»

Na spletu 10.000 Hotmailovih gesel

The Register - Na internetu se je znašlo približno deset tisoč uporabniških imen s pripadajočimi gesli za dostop do računov Microsoft Live, kamor sodi tudi elektronski predal Hotmail. Na spletni strani Pastebin.com, kamor lahko uporabniki s celega sveta nalagajo datoteke, so našteli 10.028 parov podatkov. Ker so si sledili po abecedi od ararat973@hoymail.com do blando2713@hotmail.com, je verjetno, da je to le en del večje zbirke podatkov - grob izračun pokaže, da jih je okrog 143.000. Zlobni jeziki so takoj začeli natolcevati, da je bila Microsoftova baza podatkov kompromitirana, a v tem primeru bi se ukvarjali s 450 milijoni podatkov. Prav tako Microsoft podatkov gotovo ne shranjuje v tekstovni obliki (plain text).

Verjetnejša je teorija, da so se nepridipravi do teh podatkov prikopali zaradi neosveščenosti ali naivnosti uporabnikov. Obstaja namreč cela kopica strani, ki oglašujejo, da bodo uporabniku pokazale, kdo jih je blokiral v IM-programu MSN, če ti seveda vpišejo uporabniško ime in...

7 komentarjev

Dupliciranje ključev iz fotografij

Dupliciranje ključev iz fotografije

Slo-Tech - Benjamin Laxton, Kai Wang in Stefan Savage iz University of California so pred kratkim objavili članek z naslovom Reconsidering Physical Key Secrecy: Teleduplication via Optical Decoding.

V članku opisujejo postopek dupliciranja (fizičnih) ključev s pomočjo fotografiranja iz razdalje več kot 30 metrov. Razvili so celo prototip Sneakey, programsko aplikacijo, ki je sposobna dekodirati obliko ključa iz fotografije. Pri tem je potrebno vedeti tip ključa, uporabnik pa mora določiti kontrolne točke ključa na fotografiji.



Podobne postopke komercialno sicer že izvajajo nekatera podjetja, ki pa zahtevajo visokoresolucijske fotografije ključev pod pravim kotom. Postopek Laxtona, Wanga in Savagea te omejitve presega in omogoča izdelavo duplikatov ključev tudi iz slabših fotografij,...

12 komentarjev

Microsoft Live Labs: Photosynth

ActiveWin - Microsoft Live Labs ekipa je izdala technology preview različico tehnologije Photosynth, ki analizira zbirko fotografij določenega kraja ali predmeta, poišče podobnosti in relacije med njimi in jih prikaže v navideznem trodimenzionalnem prostoru, po katerem se lahko premikate in fotografije pregledujete. Gledalec tako dobi precej boljšo prostorsko predstavo o prostoru, kjer so fotografije bile posnete.

Photosynth je trenutno možno preizkusiti (IE) na štirih vnaprej pripravljenih zbirkah (trga San Marco in San Pietro, kanadsko gorovje in fotografski atelje).

Vsekakor impresivna tehnologija, ki kljub temu,...

27 komentarjev

Microsoft Photosynth

Daily Tech - V MS Live Labs se med drugim potijo tudi pri razvoju novega urejevalnika in pregledovalnika bitnih slik, Photosynth. Po njihovih besedah bodo funkcije programa tako napredne in revolucionarne, da bodo postavile naše digitalne albume na povsem novo raven.



Nov urejevalnik foto albumov bi naj predstavljal ogromen korak naprej od klasičnih "slideshow" programov, saj se razvijalci trudijo pod pokrov spraviti celo konjenico zelo naprednih algoritmov računalniškega vida. Photosynth bi naj omogočal naslednje funkcije:
  • sestavljanje več slik v 3D prikaz poslikane okolice;
  • možnost sprehajanja po virtualnem prikazu in ogledovanja slik iz poljubnega kota;
  • nezatikajoče povečevanje...

23 komentarjev

Opera 9 Technology Preview 2

Opera software - Opera je včeraj izdala novo verzijo svojega istoimenskega spletnega brskalnika Opera. Gre za drugo Technology Preview verzijo, kar pomeni, da je namenjena prikazu novih tehnologij, ki bodo vključene v končno verzijo brskalnika, Opero 9.

Kot se za tehnološko najnaprednješi brskalnik spodobi, je novosti kar nekaj:
  • Podpora widgetom, majhnim AJAX aplikacijam in pripomočkom, ki vam olajšajo delo oziroma prikazujejo željene informacije
  • Bittorrent odjemalec, ki je sedaj optimiziran tako, da pred uporabo ni potrebno nikakršno nastavljanje
  • Nastavljanje in dodajanje novih spletnih iskalnikov prek vmesnika
  • Vmesnik za nastavljanje blokiranja željenih vsebin (na primer oglasov)
  • Izpopolnjen uničevalec neželjenih pojavnih oken
  • Možnost nastavitev za vsako stran posebej
  • Predogled v tabih odprtih strani

Več si lahko preberete tukaj, kjer je na voljo tudi prenos različic za Windows, UNIX in Mac platforme.

Velja pa še opozoriti, da je Technology Preview verzije priporočeno namestiti ločeno od stabilnih...

53 komentarjev