»

Nova zaščita modernih optičnih diskov razbita že pred uradnim izidom

Daily Tech - Ni še pretekel mesec dni od slavnega internetnega punta, ko se je kopica številk in črk z Digga razširila na bloge, forume in vse ostale kotičke spleta. Predmet debate je bil ključ za enkripcijo, s katerim je bilo mogoče zaobiti oz. razbiti zaščito AACS, ki se uporablja za zaklepanje vsebine na Bluray in HD-DVD ploščkih.

Možje v visokih nebotičnikih so zato v jezi nad internetno skupnostjo pripravili dodatno prepreko, s katero bi se naj gledalec soočil, če bi želel pogledati film v nadstandardni kvaliteti. Gre za Media Key Block (MKB) 3, novo različico zaščite, proti kateri dosedanji triki, obenem tudi nedavno opevani ključ naj ne bi imel možnosti, a pogojnik sem uporabil z razlogom. Podjetje SlySoft, avtorji programske opreme, s pomočjo katere zlobni uporabniki že dolgo gledajo filme brez težav z zaščitami, so namreč v najnovejši izdaji svojega softvera uspeli prelisičiti posodobljeni MKB. Trilogijo Matrika, prvi film, izdan na ploščkih s posodobljeno enkripcijo, je tako precej...

27 komentarjev

Štirje formati na enem ploščku

Ars Technica - Bluray in HD-DVD že dolgo bijeta bitko za naziv standarda nove generacije, a stvari se premikajo zelo počasi. Vsak od obeh formatov ima določene prednosti in slabosti, ki preprečujejo popolno prevlado drugega, zato bi končni izid znal biti najslabši predvsem za kupce, saj bodo ti morali poskrbeti, da bo domača zabavna elektronika kompatibilna kar z obema. Zaskrbljeni pa so tudi proizvajalci diskov in avtorji (založbe), ki bodo na njih objavljali svoja dela.

Objava enega izdelka, na primer filma, v več različnih formatih bo dokaj draga, kot alternativna rešitev pa se ponujajo večslojni ploščki, ki imajo na vsakem sloju shranjen zapis drugačnega formata (o nečem podobnem smo že pisali). Tudi Ars Technica poroča o napredku na tem področju, trenutno najbolj zanimiva je patentirana ideja Warnerja, ki na enem ploščku združuje tako Bluray kot HD-DVD vsebine, teoretično pa bi lahko na obojestranski izdelek s podobno metodo zapisali podatke v kar štirih različnih formatih, pravijo.

9 komentarjev

Toshiba bo predstavila nov HD-DVD predvajalnik

PC World - Že v začetku tega leta so se pojavili HD-DVD in nato še Bluray predvajalniki prve generacije, po besedah PC Worlda pa naj bi Toshiba na splavitev pripravljala posodobljene izdelke. Ti bodo podpirali standard HD vse do najvišje možne ločljivosti, 1080p, opremljeni pa bodo tudi z najnovejšim vmesnikom HDMI. Cene se bodo posledično dvignile, šibkejši model, dobavljiv oktobra, bo stal petsto zelencev, za predvajalnik višjega razreda pa boste decembra odšteli dolarskega tisočaka.

Vprašanje je le, če se stvar izplača. Proizvajalci periodično dodajajo nove funkcije v svoje predvajalnike, kot da standard še ni popolnoma definiran, poleg tega pa se tudi ne ve, kdo bo tokrat zasedel prestol. Pametnih rešitev zaenkrat ni, lahko le preberete izvorno novico.

2 komentarja

Toshiba predstavila troslojne nosilce DVD/HD-DVD

Slo-Tech - Toshiba je danes v navezi z Memory-Tech-om predstavila troslojni nosilec formata DVD Twin, ki podpira DVD in HD-DVD zapis na istem ploščku hkrati, kar je v omejenih pogojih omogočal že prejšnji dvoslojni medij. Sedaj lahko troslojni disk vsebuje dve kombinaciji zapisa -- en sloj zavzame DVD (4.7 GB Single Layer) in dva HD-DVD (30 GB Dual Layer), ali pa dva sloja DVD (9 GB Dual Layer) in enega HD-DVD (15 GB Single Layer). Memory-Tech je izumil tudi postopek, ki omogoča izdelavo troslojnih medijev na obstoječih strojih za reprodukcijo DVD in HD-DVD medijev, a preden lahko izdelek ponudijo na tržišču, ga mora še odobriti DVD Forum. Pri Toshibi predvidevajo, da bo to mogoče že v začetku naslednjega leta.

