»

Sapphireovi Radeoni HD 5770 okrnjeni

Levo 'defektna', desno pa polnokrvna različica

vir: Expreview.com
Expreview.com - Čeprav se je pripetljaj zgodil Sapphireu, je to že drugič, da je bila ATIjeva grafična kartica na tržišče poslana z napačnim BIOS-om, ki je nekoliko okrnil zmogljivosti. Prvi primer se je zgodil z Radeon HD 4830, kjer so ATIjeve testne kartice na izbranih računalniških straneh dobili opremljene z BIOS-em, ki je onemogočil 240 stream procesorjev ter jih tako delujočih pustil 560 namesto 640. 400 takšnih primerkov, ki jih je izdelal HIS, je prišlo tudi na police trgovin, podobno kot sedaj.

Težave tokrat povzroča Sapphireov Vapor-X HD 5770. Na policah trgovin se je znašla, tokrat očitno nekoliko večja, serija kartic, ki ima namesto 800 delujočih 720 stream procesorjev, medtem ko so identifikacijska oznaka ter frekvence enake ostalim...

28 komentarjev

ATI Cypress je ogromen

AMD Cypress

vir: techPowerUp!
techPowerUp! - Na internet so ušle slike najzmogljivejše enojedrne kartice iz AMDjeve prihajajoče DirectX 11 linije, ki nosi kodno ime Cypress in naj bi nosila oznako Radeon HD 5870. Kartica je naravnost ogromna, saj je dolga približno 27 centimetrov (enako, kot npr. GeForce 8800 GTX, 295 GTX, Radeon HD 4870 X2), celotna površina tiskanega vezja pa je pokrita z obeh strani, s hladilnikom in njegovim ohišjem na sprednji ter zaščitno-hladilno ploščo na zadnji strani. Špekulacije, da je bil ob predstavitvi kartice Evergreen slikan tudi Cypressov hladilnik, so se tako izkazale za resnične. Iz slik so na techPowerUp! dognali, da mora biti razlog za pokrito zadnjo stran tiskanine, saj je AMD to v preteklosti počel le v primeru...

77 komentarjev

Napajalnik be Quiet! Straightpower 700W

Zrcalce, zrcalce na napajalcu povej...

vir: techPowerUp!
techPowerUp! - Ob vedno bolj požrešnih računalniških komponentah potrebujemo vedno močnejše napajalnike, žal pa to ponavadi pomeni tudi večje oddajanje toplote in posledično potrebo po močnejšem hlajenju. A izjeme vseeno obstajajo -- nekateri proizvajalci se trudijo z izdelavo tihih produktov, med njimi pa je tudi podjetje be Quiet!, kar lahko razberemo že iz samega imena. Na techPowerUp-u so dobili v roke njihov model Straightpower, ki obljublja visoko izhodno moč, kar 700 W, z njim pa so bili nadvse zadovoljni. Izkazal se je za kvalitetnega po zmogljivostih, pa tudi svoje ime je več kot upravičil, saj je povzročal zelo malo hrupa. Priporočamo branje celotnega testa.

9 komentarjev

Napajalnik Corsair HX620w

Virtual Hideout - Ko slišimo ime Corsair, je naša prva asociacija ponavadi računalniški pomnilnik, a dandanes je možno uspeti le, če se neprestano širiš, zato se je znani proizvajalec podal še na druga področja trga. Začeli so proizvajati napajalnike visokega cenovnega razreda s popolnoma generičnimi imeni, enega njihovih prvih izdelkov so si ogledali na Virtual Hideout-u in bili nad njim izredno zadovoljni. Gre za napajalnik, ki ima vse dandanes zahtevane napredne funkcije -- visoko izhodno moč (620W), tih in učinkovit hladilni sistem, privlačen dizajn ter modularni način priključkov, navdušil pa je tudi v tejeso že prvič zadel v polno.

2 komentarja

Napajalnik za grafične kartice

X-Bit Labs - S pojavom novejših, zmogljivejših in tudi precej požrešnih grafičnih kartic je dovolj močan napajalnik postal nuja za vse uporabnike sodobnih sistemov, še posebej za tiste ki uporabljajo dve (ali po novem celo štiri) kartici povezani s tehnologijo SLI ali CrossFire. Sodobni grafični izdelki, pa naj bodo iz rdečih ali zelenih tovarn, potrebujejo tudi več kot 100 W električne moči, zato bo na letošnjem CeBIT-u Fortron predstavil svoj najnovejši izdelek - napajalnik, namenjen napajanju grafičnih kartic, FSF VGA Power.

