»

OCZ z novimi pomnilniškimi moduli

X-Bit Labs - OCZ je napovedal izid novih navijalskih pomnilniških modulov za prenosne računalnike, ki bodo iz njih pomagali iztisniti še zadnje hertze moči. Posebej so ponosni na podporo Intelovi tehnologiji Extreme Memory Profiles (XMP), ki je v svetu namiznikov nekaj vsakdanjega, v prenosnem svetu pa je redkejša. Predstavljeni moduli OCZ DDR3 PC3-8500 bodo na voljo kot posamezni 2 GB ali v štirigigabajtnem paketu. Za delovanje potrebujejo 1,6 V napetosti, njihove latence pa pri hitrosti 1066 MHz znašajo CL6 6-6-16. Podatkov o ceni še ni, garancija pa je kot običajno doživljenjska. Klik, klik!

0 komentarjev

Phenom z grenkim priokusom

Slo-Tech - Težko pričakovana nova generacija AMD-jevih procesorjev za namizne računalnike Phenom je končno zagledala luč sveta. Žal so se uresničile črnoglede napovedi glede frekvenc procesorjev, tako sta danes uradno predstavitev doživela Phenom 9500 s frekvenco 2,2 GHz ter Phenom 9600 s frekvenco 2,3 GHz. Cena novih procesorjev je nižja od napovedane in znaša 170 oziroma 190 evrov.

Po prvih testih sodeč nova štirijedrnika v veliko testih zaostajata za Intelovimi konkurenčnimi procesorji. V testih, ki jih najdete na Anandtechu, Legit Reviews, pisci niso mogli skriti razočaranja nad AMD-jevimi novimi procesorji.

Poleg novih procesorjev so predstavili tudi nove vezne nabore 790FX, 790X in 770 s podporo HyperTransport 3.0 in PCI Express 2.0, okoli katerih so zgrajene nove matične plošče s podnožjem AM2+.

Več o tem v AMD-jevem sporočilu za javnost.

21 komentarjev

Testi Intelovega sistema V8

Legit Reviews - Intelova tehnologija, primerljiva z AMD-jevim 4x4, je avtomobilsko zveneči (v ZDA bo gotovo popularen) V8. Legit Reviews poroča o rezultatih določenih testov omenjenega sistema, ki jih je proizvajalec procesorjev predstavil javnosti. Vsak po štiri valje, pardon, jedra, sta prispevala dva trigigaherčna Penryna, testiralo pa se je v programu Cinebench 10. Rezultati so bili precej navdušujoči - en primerek (zaenkrat še downclockanega) procesorja se je obnesel približno 20% boljše od najmočnejšega Core 2 štirijedrnika, parček pa je zbral skoraj 2x toliko točk (slabih 23.000), kar naj bi bilo precej več od dveh Barcelon (pribl. 16.000). Sicer je vse še zavito v meglo, saj gre le za en benchmark, pa tudi podatki za procesorje AMD so popolnoma neuradni, zato bo bolje počakati...

27 komentarjev

ATI predstavil Radeon X1950 PRO

ATI - ATI je predstavil grafično kartico Radeon X1950 PRO, ki temelji na jedru RV570. Jedro, ki tiktaka pri frekvenci 575 MHz, vsebuje 36 Pixel Shader-jev in osem Vertex Shader enot, družbo mu dela 256 bitni pomnilnik, s frekvenco 1,38 GHz. Poleg tega omogoča nova grafična kartica tudi CrossFire. Pojavili so se tudi prvi uradni testi kartice, ki si jih lahko ogledate na HEnthusiast-u, Hexus.net in Legit Reviews-u.

Več v ATI-jevem sporočilu za javnost.

7 komentarjev

OCZ PC2-8800 Gold Edition

Slo-Tech - Ena od ključnih komponent pri navijanju sistema je tudi spomin, za katerega je ponavadi optimalno (odvisno od platforme), da deluje sinhrono s procesorjem. Če ne prenese tako visokih frekvenc kot slednji, ga lahko navijamo posebej, lahko pa si privoščimo kvalitetnejše palčke, ki bodo naš procesor lahko dohajale. Ravno v tem je bistvena razlika med dražjim pomnilnikov priznanih proizvajalcev in noname izdelki -- na privzetih frekvencah delujejo enako (če izvzamemo razliko v timingih), so pa zato dražji mnogo primernejši za navijanje. Enega od tovrstnih prestižnežev so si ogledali na Legit Reviews, gre za OCZ-jeve DDR2 primerke, ki delujejo pri frekvenci 1100 MHz in timingih 5-6-6-15, z njimi pa so bili zelo zadovoljni.

1 komentar

Nižanje voltaže na AMD X2 4200+ (in nižji račun za elektriko)

Legit Reviews - Poraba procesorjev se z uspešnim implementiranjem novih tehnologij (vsaj zaenkrat) zmanjšuje. Namesto denimo pošastnih 135W Intelovega Pentiuma 840 XE ob polni obremenitvi, se da danes kupiti tudi energijsko varčnejše (in mnogo zmogljivejše procesorje). Intel ponuja novo družino Core 2 Duo, AMD pa za nekaj več denarcev, ki jih je treba odšteti za običajne modele, energijsko učinkovite različice svojih (tudi dvojedrnih) procesorjev na novem podnožju AM2.

Na Legit reviews so se kljub prej omenjenim novotarijam želeli na standardnem primerku dvojedrnika prepričati, koliko je nižja poraba in temperatura procesorja, ki mu znižamo voltažo toliko, da je še povsem stabilen, frekvence delovanja procesorja pa ne spreminjamo. Tak test lahko seveda vsakdo opravi tudi sam, saj ni potrebno poskrbeti za učinkovito odvajanje toplote iz pregretih delov računalnika.

Procesor je bil stabilen še pri 1.125 V (standardno 1.35 V). Pri polni obremenitvi sistema je poraba padla za 28W, kar po njihovih...

18 komentarjev

1 GB DDR500 pomnilnika

Legit Reviews - DDR 500 je še dokaj nov standard pomnilniške tehnologije, a vsi večji proizvajalci ga že masovno proizvajajo. Na Legit Reviews pa so zapravili preko dva tisoč dolarjev za test najboljših pomnilniških ploščic.

Vsak komplet je bil sestavljen iz dveh 512 MB modulov, ker pa so to izdelki višejga razreda, so bili vsi tudi oblečeni v hladilne ploščice. Izmed podjetij OCZ, Corsair, Kingston in Geil se je še najbolje odrezal Corsair, ki ni napravil niti ene napake pri testiranju. Če se odločate o nakupu pomnilnika in ne mislite kupovati no-name izdelkov, si test le preberite.

0 komentarjev