»

Intelov predsednik odhaja v pokoj

Intel - Intel je včeraj objavil novico, da se bo njihov predsednik uprave Craig Barrett umaknil. Položaj namerava zapustiti maja po skupščini delničarjev, je dejal. Barrett se je Intelu pridružil leta 1974 in je od takrat do danes zasedal vrsto funkcij. Med leti 1998 in 2005 je bil izvršni direktor, nato pa predsednik uprave. Pri starosti 69 let se je odločil, da je napočil čas za upokojitev.

Barret je obiskoval Stanford, kjer je diplomiral, magistriral in leta 1964 še doktoriral na materialih. Na univerzi je ostal še deset, ko ga je v svoje vrste zvabil Intel, kjer je delal z mnogo znanimi ljudmi iz sveta tehnologije, denimo Robertom Noyceom, soizumiteljem integriranega vezja in mikročipa, Gordonom Moorom, ki ga poznamo po Moorovem zakonu, in Andyjem Groovom. Po 35 letih dela bo sedaj njegovo mesto zasedla Jane E. Shaw.

22 komentarjev

Mobitel odstavil Majzla, Vega ugaša svoje omrežje

Delo - Iz Mobitela, hčerinske družbe Telekoma Slovenije, so sporočili, da je danes nadzorni svet Mobitela odstavil direktorja družbe Antona Majzlja. Mobitel bo začasno vodil Bojan Dremelj, predsednik uprave Telekoma Slovenije, sicer pa bivši predsednik uprave Simobila.

Razlogi za odstavitev so razhajanja mnenj in načrtov glede prihodnosti največjega slovenskega mobilnega operaterja predvsem pa skupine Telekom Slovenije, so sporočili iz Mobitela.

Poleg tega bo tretji slovenski mobilni operater Vega, danes opolnoči izklopil svoje omrežje, tako da bosta v Sloveniji do nadaljnjega delovala le dva mobilna operaterja, Simobil in Mobitel. Frekvenco in del infrastrukture Vege, ki odhaja iz slovenskega trga, pa bo prevzel novi tretji slovenski mobilni operater Tušmobil, ki pa še ne bo začel poslovati.

5 komentarjev

Zamenjava v vrhu Telekoma

STA - Na današnji seji je nadzorni svet Telekoma Slovenije razrešil Petra Graška z mesta predsednika uprave Telekoma. Kmalu zatem je z mesta direktorja SiOL-a odstopil tudi Miran Kramberger. Za vršilca dolžnosti direktorja SiOL-a je bil imenovan Matevž Turk, vodja tehničnega področja (SiOL), Telekom pa bo do imenovanja nove uprave vodila Darinka Virant, dosedanja podpredsednica uprave Telekoma.

Razlog za razrešitev je po vsej verjetnosti nestrinjanje dosedanjega predsednika uprave Petra Graška in ministra za informacijsko družbo glede pripojitve SiOL-a Telekomu, kar bi naredilo razmere na slovenskem trgu internetnih storitev še bolj nepregledne, kot so sedaj, ko je SiOL samostojno podjetje z lastno bilanco.

Po besedah ministra za informacijsko družbo Pavla Gantarja pa je edini evidentirani kandidat za novega predsednika uprave Telekoma Libor Vončina, ki naj bi bil na mesto prvega moža Telekoma imenovan 1. marca. Libor Vončina je v decemberski zamenjavi na vrhu Telekoma na položaju...

31 komentarjev

Ponovna združitev Telekoma in SiOL-a?

24 ur - Uprava Telekom Slovenije, d.d. se je odločila za pridruženju hčerinskega podjetja SiOL, ki je v njegovi 100-odstotni lasti. Predsednik uprave Telekoma, Peter Grašek, meni, da je združitev potrebna še pred vstopom v Evropsko Unijo, saj bi na ta način Telekom dobil podobno strukturo, kot jo ima večina konkurence na enotnem evropskem trgu. Združitev naj bi bila potrebna tudi zaradi nove strategije podjetij, ki bo zahtevala visoka finančna sredstav, ta pa ima le Telekom.

Miran Kramberger, direktor SiOL-a, ki mu uprava predlaga, da zasede njen peti stolček, je združitev podprl. V štiričlanski upravi je predlog poleg predsednika sicer podprla le še podpredsednica, Darinka Virant. Združitvi nasprotuje tudi Pavle Gantar, minister za informacijsko družbo, ki meni, da bi morali podjetji še naprej ločeno izvajati svoji dejavnosti, medtem ko bi tudi Telekom začel uvajati IP tehnologijo.

Zeleno luč združitvi mora dati še nadzorni svet, ki bo zasedal prihodnji teden in bo po besedah ministra...

31 komentarjev

Adria Airways in Microsoft Flight Simulator

Slo-Tech - Ste zaprisežen ljubitelj letenja? Vaš mlinček redno švica ob poganjanju igre Flight Simulator? Potem morate obiskati tudi tole slovensko stran, kjer se je avtor lepo potrudil in naredil modele letal Slovenskega letalskega prevoznika Adria Airways. Kako letalo dodati, da boste z njim lahko leteli v igri Microsoft Flight Simulator si preberite na avtorjevi strani, kjer boste našli vsa potrebna navodila. Pajlota™(beri: Boeinga), našega zapriseženega letalca pa naprošam da zadevo preizkusi in poroča [;)] . Ne boste verjeli, ampak avtor je dodal tudi vladni, tako opevani FALCON 900EX [:D] .

5 komentarjev

Festival računalništva

Slo-Tech - Ravno sedaj sem prišel iz osmega festivala računalništva, kjer sem tekmoval v drugi skupini med srednješolci. Primož je, kot naš ponos in sreča, tekmoval v najtežji, tretji skupini. Dogodek je bil zanimiv, pozdravit nas je pa prišel gospod eminenca, minister za informacijsko družbo, g. Pavle Gantar. Rezultate dobimo popoldne, o tej temi se bom pa razpisal še v forumu z nekaj zanimivostvmi :D.

7 komentarjev

Vlada razrešila Podobnika!

Dnevnik - Dnevnik, Ljubljana, 19.4.2001:
LJUBLJANA, 19 - Vlada je današnji seji s preglasovanjem razrešila predsednika uprave Telekoma Marjana Podobnika in še dva člana uprave ter tako uresničila napovedi o najbolj razvpiti in hkrati pričakovani kadrovski zamenjavi v času njenega štirimesečnega vladanja. Na mesto vršilca dolžnosti predsednika uprave Telekoma je po napovedih imenovala Petra Graška, nekdanjega predsednika uprave letalskega prevoznika Adria Airways.
Upam, da mi ni treba govoriti o smiselnosti te poteze. Preglejmo malo ozadje: Marjan Podobnik, človek, ki v celem življenju ni bil v tesnem stiku s telekomunikacijami, je bil v času vladavine desne koalicije postavljen na mesto predsednika uprave Telekoma. Tako je vse profesionalno delo ter logično sprejemanje eksekutivnih odločitev padlo na Mirana Krambergerja, podpredsednika uprave Telekoma. O Podobnikovi zmožnosti dobre presoje ter profesionalnosti itak ne bi razglabljal. Dejstvo stoji: Podobnik je padel. Kje bo njegova naslednja...

40 komentarjev