»

Chris Beard novi vodja Mozille

Mozilla.org - Po fiasku, ki si ga je Mozilla privoščila z imenovanjem Brendana Eicha na mesto izvršnega direktorja in njegovim hitrim odstopom zaradi financiranja kampanje proti istospolnih porokam leta 2008, so pri izdelovalcu Firefoxa poiskali novega vodjo. To funkcijo prevzema Chris Beard, ki je bil doslej tržni direktor in član upravnega odbora. Na položaju bo le vršilec dolžnosti, dokler ne najdejo pravega naslednika.

Beard, ki je diplomiral iz ekonomije in biokemije ter kasneje pridobil MBA, je v Mozilli zaposlen že deset let, pred tem pa je služboval v Hewlett-Packardu in Sunu. To pomeni, da je bil Beard v Mozilli zaposlen že pred izidom Firefoxa 1.0, kar predstavlja dolgo kilometrino. Od začetka je bil zadolžen za vodenje...

14 komentarjev

XiTi Monitor: Slovenija trenutno z najvišjim deležem uporabe Firefoxa

Daily Tech - Po poročanju francoskega inštituta za spletne raziskave XiTi Monitor, tržni delež brskalnika Firefox počasi, a vztrajno narašča tako v Evropi, kot tudi drugod po svetu. Glede na njihove meritve Firefox v Evropi uporablja 27,8 % obiskovalcev spleta, v Avstraliji in okolici 28,9 %, medtem ko bi se naj v Aziji, Afriki in Južni Ameriki tržni delež glavnega tekmeca Internet Explorerja vrtel okoli 15 %, v Severni Ameriki pa okoli 18 %. Slovenija je v Evropi s trenutnim deležem 47,9 % obdržala vodstvo pred Finsko (45,4 %) in Slovaško (40,4 %).



...

91 komentarjev

20 obveznih dodatkov za Firefox

ComputerWorld - Od izida GorečeLisičke (takrat še Feniksa oz. Goreče Ptice) je večina novic, povezana s programom, pozitivno usmerjenih. Tudi sami pogosto poročamo o porastu njegovega deleža med brskalniki, čeprav v osnovi niti ni toliko boljši od konkurence. Bistveno razliko naredijo prav razširitve, s katerimi mu dodamo kup funkcij in ga popolnoma prilagodimo lastnim potrebam.

Na ComputerWorld-u so objavili članek z opisom dvajsetih tovrstnih vtičnikov, ki bi jih po njihovem mnenju moral uporabljati vsak uporabnik Firefoxa. Razdelili so jih v pet skupin, gotovo pa boste našli vsaj enega, ki vam bo dnevno prihranil kako minuto ali pa vsaj olajšal brskanje po spletu. Klik.

Avtor novice vsem bralcem z obilico prostega časa priporoča StumbleUpon.

25 komentarjev

V torek 24. oktobra 2006 izide Firefox 2.0

ComputerWorld - Končno smo ga dočakali! Mozilla Corporation, nam predstavlja končno različico priljubljenega spletnega brskalnika Firefox.
Očitno je, da je datum izdaje novega Mozillinega izdelka prišel na ušesa Micorsoftu. Le-ta je neverjetno hitro po objavi Internet Explorerja RC2, izdal njegovo končno verzijo. Kako bi si lahko drugače razlagali manj kot enotedensko razliko med datumoma izdaje obeh končnih različic?

Firefox 2.0 bo prinesel kar nekaj novosti, ki pa so na prvi pogled očem večinoma skrite. Program bo imel delno spremenjen uporabniški vmesnik. Vsak zavihek, ki 'zasveti', ko se nad njim nahaja kurzor, bo imel svoj gumb za zapiranje. Žal (zaenkrat ?) še nima možnosti predogleda vseh odprtih zavihkov v obliki sličic (thumbnails).

Uporabna novost je, da si bo program zapomnil zadnje odprte zavihke, ko se pojavi potreba po ponovnem zagonu programa (npr. inštalacija dodatkov - add-ons).

Dodan je enostaven upravljalnik z iskalniki, ki so vdelani v Firefox. Po novem pa se pri uporabi...

