»

Primerjava 3. Thunderbirdov 1,33 Ghz z različnimi jedri

Club Overclocker - Thunderbird - ime, ki ni nikoli uradno obstajalo (bilo je samo kodno ime za kvadratne Athlone) je danes še kako živo. AMD Thunderbird je še vedno eden izmed najboljših procesorjev - tudi za navijanje. Kar se navijanja tiče, velja pri Thuderbirdih velika zmeda, za katero je kriv AMD. Zelo odmevna je bila novica, ko je AMD poslal na tržišče procesorje z AXIA jedrom, ki so se noro navijali. Od takrat naprej ljudje pri Thunderbirdih gledajo samo še procesorske oznake. Vendar pa procesorji z AXIA jedrom niso več edini, ki naj bi dosegali visoke frekvence. Nekaj časa krožijo po internetu govorice o Thuderbirdih z jedrom AYHJA. Procesorji s tem jedrom naj bi iz 1,33 Ghz skočili tudi na 1.5, 1.6 ali 1.7 Ghz. Če se procesorji tudi v praksi tako dobro obnesejo, kot se govori o njih, so se prepričali na ClubOC. Seveda pri kupovanju svojega Athlona ne smemo biti pozorni samo na ime jedra, ampak tudi na raznorazne številke in črke, ki se pojavljajo ob imenu. Če ste vse skupaj že malce pozabili,...

0 komentarjev

DDR ali ne DDR?

The inquirer - Medtem, ko luni zelo zavzeto pripravlja test dveh sistemov z 1.333 GHz Tbirdom ter primerja DDR ter ne-DDR rešitve, se ustavimo še malo pri tem problemu. Pri Inquirerju so ugotovili, da je večina tajvanskih proizvajalcev (Asus, Gigabyte, MSI), nehala s proizvodnjo osnovnih plošč, ki bazirajo na podpori pomnilniku DDR. Problem naj bi ležal v tem, da je Intel drastično znižal cene procesorja P4, skladno s tem se je pocenil tudi RDRAM pomnilnik. Prodaja P4 naj bi sedaj strmo rasla, medtem ko je DDR doživel padec. Torej, vprašanje leži: Ali se je Intelova strategija, ki je kratkoročno pomenila kup rdečih številk v prodaji, izplačala in začela obirati svoje težko prislužene sadove?

15 komentarjev

AXIA

VR - Zone - Ja, to je pa postala že senzacija. Sedaj vsi testirajo 1.333 GHz Tbirde z AXIA jedrom ter gledajo, do kam ga lahko uspešno navijejo. Ista zgodba pri VR-Zone. V roke so dobili prav ta procesor ter ga popeljali čez goro testov. Rezultat? 1650 MHz z zračnim hlajenjem. Če pomislimo na to, da 1.333 GHz AXIA TBird v Mlacomu stane 81.200 SIT, se mi zdi, da imamo zmagovalca. Klik. Seveda tudi mene zanima, kako se 1.333 GHz verzija obnese, tako da moje "OC Popotovanje IV" pričakujte v tednu treh.

0 komentarjev

Primerjava med Thunderbirbom in Pentiumom 4

Akiba - Pri Akibi Hotline so naredili primerjavo med Thunderbirdom 1.2GHz, Thunderbirdom 1.333GHz in Pentiumom 4 1.5 GHz. Vse procesorje so opremili z 256MB pomnilnika; v prvih dveh primerih z DDR pomnilnikom, v tretjem pa z Rambusovim RDRAMom; 30GB IBMovim diskom, Geforcem 2 MX in Windowsi 98 v družbi z DirectX 8a. Pri testiranju s SYSMarkom je bil najhitrejsi TB 1,333GHz, sledil mu je TB 1,2 GHz, zadnji pa je bil večinoma Pentium 4. Za tiste, ki ne veste, SYSMark poganja podobne operacije kot programi Excel, Word, Corel Draw, Netscape in podobni. Pri testiranju s 3D Markom 2000 je v nižjih ločljivostih prednjačil TB 1,333GHz, v višjih ločljivostih pa se je malo bolje obnesel P4. V Quakeu so si rezultati zelo podobni - res ne vem, zakaj niso uporabili kakšne močnejše grafične kartice. Edini test, kjer je Pentium 4 očitno prednjačil, je bil StreamD.

7 komentarjev

Thunderbird 1200 MHz

Overclockers Australia - Včeraj sem poročal o navitju 1.333 GHz verzije tega procesorja, danes pa sem našel nekaj podobnega - Thunderbird 1200 navit na 1897 MHz. Za ta dosežek je bilo uporabljeno hlajenje s tekočim dušikom in ASUSova A7M266 matična plošča, ki je zgrajena okoli AMD760 čipovja in podpira pomnilnik tipa DDR. Ta pošast doseže v SiSoft Sandri skoraj 5900 MIPSov in 2579 MFLOPSov. Prav tako je zelo hiter dostop do pomnilnika, ki znaša okoli 1000 MB/s. Če želite videti benchmarke, se odpravite sem.

0 komentarjev

AMDjevi načrti in novice

več strani - Na nekaterih straneh so se pojavile dodatne novice o AMDjevih načrtih za prihodnost:

  Q1'01 Q2'01 Q3'01 Q4'01
AMD Athlon 1.3GHz, 1.333GHz Thunderbird 1.4GHz Thunderbird 1.533GHz, 1.6GHz Palomino 1.6GHz, 1.733GHz Palomino
AMD Duron   900MHz Spitfire 950MHz Spitfire
900MHz, 1GHz Morgan
1.1GHz Morgan

Na žalost je opaziti tendenco k prestavljanju izzida procesorjev, čeasr do sedaj z AMDjeve strani nismo bili vajeni. Tako bomo nove Palomino/Morgan procesorje videli komaj v tretjem četrtletju tega leta, vsi do tedaj izdani procesorji pa bodo temeljili na starem Spitfire/Thunderbird jedru. Pozitivna novica pa je, da bomo že čez približno en mesec videli 1.3GHz Thunderbirda. Obenem bo šlo za zadnji 200MHz procesor, saj bodo vsi po njem izdani le in samo za 266MHz zunanje vodilo.
Na 0.13 mikronsko tehnologijo izdelave bo AMD prešel komaj zgodaj leta 2002. Tedaj bodo predstavili 0.13 mikronskega Athlona - Thoroughbreda in Durona - Appalooso. Na žalost pa bodo Duroni tudi tedaj...

0 komentarjev