»

Microsoft tožen zaradi kršitev patenta s svojim uporabniškim vmesnikom Metro

vir: ZDNet
ZDNet - Z novim uporabniškim vmesnikom za Windows 8 Microsoft nima sreče. Avgusta so morali umakniti ime Metro, saj so spregledali, da je isto ime v EU registriral veliki trgovski koncern Metro AG. Uporabniški vmesnik je nato v Windows 8 dobil kar opisno ime (Windows 8-style UI). Na noč čarovnic pa je Microsoft doletela še patentna tožba zaradi istega izdelka.

Ameriško podjetje SurfCast je namreč leta 2004 dobilo patent 6.724.403, ki opisuje "sistem in metodo za hkratni prikaz informacij iz več virov". V opisu lahko preberemo, da gre za grafični vmesnik, ki informacije iz več virov prikazuje na...

8 komentarjev

RockYou tožen zaradi izgube gesel

CNet - Prejšnji mesec smo pisali o malomarnosti skrbnikov strani RockYou, ki so uporabniška imena in gesla hranili kar v tekstovni obliki v bazi, ki je bila povrhu še občutljiva na napad SQL injection. Kdor izziva nesrečo, si je kriv sam, in tudi v tem primeru se je našel nepridiprav, ki je izkoristil na stežaj odprta vrata in odtujil 30 milijonov uporabniških podatkov. RockYou je reagiral slabo, saj so najprej poskusili vse skupaj zamolčati, nato pa so uporabnike obvestili z veliko zamudo.

Alan Claridge iz Indiane je mnenja, da je takšno varovanje podatkov nedopustno, zato podjetje RockYou toži, ker niso uspeli zagotoviti zaščite podatkov. Tožbo je vložil v ponedeljek na sodišču v San Franciscu, prizadeva pa si, da bi dobila status skupinske tožbe (class action). V tožbi piše, da je RockYou lahkomiselno in zavedno opustil najosnovnejše korake za zaščito podatkov, uporabnike pa obvestil šele 12 dni po vdoru. V devetih točkah jim očita malomarnost, kršitev pogodbe, kršitev kalifornijskih...

8 komentarjev

Sony tožen zaradi PS3

Ars Technica - Sonyju se obeta skupinska tožba, v kateri mu uporabniki konzole Play Station 3 očitajo, da je zadnja revizija strojne programske kode (firmware), katere namestitev je bila obvezna, napravila iz PS3 kup neuporabnega železja. Sony za popravilo konzol, ki so utrpele poškodbe zaradi nadgradnje, zahteva 150 dolarjev. Na številne pritožbe so se odzvali z dodatno, neobvezno nadgradnjo, ki naj bi izboljšala stabilnost sistema, a je bila blažev žegen. Sedaj v skupinski tožbi oškodovani lastniki zahtevajo (PDF tožbe), da jim Sony izplača v postopku dokazane odškodnine.

12 komentarjev

Symatec in Adobe proti Microsoftu

Neowin - Microsoft je zadnje čase priljubljena tarča različnih tožb in ostalih pravniških neprijetnosti. Očitno se to ne bo kmalu spremenilo, saj Neowin poroča, da sta v ozadju sporov z EU zaradi Viste tudi Symantec in Adobe.

Symantecu namreč ni všeč Security center, vgrajen v Visto in zahteva, da mora biti v celoti odstranljiv iz sistema, da bi ga lahko nadomestile aplikacije katerih drugih proizvajalcev programske opreme. Pri tem ga ne ovira dejstvo, da Microsoft omogoča vključevanje programske opreme ostalih proizvajalcev v Security Center in celo uporabo logotov in ikon proizvajalcev v sporni programski opremi. Obenem Symantec moti tudi novost, poimenovana Kernel PatchGuard, ki onemogoča spreminjanje kernela Vista med delovanjem, kar ZliKodi™ preprečuje izvajanje nevarnih posegov. Symantec se s tem ne strinja in hoče, da se novost kratkomalo ukine.

