»

Doma narejen "iMac"

Bit Technologies - Saj poznate iMace, tista računala, ki so bili sestavljena tako, da je bilo računalo vgrajeno kar v monitor in v bistvu niste potrebovali nobene dodatne škatle?

No, nekaj podobnega se je spomnil tudi tale osebek. Naredil je namreč ohišje z LCD monitorjem ter vanj vgradil celotno drobovje računala. Da ne bom dolgovezil pa bo najbolje, da si ogledate slike. Klikot

Hvala BojlerTM!

4 komentarji

Hlajenje za vroče poletne dni

System Cooling - Hlajenje računalnika se je iz popolnoma nepomembne stvari v času, ko navijanje računalniških komponent še ni bilo tako zelo popularno tekom navijalske revolucije spremenilo v pravo malo znanost. Vendar pa ali je ukvarjanje s to dejavnostjo res namenjeno le izbrancem? Odličen članek, ki so ga spisali na Systemcooling dokazuje da ne. Članek je v osnovi namenjen manj podučenim in se zares obširno razpiše na temo hlajenja. Je sicer dokaj dolg, vendar sem prepričan, da tistih, ki jih te stvari zanimajo ne bo dolgočasil. Priporočam.

0 komentarjev

Al Quaewindows

Newsbytes - Še ena kost anti-microsoftovski skupnosti: če gre verjeti Mohammadu Afroze Abdul Razzaku, ki so ga 2. oktobra aretirali v Bombayu, naj bi se nekaj bin Ladnovih strokovnjakom uspelo zaposliti pri Microsoftu, kjer so (zopet: 'naj bi') izvedli nekaj genetskega inženiringa na nastajajočem operacijskem sistemu (XP) ter vanj vgradili trojance, hrošče, varnostne luknje. Klik! Pravi hekerji.

9 komentarjev

Test procesorskih hladilnikov

Slo-Tech - Berem forum ter gledam - vprašanja o nabavki hladilnika za procesor se kar vrstijo. Temu trpljenju sem se odločil narediti konec ter ukazal goorxu, naj spiše test HSF (Heat Sink and Fan) enot za procesorje. Stestiral jih je kar na kile, saj se jih je pod njegovimi rokami znašlo kar dvanajst, podjetij Thermaltake ter Zalman. Test je izjemno zanimiv, saj lahko zveste, kaj je čar novega pahljačastega Zalmana, kakšen hrup spušča Dragon Orb ter ali je nakup Chrome Orba sploh še smiseln. Ogled obvezen! Pa naj še kdo reče, da vas ne razvajamo...

10 komentarjev

Hlajenje grafične - tokrat robustno

How.To - Ne, tokrat se ne bomo ukvarjali s postavitvijo zelo velikih izmenjevalnih površin na pomnilniške module ter procesor grafične kartice (kar nameravam jaz opisati v enem od svojih naslednjih člankov). Ta članek - Project Alpha imenovan - opisuje, bolj slikovno kot tekstovno, postopek vgraditve dveh ventilatorjev direktno nad grafično kartico s pomočjo tiste male kovinske zadevice, ki ponavadi zakriva prazno PCI režo pred prahom in ostalimi nezaželenimi faktorji. Rezultat? Precej fina zadevica, ki pa ima to slabost, da v resnici samo premika zrak znotraj računala. Če vprašate mene, bi se dosti boljši učinek dosegel z vrtanjem v stranico ohišja ter namestitvijo ventilatorja tako, da bi vlekel zrak iz zunanjosti.

0 komentarjev

O napajalnikih

Tweaker's Asylum - Kaj vse rabi popolni računalnik? Hiter procesor, stabilno matično ploščo, super grafično kartico, lepo miško, hladno ohišje,... Pa še eno zelo pomembno stvar; močan napajalnik!
Sedemstranski članek o PSU-jih (Power suply unit; napajalnik torej) najdete tu. Fantje so napisali vse o tem, zakaj, kdaj in kje potrebujete močan napajalnik. Celo testirali so dva. Na žalost ne zelo zanimiva. Dva 250W napajalnika namreč, ki bosta zelo težko napajala kaj več kot kakšnega P1. Ampak vseeno je pa članek kar dober.

