»

O skupnostih in možganskem treningu

Kiberpipa - V torek, 6.10., odpira vrata tudi 6. sezona Kiberpipinih odprtih terminov, ki potekajo v sodelovanju med Kiberpipo in društvom Lugos. V zadnjih nekaj letih je bila dodobra prečesana odprta scena, tako v Sloveniji, kot v tujini. Izpeljanih je bilo več kot 200 uspešnih predavanj, skupaj z domačimi in tujimi predavatelji, odprte so bile tematike neposredno povezane z odprto kodo in Linuxom, kot tudi vrsta novih, odprtih konceptov, tehnologij in filozofij. Pipini odprti temini so od vsega začetka bili zastavljeni na široko, da bi pod svojo streho zajeli tisti del kiberprostora, odprtih idej, kot tudi informacijske družbe, katere predstavniki smo in na katerih temeljih je tudi nastal projekt in prostor Kiberpipa.

Cilj v prihajajoči sezoni je vsekakor obdržati kvaliteto in še naprej vsak torek krajšati večere ob zanimiv temah in dobri družbi. Še več, na vso moč si prizadevamo, da vsebino in izvedbo Pipinih odprtih terminov še izboljšamo. Veseli bomo vsakega vašega predloga, kako...

2 komentarja

Kiberpipina ponudba Vol.|

IPv6

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V tem tednu bomo na Pipinem odprtem terminu govorili o tem, kakšen bo prehod internet omrežja na protokol IPv6 po izčrpanju IPv4 naslovov. Tema legendarnih sredinih Spletnih uric je kot običajno v tem času še skrivnost, zato spremljajte referenčne spletne strani. Mesec je naokoli in ponovno čas za VIP večer, tokrat sedmi po vrsti v tej sezoni, ko bomo gostili podjetnika in inovatorja, ki se "nikoli ni zadovoljil s povprečjem" - Igorja Akrapoviča.

Več o tem spodaj, vstop kot vedno prost. Če ste pozabljive sorte, nas spremljajte tudi po Twitterju, če se vam ne da v večernih urah od doma, pa nas spremljajte v živo ali si oglejte pretekla predavanja v Kiberpipinem videoarhivu.



torek, 7.4. ob 19:00 Pipin odprti termin: Ali bo prehod internet omrežja na IPv6...

6 komentarjev

Pipice v Kiberpipi odprte

Kiberpipa - S katerim odprtim dogodkom si lahko postregli v tem tednu? Na Pipinem odprtem terminu v torek, 16.10., boste lahko pobliže spoznali zanimivosti virtualnega sveta Second Life, ki jih bo predstavila Alja Sulčič, vodja projektov na zavodu Artesia, ki v Second Life pisarni zavoda ponuja pomoč in nasvete novim slovenskim uporabnikom.
Na Spletnih uricah v sredo bomo preleteli nekaj najbolj zanimivih predavanj nedavne konference Future of Web Apps in si ogledali poglavitne...

3 komentarji

POT: Še vedno vemo kaj ste počeli prejšnje poletje

Slo-Tech - V torek 24. oktobra vas vabimo na drugi Pipin odprti termin v tej sezoni. Za uvod se bomo ponovno spomnili poletja. Na hitro bomo preleteli nekaj bolj odmevnih dogodkov, ki so se zgodili pri nas in v tujini.

Tako boste lahko slišali kako je potekal NEST 2006, ki ga je pripravil Slo-tech in kaj je bila letošnja rdeča nit Ars Electronice. Pogledali pa bomo tudi, kako se je odvijala OpenOffice konferenca v Lyonu, ki jo je ponovno medijsko pokrivala ekipa Kiberpipe.

Torej, ne zamudite nove sezone Kiberpipinih odprtih terminov, ki bodo, tako kot vedno, potekali vsak torek ob 19.00.

1 komentar

Pipin odprti termin: (Multi)medijsko pokrivanje konference

Slo-Tech - V torek 7. februarja vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na predavanje z naslovom (Multi)medijsko pokrivanje konference.

Dandanes konference niso omejene le na njihove obiskovalce ampak jih spremlja tudi svetovna javnost. Organizatorji se pogosto trudijo nuditi dostop vsem, ki se je niso uspeli udeležit in ustvariti medijski arhiv za udeležence. Polna medijska pokritost konference je kompleksna naloga, ki zahteva uigrano ekipno delo. Dodaten izziv pa je uporaba odprto-kodnih rešitev in odprtih standardov.

