bodo na ogled tudi fotografije konferenčnega dogajanja.

2 komentarja

Supercomputing '06 konferenca

Slo-Tech - Prejšnji teden je v Tampi na Floridi potekala vsakoletna mednarodna konferenca Supercomputing'06. Tematika je jasna že iz naslova; poleg nje so obravnavane tudi teme iz skladiščenja podatkov, omrežij in orodij za analizo.

In o čem je tekla beseda letos? Od tega, kako benchmarkajo Blue Gene/L, kako se (bo) programiralo na Cell arhitekturi, do tega, kakšne so izkušnje iskanja določenih zaporedij v genih s pomočjo <i>grid computinga</i>. Tematika je vsekakor preobsežna, da bi jo lahko zajeli in pojasnili v enem stavku.

Več si lahko ogledate na sc06.org, vključno s povzetki v pdf formatu. Na voljo je tudi arhiv prejšnjih konferenc.

Veselo branje!

17 komentarjev

IBM gradi nov superračunalnik

BBC - Čeprav je Blue gene/L še vedno edini superračunalnik, ki je presegel mejo 100 teraflopov (100 trilijonov operacij na sekundo), njegov rekord je namreč kar 280, na višku pa za kratek čas celo 367 teraflopov, IBM-u to očitno ni dovolj. Načrtujejo namreč izgradnjo novega superračunalnika, zaenkrat poimenovanega Roadrunner. Njegove zmogljivosti naj bi po napovedih segale preko 1 petaflopa (1000 teraflopov) v normalnih razmerah ter 1,6 petaflopa na višku zmogljivosti. Monstrum bo najbrž situiran v Nacionalnem Laboratoriju v Los Alamosu, njegova naloga pa naj bi bila zagotavljanje varnosti in zanesljivosti jedrskega orožja ZDA.

Izvirno novico je na BBC-ju odkril snow. Hvala mu!

8 komentarjev

Microsoft se spušča na področje superračunalnikov

News.com - Medtem, ko je do sedaj na večini superračunalnikov kraljeval Linux, Microsoft ni imel pravega protiorožja. Linux je namreč nameščen na 4-ih sistemih iz peterice svetovnih superračunalnikov.

Sedaj pa je Bill Gates na SC05 (Supercomputing Conference 2005 - konferenca o superračunalništvu) oznanil Windows Computer Cluster Server 2003, ki je pravkar prešel v beta-2 fazo testiranja. Sistem je optimiziran za delo v gručah, z njim lahko postavljamo opravila v vrsto, deležen pa je bil še kupa drugih optimizacij.

Microsoft pa tako tudi razmišlja, da bi začel ponujati na trgu poleg svojih Live verzij Offica, tudi brezplačne namizne programe, v prihodnosti pa mogoče celo sam operacijski sistem, ki bi sicer bil brezplačen, bi pa vseboval reklame, s katerim bi se zadeva financirala. Ker je to v samem sistemu malo težko narediti, načrtujejo, da bi izdali nizkorazreden sistem, ki bi v stilu Linux distribucij že vseboval uporabne programe, kot je na primer Office, in reklame prikazoval...

41 komentarjev

Pocenitve PlayStationa 2

Game Pro - Po ogromnem uspehu prodaje teh konzol se je Sony Computer Entertainment odločil, da bo ceno PlayStationov znižal za eno petino na Japonskem, kot so tudi storili v Združenih državah Amerike meseca avgusta.

Vzrok za pocenitve je najbrž to, da je sedaj konzola že precej stara, saj je na tržišču že 4 leta in si jo sedaj lasti že skoraj vsak Japonec. Za akcijo pa so se verjetno odločili tudi zaradi finančnih težav, saj so pred dnevi oznanili, da bodo morali zaradi zmanjšanega dobička od predvidenega odpustiti 1400 delavcev in prestrukturirati podjetje.

Cena naj bi padla na 180 ameriških zelencev, kar bi pri nas znašalo okoli pičlih 37.000 tolarjev. Mogoče ni niti tako zanemarljiv sledeč podatek. Klik.

Pocenitve za Japonce, kaj pa za nas?

2 komentarja