94 komentarjev

Primerjava spletnih urejevalnikov besedila

Slo-Tech - Web 2.0 je trenutni spletni hit, že dolgo pa strokovnjaki napovedujejo tudi, da se bo počasi vso procesiranje preselilo na strežnike, domači računalniki pa bodo samo odjemalci, z internetom povezani na te gigantske sisteme. V praksi je takšnega početja bolj malo, smo pa vizijam prihodnosti vsak mesec bliže - eden od korakov, ki nas pelje tja, so spletne aplikacije. Te so v zadnjem času doživele pravi bum, postajajo vedno bolj zanesljive, pa tudi po zmogljivosti se približujejo običajnim računalniškim programom, njihove prednosti pa so univerzalnost in (zaenkrat) brezplačnost. Na strani Linux.com so izvedli preizkus enega tipa tovrstnih aplikacij -- urejevalnikov besedila. Poleg Googlove novosti z imenom Writely, ki je pobrala tudi prvo mesto, so jim pod roke prišli še ThinkFree Online ajaxWrite in Zoho Writer. Mnogi boste ob testu presenečeni, kaj zmore narediti program, ki za zagon potrebuje spletni brskalnik, če v zadnjem letu niste sledili novostim na tem področju,...

3 komentarji

Slovenci imamo radi Firefox

Slo-Tech - Xiti Monitor (v francoščini) poroča, da je tržni delež spletnega brskalnika Firefox spet narasel, tokrat globalno za polovico odstotne točke, pri nas pa kar za tri.

Januarja drugouvrščena Slovenija je v uporabi brskalnika prehitela Finsko, soseda Hrvaška pa sledi na tretjem mestu. Zanimiva je primerjava uporabe med tednom in vikendom, ki kaže na to, da v večini držav ljudje na službenem mestu še vedno uporabljajo druge brskalnike, doma pa Firefox. Kljub še vedno razmeroma hitri globalni rasti tržnega deleža se tržni delež ponekod že zmanjšuje, saj konkurenca ne počiva.

Z naraščanjem tržnega deleža se število varnostnih lukenj začuda ne povečuje sorazmerno: Firefox še vedno velja za enega najvarnejših spletnih brskalnikov.

83 komentarjev

Samo Konqueror prestal varnostni test

Slo-Tech - Slashdot je objavil novico, da so odkrili novo varnostno luknjo v vseh brskalnikih. Samozavestno sem sledil povezavi v prepričanju, da se me kot uporabnika Mozille na Linuxu novica pravzaprav ne tiče. Ko se je izkazalo, da Mozilla 1.7.3 testa ni prestala, me je radovednost gnala naprej. Test sem izvedel še z naslednjimi brskalniki: 1. Firefox 1.0 za Linux - 2. Opera 7.54 za Linux - 3. Netscape 7.2 za Okna, nameščen s CrossOver v Linuxu - 4. IE 6, nameščen s CrossOver v Linuxu - 5. Firefox 1.0 za Okna, nameščen v Windows 98, ki tečejo na VmWare v Linuxu - 6. Konqueror. Od vseh naštetih je test uspešno prestal samo Konqueror.

68 komentarjev

Intervju s Kevinom Mitnickom

Slashdot - Na priznani spletni strani Slashdot so danes objavili intervju, ki ga je svetovni splet že dalj časa pričakoval. Intervju s Kevinom Mitnickom. Če se spomnite, je bil Kevin že pred časom (do leta 2000) zaradi različnih vdorov zaprt, uporabo računalnika pa so mu prepovedali do januarja 2003. Še isti dan, ko mu je kazen prepovedi uporabljanja računalnika pretekla, so Slashdotovci pozvali obiskovalce svoje strani, naj pripravijo in vpišejo vprašanja, ki bi jih želeli zastaviti Kevinu, ta pa je obljubil odgovore nanje v prihajajočem intervju. No, odgovore smo končno dočakali, Slashdot je le objavil težko pričakovan intervju.

6 komentarjev

Išče se: "Page not found"

ZDNet - Microsoft gre naprej . Že v IE 5.0 smo lahko iskalni niz vpisali neposredno v naslovno vrstico, pa se nam je odprla stran z najdenimi stranmi. No, sedaj se (bo) MSN Search odprl tudi takrat, ko uporabnik vpiše neobstoječ naslov - torej namesto onega "Page not found", bo IE za nas poiskal morebitne prave naslove ali karkoli pač že.

Po taki odločitvi bi pričakoval plaz opazk na račun MS-ja, kako zopet poskuša doseči monopol (tokrat na področju spletnih iskalnikov?), vendar, presenetljivo - na ZDNet-u, kjer so novico tudi objavili, to tehniko skoraj hvalijo! Da bo neukemu uporabniko interneta olajšala 'prve korake v svetovnem spletu'. Konec koncev, tudi izdelovalci konkurenčnih brskalnikov so oz. bi lahko to vključili v svoje izdelke. Temu pač ne morem oporekati... Kaj pa o tem mislijo naši bralci?

16 komentarjev