»

Prvi televizijski kanal v ločljivosti 4K

Domet Eutelsata 10A

X-Bit Labs - Televizorji z ločljivostjo 4K (3840x2160 točk) trkajo na naša vrata. Na CES-u so predstavili prve OLED-zaslone, ki podpirajo to ločljivost, medtem ko sta starejši tenhiki LCD in LED že nekaj časa sposobni te ločljivosti. Sedaj potrebujemo le še nekaj, kar bi na njih predvajali. Lani smo dobili prvi film v tej ločljivosti, in sicer novozelandski dokumentarec TimeScapes. Čeprav traja film slabo uro, je gromozanski - v ločljivosti 4096 x 2304 zasede 160 GB, tako da so ga prodajali kar na USB-ključkih za 100 dolarjev. Toda vseeno, na televizorjih bi gledali - televizijo.

Od letos oddaja prvi televizijski program v tej ločljivosti. Eutelsat je namreč postavil preizkusni kanal, kjer se oddaja vsebina v ločljivosti 4K. Prikazuje 50 sličic...

126 komentarjev

Mozilla zaključuje z razvojem Thunderbirda

Mitchell Baker, predsednica in 'glavni krotilec plazilcev' pri Mozilli.

vir: Wikipedia
TechCrunch - Mozilla je sinoči v internem pismu svojim članom najavila, da zaključujejo z razvojem namiznega e-poštnega bralnika Thunderbird.

Poteza je v delu že od januarja, ko so začeli s premeščanjem članov ekipe na druge projekte, vendar so z najavo želeli počakati vsaj do junijskega izida sveže in najbrž zadnje uradne različice 13.0. Odslej bodo skrbeli zgolj za popravke varnostnih in drugih napak, z...

125 komentarjev

YouTube z ločljivostjo 4K

Google - Google je na svoji strani za objavljanje in gledanje videoposnetkov dodal novo ločljivost. Odslej bo najvišja podprta resolucija 4K, kar pomeni 4096 x 2304 točk. To je štirikrat več od 1080p, ki že sedaj nosi oznako HD, in je za običajne uporabnike več kot dovolj. Nova ločljivost se izrazi šele na zaslonih, ki merijo vsaj 25 palcev, medtem ko so projektorji za njihovo predvajanje običajno v velikosti hladilnika. Za ogled posnetkov tako visoke kvalitete poleg tega potrebujete ultrahitro povezavo do interneta in nekaj sreče, da najdete kakšnega, saj so kamere drage, posnetkov pa malo. Nekaj za pokušnjo; za predvajanje v najvišji ločljivosti v meniju desno spodaj izberite Original.

57 komentarjev

FullHD 24 palčni LCD

techPowerUp! - Standard za široke LCD monitorje je 16:10, medtem ko je standard televizije visoke ločljivosti 16:9. To pa pomeni, da je pri gledanju vsebin visoke ločljivosti na računalniškem monitorju pod in nad posnetkom črn pas oz. je posnetek v t.i. letterbox načinu. To pa bo odpravil Dell z enim od prvih 16:9 monitorjev. Na tržišče bo namreč dal 24 palčni monitor z ločljivosto 1920 x 1080 pikslov, kar popolnoma ustreza FullHD standardu, Pri povezovalnih opcijah pa imamo seveda klasična VGA in DVI priključka ter, po pričakovanjih, še HDMI.

Podatkov o uporabljeni matriki ni, po vidnih kotih (160 oz. 170 stopinj) in ceni pa je edina logična izbira TN. Odzivni čas naj bi bil 5 ms, monitor naj bi dosegel 1000:1 kontrast ter svetilnos 300 kandel na kvadratni meter. techPowerUp!

Nekaj za filmofile!

16 komentarjev

Zanimiv par: velik in majhen monitor

primer uporabe dveh monitorjev

X-Bit Labs - Prednost uporabe dveh monitorjev je članom naše skupnosti znana že zelo dolgo časa. Tako dva monitorja uporabljamo pri izdelavi dokumentov, kjer je lahko vir na enem monitorju, delovno besedilo novega dokumenta pa na drugem. Večjo delovno površino cenimo tudi tisti, ki se ukvarjamo s fotografijo, oziroma nje obdelavo (pri razviden iz spodnje slike), programerji in vsi ostali z domišljijo.



Kljub silni uporabnosti dveh monitorjev pa so uporabniki (sam med njimi) včasih pogrešali majhen monitor, ki bi prikazoval npr. odjemalca za elektronsko pošto, seznam predvajanih skladb, novice, tečaje vrednostnih papirjev ipd. Do danes je bila zadeva sicer izvedljiva, je bilo pa običajno treba uporabiti posebne LCD monitorje, namenjene vgradnji v avtomobile, med katerimi so le redki imeli možnost priklopa na VGA/DVI izhod. Samsung je težavam...

55 komentarjev

AMD Hybrid Crossfire

Slo-Tech - SLi in Crossfire sisteme večna naših bralcev pozna, kljub temu, da je število lastnikov teh sistemov med našimi uporabniki izredno majhno. Torej, vélika dva proizvajalca grafičnih procesorjev sta se domislila, kako povečati prodajo grafičnih kartic: za svoji sistem kupite dve! Zgodovino poznamo. Iz neobetavnih začetnih rezultatov (težave z gonilniki), smo končno prišli do trenutka, ko je nakup dveh grafičnih kartic, ki skupaj izrisujeta sliko na monitor, v nekaterih primerih smiseln. Če imate vsaj 24 palčni...

22 komentarjev

Sharpov 64 palčni monitor

News.com - Če mislite, da ste srečnež, ker gledate v 24 ali 30 palčni monitor in pri tem lahko uživate multimedijske vsebine v HD načinu, vas žal obveščamo, da bodo kmalu nekateri uživali še bolj.

Sharp je naredil 64 palčni monitor, ki je sposoben prikazati ločljivost 4,096x2,160 točk. Ima torej dvakrat več vertikalnih in horizontalnih vrstic, kot pa običajen HD monitor (skoraj 9 milijonov točk). Sliko na monitorju je možno razdeliti na štiri kvadrante in vsakem lahko npr. prikazujemo film v HD ločljivosti.



Monitor bo namenjen filmski (studijski) industriji in medicinski oprem. Razvoj še ni končan, tako tudi cena še ni postavljena. Več o tem tukaj.

Osebno bi bil bolj vesel monitorja, ki ima enako ločljivost, vendar spravljeno...

4 komentarji

Samsung in NEC LCD zaslona

Tom's Hardware - LCD zasloni so dražja, a očem bolj prijazna različica monitorjev, saj jim skorajda ne škodujejo, poleg tega pa zavzamejo majhen del pisalne mize. Za današnje čase so 15 palčni monitorji že kar malo premajhni, zato velika večna posega po 17 palčnih. In prav toliko sta velika monitorja Samsung 171N in NEC LCD1760V , ki sta bila osrednja tema testa, spisanega na Tom's Hardware. Po sposobnostih se je bolje obnesel NEC-ov monitor, a ima ta tudi slabo stran -- oblikovanje monitorja, ki ne sodi v vrh današnje ponudbe.

3 komentarji