»

CES: AMD-jevi procesorji Zen z enotnim podnožjem AM4

PC World - Trenutno ponuja AMD procesorske čipe za tri vrste podnožij, v prihodnosti pa bodo temu naredili konec. Nova arhitektura Zen, ki prihaja letos, bo uvedla poenoteno podnožje AM4 za vse vrste procesorjev, kar bo precej poenostavilo nadgradnje in prehode.

Danes sedejo AMD-jevi čipi na AM1, FM2+ in AM3+, odvisno od vrste. Athloni in Semproni (Kabini), ki so v resnici sistemi na čipu (SoC), sedijo na AM1, saj imajo vgrajene krmilnike za USB, SATA in pomnilnik. APU-ji uporabljajo ležišče FM2+, saj imajo integriran severni most, medtem ko južnega zagotavlja osnovna plošča. Klasični procesorski čipi FX pa sedejo na podnožje AM3+, plošča pa jim zagotavlja severni in južni most.

Odslej bodo vsi sedli na AM4. V novi arhitekturi Zen se bo družina APU-jev imenovala Bristol Ridge, medtem ko...

91 komentarjev

ASUS bo podpiral Bulldozerje na obstoječih matičnih ploščah

Podnožje AM3 - naslednik AM2+, ki je naslednik AM2, predstavljen daljnega leta 2009.

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Pri AMD-ju so že ob predstavitvi arhitekture Bulldozer povedali, da bi prihajajoče čipe lahko pripravili do delovanja v obstoječih matičnih ploščah oz. v podnožju AM3. To bi sicer onemogočilo uporabo nekaterih novosti, ki jih pri AMD-ju pripravljajo v novih procesorjih, zaradi česar so se tudi odločili predstaviti nekoliko spremenjeno podnožje AM3+, s katerim naj bi bil Bulldozer izkoriščen do konca. A to ni ustavilo ASUSovih inženirjev, ki so se odločili spariti obstoječe matične plošče s prihajajočimi procesorji.

Le nadgradnja BIOS-a naj bi bila dovolj, da bodo štiri, šest oz. osemjedrni procesorji iz serije FX delovali v vseh matičnih ploščah z...

6 komentarjev

Za namizne buldožerje novo podnožje

AM2+ na levi, AM3 na desni

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Veliko je govora o prihodnjih AMD-jevih arhitekturah, Bulldozerju in energetsko varčnemu Bobcatu (za katerega pri AMD-ju raziskujejo možnost uporabe v strežniških vodah), a vedno je bil eden glavnih argumentov zagovornikov AMD-ja, da bo Bulldozer v namiznih modelih deloval v obstoječih matičnih ploščah s podnožjem AM3. To so še posebej radi izpostavili ob dejstvu, da bo z arhitekturo Sandy Bridge Intel predstavil LGA-1155, že drugo podnožje po LGA-775, ki je bilo nazadnje uporabljeno za serijo Core 2.

Pri AMD-ju so povedali, da bi Bulldozer lahko deloval v podnožju AM3, a bi ga morali nekoliko spremeniti, kar bi sicer dvignilo stroške, a bi, pomembneje, obenem pomenilo izgubo nekaj zmogljivosti. Ker menijo, da bodo nove procesorje z vse do 8 jedri kupovali predvsem računalniški...

68 komentarjev

Novo podnožje za AMD-jev Buldožer?

Podnožje AM3 - bo nadaljevalo dolgoletno AMD-jevo združljivost med generacijami?

vir: Wikipedia
Fudzilla - Vse kaže, da bo prihajajoča zamenjava trenutne AMD-jeve arhitekture, poznana pod imenom Bulldozer, uporabljala novo podnožje. To se je sicer predvidevalo že lani, zdaj pa je očitno potrjeno. Podnožje je poznano pod imenom AM3 r2, kar najverjetneje pomeni revizija 2. Prav to daje upanje, da bodo procesorji na nek način združljivi s trenutnim podnožjem AM3. To so pred časom podpirala tudi poročila, da bodo trenutno najmodernejša AMD-jeva vezna čipovja, 890GX in FX, podpirala procesorje Bulldozer. Po drugi strani AMD očitno razvija novo generacijo veznih čipovij, ki bodo del družine 990. Sami...