Nov gizmo z močjo 300 W se namesti v prosto mesto 5,25", vklopi pa se avtomatsko, skupaj z računalnikom. Za njegovo hlajenje skrbita vgrajena temperaturno regulirana ventilatorja s premerom 40 mm, za lepši izgled pa...

8 komentarjev

Prihaja X1600Pro AGP

ATi X1600 Pro AGP

techPowerUp! - Sapphire, eden izmed najbolj znanih proizvajalcev grafičnih kartic, ki temeljijo na ATI-jevih čipih, je najavil prihod grafične kartice X1600 Pro za AGP vodilo. Kartica temelji na ATI-jevi seriji grafičnih kartic X1600 in podpira Shader Model 3.0, Avivo, ter HD video. Jedro grafične kartice tiktaka pri 500MHz, ima 12 pixel cevovodov. Za premetavanje tekstur je na voljo 256 MB DDR2 RAM-a, z 128 bitno pomnilniško širino.



Škatelni različici paketa bo priložena raznovrstna programska oprema, med drugim program PowerDVD, ter DVD z računalniškimi igrami. Kot posebnost naj povemo, da bo...

72 komentarjev

Najmanjši napajalnik - picoPSU

Bit Technologies - Med novostmi predstavljenimi na letošnjem CES-u se je našla tudi napravica, ki na prvi pogled spominja na navaden ATX 20 pinski konektor. V bistvu sicer res gre za 20 pinski konektor, le da tale ne izhaja iz napajalnika, ampak JE sam napajalnik.

Podjetje MiniBox je namreč izdelalo napajalnik izredno majhnih dimenzij z imenom picoPSU. Gre za 120 W napajalnik, vgrajen na sam 20 pinski konektor, ima pa še dva molex priključka ter priključek za disketnik, ter seveda kabel za priklop v električno omrežje.


Napajalnik je namenjen za sisteme, ki imajo na voljo zelo malo prostora za komponente. Povsem tiha naprava je sposobna poganjati brez večjih težav sisteme na Pentium-M in VIA C3 procesorjih. Zanj pa je potrebno...

44 komentarjev

SETI se približuje številki 500 milijonov

SETI@Home - Zagotovo lahko mirno rečem, da je SETI@Home danes največji oz. najbolj priljubljen/najbolj razširjen programček za tako imenovani distributed computing. To lahko razberemo že iz same statistike, ki navaja, da se število prejetih rezultatov, ki jih vsak dan dobijo v strežnike, iz dneva v dan bolj bliža številki 500 milijonov. Iz trenutne statistike lahko razberemo, da je trenutno število prejetih rezultatov dobrih 483 milijonov. Ob dejstvu, da udeleženci tega projekta vsak dan prispevamo dobrih 600.000 rezultatov, lahko preboj magične številke 500 miljonov pričakujemo v kratkem.
Seveda pa smo nekaj v ta ogromen "bazen" rezultatov doprinesli tudi Slo-techerji, ki trenutno naskakujemo 104. leto računskega časa . :)

2 komentarja

Titanov hladilnik za grafične kartice

Overclocked Cafe - Najbolj poznan hladilnik za grafične kartice je seveda Blue Orb, vendar to ne pomeni, da zna take hladilnike izdelovati samo Thermaltake. Ne, že dalj časa lahko opazujemo prizadevanja drugih proizvajalcev, kot so na primer Titan in drugi. Ravno slednji je predstavil Titan GPU cooler, ki je (kakor lahko razberemo že iz imena) namenjen hlajenju grafičnim karticam. Vanj je vgrajen 30 mm 5 CFM ventilator, kot opcijo pa so nam Titanovci ponudili tudi priklop hladilnika na molex konektor. GPU cooler je sicer mišljen kot konkurenca Thermaltakovemu Blue Orbu, vendar pa so ga na Overclocked Cafe na žalost primerjali samo s tovarniških hladilnikom, ki pride skupaj z grafično kartico. No ja, kljub temu kiksu si lahko test še vedno preberete in premislite, če je Thermaltaku že padla krona iz glave.

0 komentarjev