25 komentarjev

HD-DVD pridobiva?

EETimes - V petek je HP uradno sporočil, da je pristopil k HD-DVD* taboru. Nasprotnega tabora ni čisto zapustil, saj namerava še naprej podpirati Blue-ray**.

Holivudski studiji so se podobno sprva zaobljubili modremu žarku (pravzaprav oba formata uporabljata modri laserski žarek), a na področju osebnih računalnikov je očitno zgodba drugačna. Za vsako modrožarčno enoto mora proizvajalec odšteti 30 ameriških $ in razvijati lastno podporo v Javi. Na drugi strani je pri HD-DVDju vse zastonj, podpora je integrirana v prihajajočo Microsoft Visto. Ker Microsoft dominira na področju OS, proizvajalcem očitno ne preostane velika izbira. Modrožarčnemu taboru tako ostaja zvesta še Apple in Dell.

C net poroča, da je v ozadju še kaj več, kot le Java in pristojbine. HP naj bi se s Sonyem sporekel glede iHD. Tehologijo sta razvila Microsoft in Disney, omogočala pa naj bi interaktivne vsebine. Vse skupaj je malce zamegljeno, saj je Disney v Blu-ray taboru. Toshiba pa je medtem naznanila, da je...

43 komentarjev

Nekaj novega in nekaj starega

ZDNet - Disney je prijavil nov patent, ki bi omogočal restavracijam prenos filmov in ostalih multimedijskih zapisov na prenosne naprave. New Scientist temu pravi McDownload.

"Kako lahko obudimo star računalnik v življenje?", se je vprašal Shawn Morton in starega Maca modificiral v iRitobrisnik oziroma iWipe. Ogled strani ne priporočam vnetim ljubiteljem Macov. Zadeva naj bi vas stala $15 in nekaj ur časa.

9 komentarjev

HD-DVD ter BluRay podpora v eni sami enoti?

Design Technica - Tokrat se je izkazal Samsung. Choi Gee-sung je namreč za Financial Times Deutschland povedal, da načrtujejo prav takšno enoto. Izdelava same enote bo kar zahtevna, pričakujemo pa jo lahko naslednje leto, sicer bodo kupci preveč zmedeni ob poplavi različnih formatov.

Choi Gee-sund je dejal še da podpirajo enotni format, a zaradi nedavnih dogodkov to izgleda malo verjetno. Tako se bodo potrudili z združitvijo obeh v enem pogonu. Samsung sicer podpira Sony-jev BluRay standard, ki podpira več funkcij, a je tudi dražji za proizvodnjo.

Sam pogon, če bo sploh obstajal, bo verjetno kar drag, saj bodo že samo licence pobrale velik odstotek cene, a ima potencial postati uspešen, sploh če se bo razdivjala huda bitka na področju naslednje generacije optičnih medijev in pogonov.

2 komentarja

Microsoft bi patentiral pozivnik

Slashdot - Uporabnikom odprtih operacijskih sistemov je poznan princip navideznih namizij, ki omogočajo razporeditev oken na več namizij (ponavadi 4). Pri tem potrebujemo posebnega pomočnika, namizni pozivnik (pager), ki prikazuje majhna okenca z vsebino namizij in omogoča preklapljanje med njimi. Podoben sistem se obeta tudi v novem Windowsu, saj Longhorn že kaže dodelane zametke navideznih namizij in pozivnikov. In zdaj se je Microsoft odločil pozivnik patentirati ...

20 komentarjev

Apple v letu 2003

Slashdot - Leto 2003 se izteka in pred nami je še ena retrospektiva. Tokrat so si na ARS Technici ogledali Applove dosežke iztekajočega se leta. Letos so pri Applu namreč dosegli zelo veliko, saj so se s predstavitvijo G5 dokočno poslovili od G3, G4 pa poslali na pol poti do groba, uvedli so izredno popularno storitev iTunes Music Store, cena njihovih delnic je močno poskočila in še bi lahko naštevali. Članek predstavlja Apple celovito in nepristransko, saj si niso ogledali zgolj jagod, temveč tudi limone, tako da je branje priporočljivo. Klik!

1 komentar