23 komentarjev

Dvojedrni Sempron

DigiTimes - Po tem, ko je Intel pred časom predstavil dvojedrne procesorje Celeron se je za podoben korak odločil tudi AMD. Na kitajskem trgu so namreč predstavili dvojedrnega Semprona 2100+. V 65-nanometrski tehnologiji izdelan procesor ima frekvenco 1,8 GHz vsako imed jeder pa premore 256 kB drugonivojskega predpomnilnika. V navezi s poceni matičnimi ploščami z AMD-jevimi veznimi nabori z integrirano grafiko RS780 oziroma 690G naj bi bil omenjen dvojedrni Sempron pravi prodajni hit na Kitajskem, saj je za sam procesor potrebno odšteti vsega 55 ameriških dolarjev. Zaradi tega so že se pojavile govorice o pocenitvi Intelovega dvojedrnega Celerona.

Več o tem na DIgiTimes.

9 komentarjev

AMD bo kmalu prekinil s proizvodnjo procesorjev za 939 in 754 pinska podnožja

X-Bit Labs - Po poročanju na X-bit labs namerava AMD do konca leta popolnoma prekiniti s proizvodnjo procesorjev za podnožje 939. Podobna usoda, torej postopno zmanjševanje proizvodnje, čaka tudi procesorje za podnožje s 754 pini, ki bodo na začetku leta 2007 imeli le še 5 % proizvodni delež.

Relativno hitra opustitev s939/s754 procesorjev in popolni prehod na AM2 platformo je dokaj logična in pričakovana poteza, saj AM2 procesorji podpirajo DDR2 pomnilnik, virtualizacijo in v povprečju porabijo manj energije kot njihovi s939 predhodniki.



AMD namerava v novembru splaviti nove dvojedrne procesorje, in sicer...

24 komentarjev

AMD: K8L in AM2+

DigiTimes - AMD je predstavitev novega podnožja AM3 prestavil iz tretjega četrtletja prihodnjega leta na sredino leta 2008. Tako bo za svoje prihajajoče štirijedrnike K8L v tretjem četrtletju prihodnjega leta predstavil posodobljeno podnožje AM2 z oznako AM2+, ki bo omogočal HyperTransport 3.0. Procesorji za AM3 podnožje bodo kompatibilni tako z AM2 kot AM3 matičnimi ploščami, medtem ko bodo slednje podpirale le procesorje za AM3.

Več o tem na DigiTimes-u.

8 komentarjev

Po Kentsfieldu Yorkfield

Slo-Tech - Intel, ki bo novembra predstavil štirijedrne procesorje s kodnim imenom Kentsfield, naj bi v tretjem četrtletju 2007 predstavil naslednika teh procesorjev, s kodnim imenom Yorkfield, poroča DigiTimes. V nasprotju s svojim predhodnikom naj bi Yorkfield imel skupen drugonivojski predpomnilnik, ki si ga bosta delila oba para jeder, poleg tega pa bo izdelan v 45 nanometrski tehnologiji. Nove procesorje bo podpiral prihajajoči vezni nabor Bearlake , ki bo podpiral 1333 MHz FSB in PCI Express 2.0.

Več na DigiTimes.

15 komentarjev

AMD-jevi načrti

Slo-Tech - AMD je svoj 4x4 izbral podnožje socket 1207 (socket F), ter procesorje Athlon FX. Oznaka FX bo tako v uporabi le pri procesorjih za prej omenjeno podnožje, medtem ko bodo procesorji za podnožje AM2 nosili oznake Athlon64 X2, tako bo na primer FX-74 za podnožje AM2 nosil oznako X2 6000+. Omenjen procesor, ki po za podnožje AM2 predstavljen novembra bo imel frekvenco 3 GHz ter dvakrat po 1 MB drugonivojskega predpomnilnika, hkrati z njim pa naj bi luč sveta zagledala tudi X2 5600+ s frekvenco 2,8 GHZ ter X2 5400+ z enako frekvenco vendar pol manjšim drugonivojskim predpomnilnikom. Decembra naj bi bili kupcem na voljo tudi prvi 65 nanometrski procesorji.