Drug tožnik pa je Adobe, ta se pritožuje zaradi Microsoftovega XPS-a, ki vključuje del funkcionalnosti PDF zapisa dokumentov. Adobe, ki...

42 komentarjev

HD-DVD predvajalnik za Xbox360 že novembra

vir: Kotaku
Kotaku - Kotaku poroča, da bo Microsoft jutri najavil izid že dolgo obljubljanega HD-DVD predvajalnika za svojo najnovejšo konzolo. Naprava bi se predvidoma naj prikazala na trgovskih policah 22. novembra letos (najverjetneje kar povsod, čeprav uradnih podatkov ni), zanjo pa bo na Japonskem treba odšteti 19800 jenov (168 dolarjev). Kako bo s cenami drugod, zaenkrat ni znano, izvorna novica pa pravi, da bo dodatek podpiral HD ločljivost 1080p in bo kompatibilen z Windows Media Center. Več informacij vam bomo posredovali po uradni izjavi.

4 komentarji

Microsoft tožen zaradi Xbox Live

Slo-Tech - Lastniki Microsoftove najnovejše konzole najbrž poznate njihovo storitev Xbox Live, ki igričarjem za določeno vsoto denarja omogoča, da se preko interneta zabavajo s svojimi prijatelji s celega sveta. Možje iz Redmonda so razvili dobro večigralsko implementacijo, ki je večinoma požela pozitivne kritike, kljub vsemu pa se jim v kratkem obeta sodni proces, povezan z njo, zaradi domnevne kršitve patentov. Glede na njihovo preteklost verjetno sklepate, da so zlobni Microsoftovci spet ukradli idejo kakšnemu nedolžnemu podjetju, a tokrat se motite. V absurdni tožbi jim Paltalk očita, da so uporabljali določene metode za spletno komuniciranje, ki so jih oni patentirali, škodo pa ocenjujejo na več deset milijonov dolarjev. Kako se bo farsa končala, vas bomo še obvestili.

6 komentarjev

Sony: zaključek zgodbe z Rootkitom, ter obtožba s strani Nintenda

Reuters - Tožba Sony BMG Music Entertainment, s strani kupcev "zaščitenih" glasbenih CD-jev, se je končala z poravnavo. Kupci ponesrečeno zaščitenih CD-jev sedaj lahko od Sony BMG-ja zahtevajo nov, "neokžen" CD album in programje za odstranitev "zaščite" ter so dodatno upravičeni do povrnitve v višini sedem in pol zelencev, ter enega zastonjskega albuma, v spletno pretočni obliki.

Britanski šef Nintenda je po drugi strani obtožil Sony, da jim krade ideje. Tokrat gre za predstavljen upravljalnik Wii konzole, oziroma senzor premikanja, ki ga je sedaj najavil tudi Sony za svojo PS3 konzolo.

5 komentarjev

Philipsova nova "akvarelno-oljna" tehnologija zaslonov in tožba Kodaka

CNet - V Philipsovem razvojnem oddelku so poleg zanimive zamisli o reklamah prišli tudi do nove tehnologije za prikaz podatkov. Znanim CRT, plazma, LED, OLED in E-ink tehnologiji se je tako pridružila nova: electrowetting. S pomočju zunanjega doliva kapitala so ustanovili novo podjetje Liquavista, ki bo skrbelo za najnovejšega Philipsovega otroka. Sama tehnologija je zelo podobna E-Inku, le da bazira na olju in vodi, kot namiguje že naslov novice. Pravzaprav bazira na tem, da se med seboj odbijata. S pomočjo materialov, ki vodo ali odbijajo ali privlačijo (odvisno od električnega toka), lahko torej obarvano olje pripravimo do tega, da ustvari točko (piksel).



Philips trdi, da so barve na tovrstnih zaslonih bolj naravne (tudi Rembrandt je slikal z oljnimi barvami) in svetle. Nezanemarljivo je, da so tovrstni zasloni energijsko manj potratni, in najpomembnejše:...

13 komentarjev