Jure Čuhalev bo predstavil delo Kiberpipine ekipe z medijskim pokrivanjem konference OpenOffice.org 2005. Kakšne so izkušnje, ki jih je ekipa pridobila pri izvedbi in kateri so potrebni delovni procesi; tehnološkega dela pa se bomo dotaknili predvsem s stališča potrebnih tehnologij in smernic za nadaljno raziskovanje. Govora bo predvsem o pretočnih video posnetkih, zajemanju videa za arhiviranje, spletnih straneh in namiznem zalozništvu.

Končni izdelek Kiberpipine medijske ekipe si lahko...

0 komentarjev

Pipin odprti termin: Kako zavarovati elektronsko pošto pred prestrezanjem?

Slo-Tech - Na pipinem odprtem terminu v torek 24. 1. ob 19.00 vas vabimo v Kiberpipo na predavanje z naslovom: Kako zavarovati elektronsko pošto pred prestrezanjem? Predava dr. Matej Kovačič.

Na predavanju bo prikazan konkreten primer izvedbe prestrezanja elektronske pošte, nato pa bomo spregovorili o zgodovini in osnovah kriptografije. V nadaljevanju bo predstavljena zaščita elektronske pošte s programoma PGP in GPG (tako za okolje Windows, kot za okolje Linux) ter namestitev šifrirnega vmesnika Enigmail za odprtokodni odjemalec Thunderbird.

47 komentarjev

OpenOffice konferenca, zaključek

Slo-Tech - Po treh neprespanih nočeh se je konferenca razvijalcev OpenOffice v Kopru končala z okroglo mizo kjer je predstavnik Sun Microsystems opozoril na včerajšnjo izjavo podjetja, da se uradno odpovedujejo kakršnim koli patentnim tožbam, v katerikoli državi proti katerikoli implementaciji zapisa OpenDocument.

In zapuščina konference? Poleg nepozabnih spominov udeležencev in izida OpenOffice 2.0rc1 je pipina medijska ekipa poskrbela, da bo dogodek pustil trajno internetno sled. Poleg vseh predavanj smo na spletu objavili še intervjuje s pomembnimi osebnostmi. Ker je potrebno pretvoriti še nekaj kaset, se bo zbirka v prihodnjih urah še dopolnjevala. Medijsko poročanje pa so...

15 komentarjev

Pipin odprti termin: Stanje Linux namizja danes

Slo-Tech - Tokrat _izjemoma_ Pipin odprti termin poteka na sejmu Hevreka in sicer v torek ob 17.00 v odprti predavalnici v neposredni bližini razstavnega prostora Kiberpipe in Lugosa.

O tem kje je Linux namizje danes in kam pluje bo predaval Jure Čuhalev, sicer oče in organizator odprtih terminov.

O tem kaj se z Linuxom namizjem da storiti in predvsem česa se ne da, kroži naokoli veliko mitov. Na veliko veselje obstoječih uporabnikov Linux namizij jih večina ne drži. Prikazano bo trenutno stanje podprte tehnologije od večpredstavnostnih orodij, podpore strojni opremi in najbolj razširjenim tipom aplikacij po katerih uporabniki najpogosteje posegajo.

Se vidimo!

6 komentarjev

POT: Kako s KDEjem odvezati zavezano domače Samba omrežje

Kiberpipa - Prejšnji teden ste zelo dobro sprejeli načrtovani Pipin odprti termin, ki se odvija vsak torek ob 19. uri v prostorih Kiberpipe. Po razmeroma teoretičnemu uvodu si bomo ta teden pogledali bolj praktične napotke za povezovanje operacijskih sistemov Windows in Linux s pomočjo protokola Samba.

Poskus deljenja datotek med različnimi operacijskimi sistemi s pomočjo Sambe v domačem okolju je za marsikoga boleča izkušnja, ki jim da občutek, da so stvari nepotrebno zahtevne. Gašper Žejn bo v svojem predavanju predstavil orodja, ki pridejo priložene novim Linux distribucijam, in napotke, kako jih uporabljati. Predstavljeni bodo tudi razni načini, kako lahko naš sistem samodejno odkrije, kaj vse teče na omrežju in znotraj sistema samodejno predpripravi povezave, da je kasnejše povezovanje hitro in preprosto.

Gašper Žejn bo tako vodil predavanje, kako s KDEjem odvezati zavezano domače Samba omrežje

9 komentarjev