Več o tem na Tweakers.net (Stran je v nizozemščini, za prevod uporabite babilonsko ribo)

18 komentarjev

Test varčnih procesorjev AMD

Slo-Tech - AMD je imel kar nekaj časa dominanten položaj na trgu namiznih procesorjev, če ocenjujemo njihove performanse, a zadnje generacije, ki so prispele iz Intelovih tovarn, so ga vrgle s prestola. Najhitrejši čipi za mase so trenutno Core 2, kljub temu pa se AMD ne misli hitro predati -- njihovi izdelki so še vedno konkurenčni na drugih področjih.

Člankopisci na motherboards.org so vzeli pod drobnogled dva dvojedrna procesorja Athlon 64 X2 (4600+ in 3800+), poudarek testa pa ni bil na golih performansah, ampak na razmerju med performansami in porabo. Slednji podatek je lahko za kupce, ki razmišljajo dolgoročno, zelo pomemben -- če se odločamo za nakup procesorja in izberemo takšnega, ki je energetsko varčen, lahko sistem opremimo z bistveno cenejšim napajalnikom, par tisočakov prihranimo še na računu za elektriko, posledično pa lahko ta denar vložimo v dražji model z boljšimi performancami. Priporočeno branje za preračunljive.

6 komentarjev

AMD: 65 nm oktobra?

The inquirer - Po poročanju The Inquirer-ja naj bi AMD v svoji dresdenski tovarni pričel s proizvodnjo 65-nanometrskih preocesorskih jeder letos oktobra. Po besedah direktorja omenjene tovarne, Toralfa Gueldnerja, so na izdelavo 65-nanometrskih jeder pripravljeni že od letošnjega junija dalje. Inquirer dodaja, da naj bi AMD do sredine prihodnjega leta povsem prešel na 65-nanometrsko tehnologijo izdelave, obenem pa je Gueldner razkril, da so že izdelali testno 45-nanometrsko testno jedro, kateremu naj bi v prihodnosti sledili še 32- in 22-nanometrski izdelki.

Več o tem na Inquirerju.

10 komentarjev

Novi podatki o K8L...

Slo-Tech - DailyTech poroča, da so na AMD-jevem pomladnem forumu od Chucka Moorea, predstavnika AMD-ja, uspeli zvedeti več podrobnosti o prihajajočih procesorjih serije K8L. Čeprav AMD pravi, da gre za evolucijski in ne revolucijski korak naprej, novosti očitno ne bo manjkalo.

K8L prinaša ob drugih tudi tri bistvene novosti na področju cachea (predpomnilnika), pomnilniškega vmesnika in Hypertransporta. K8L bo AMD-jev prvi čip s podporo za L3 cache še od časov starega K6, bo pa tudi "quad core friendly", kar pomeni, da bo dodatno prilagojen možnosti dela s štirimi jedri.

Vsako jedro bo imelo neodvisen L2 predpomnilnik, vsa jedra v procesorju pa si bodo delila L3. Podatkov o količinah predpomnilnika še ni, vendar lahko domnevamo, da pri izdelavi, v geometriji 65 nm SOI, tega verjetno ne bo ravno malo.

Čip bo podpiral DDR-2 in DDR-3, ko bo ta postal dosegljiv, čeprav je še negotova prisotnost DDR-3 v času splavitve K8L in tako ni podatkov o tem, če bo ta opcija prisotna ob splavitvi nove...

11 komentarjev

Athloni z jedri K8L v prvi polovici 2007

Tech Report - Sodeč po načrtih, objavljenih na strani HKEPC, bo prenovljeno jedro, K8L, na trg prišlo v prvi polovici naslednjega leta. Pričakuje se, da bo jedro nudilo 50% več zmogljivosti v operacijah s plavajočo vejico (FPU). Procesorji s tem jedrom naj bi bili kompatibilni z novim podnožjem AM2, ki bo predstavljeno ta mesec.

Sušlja se tudi, da bo Intel ravno na ta dan, v papirni obliki, splavili tudi svoj up, procesor Conroe, ki naj bi na trg prispel na začetku jeseni.

Bo zeleno-zelena kombinacija zamenjana z modro-rdečo?

9 komentarjev