0 komentarjev

Shimi

več strani - O shimih je nekaj časa nazaj pisal luni, vendar izgleda, da ste že kar malo pozabili na to novico. Na forumu se še vedno najdejo posti, v katerih ljudje tožijo za zlomljenimi AMD-jevimi procesorji. Kaj sploh je shim? Shim je kovinska ploščica, ki jo vtaknemo med procesor in hladilnik, služi pa natanko enemu namenu - procesor ščiti pred poškodbami, ki jih lahko povzroči hladilnik. Kot gotovo veste, se danes še vedno najdejo hladilniki, ki so zaradi svojega močnega pritiska na jedro procesorja postali znani kot "Athlon/Duron crusherji" (Golden Orb). AMD-jevi procesorji so občutljivi predvsem zaradi izpostavljenega jedra. Intel teh težav nima, v zadnjo generacijo procesorjev (Pentium 4) pa so za vsak slučaj vgradili kovinsko ploščico. Kakšna je naloga shimov? Ko vtaknemo shim med procesor in hladilnik, ta zviša procesor do jedra (glej slike) in ga tako razbremeni. Ali lahko pride pri inštalaciji shimov do kakšnih poškodb? Doma narejeni shimi so bili velikokrat vzrok za skurjen...

0 komentarjev

Tiho hlajenje računalnika

Mikhailtech - Stric Mikhail Ivanekov, urednik strani Mikhailtech, je napisal članek o tihem hlajenju vaše beštije. Za ohišje vam priporoča Fong Kai FK-603, ki je že pripravljeno za hlajenje in ima že priložena dva 80 mm ventilatorja. Napajalnik je Enermaxov in je prav tako opremljen z dvema ventilatorjema. Tihi 92 mm ventilator za vhod zraka in "pametni" 80 mm za izhod. Pametni zato, ker deluje samo, če je to potrebno. Hladilnik za disk je, na Slo-techu že omenjeni Coolermastrov Cool Drive 4002. Priporoča še nekaj hladilnikov, med drugimi Blue orba in celo vetilator za monitor. Če si nameravate v kratkem izboljšati hlajenje računalnika, si članek le oglejte. Nekatere od omenjenih komponent boste v Sloveniji sicer težko našli, a vseeno se vam lahko porodi kakšna zanimiva ideja.

3 komentarji

O hlajenju samem

Mikhailtech - Mikhailtech (huh, prvo Anand, nato Mikhail... Čakamo na Franceljtech ) se je spravil napisati članek o hlajenju računalnika z zrakom. Za mučenika so vzeli lunijevega omiljenca, ohišje Fongkai FK-320 ter vanj vgradili močan napajalnik, vgradili hladilnike za diske, Blue orba ter še veliko ostalih zadevic, ki efektivno mešajo drek v ohišju. Nato je sledila okroglizacija IDE kablov ter namestitev "copper shima", distančnika med procesorjem ter hladilnikom. Dokaj zanimivo.

0 komentarjev

Socket hladilniki na HardOCP

HardOCP - [H]ardOCPjev Kyle je naredil test danes najaktualnejših Socket hladilnikov. V test sta zajeti dve Alphi, dva Globalwina, tisto popolnoma bakreno čudo, dosti inačic Orba ter še nekaj preostalih hladilnikov. Testiral je na AMDjevi 1.2 GHz beštiji (tokrat je celo NI skuril), ki se je znojila na Soyo K7VTA Pro plošči. Če vam je všeč Kylov stil pisanja in če o nakupu hladilnika takega formata razmišljajte, si stran kar oglejte.

2 komentarja

Kako NE odstranjevati hladilnika z grafikulje

vir: HardOCP
HardOCP - V HardOCPjevem forumu je neki tip objavil svojo izkušnjo z odstranjevanjem hladilnika z grafične kartice. Tipček si je ravno kupil Blue Orba ter ga hotel namontirati na svojo Innovisionovo GeForce2 MX kartico, toda vse ni šlo po načrtih. Čeprav se je ustrezno pripravil (kartico ohladil, zavaroval vezje...), mu je uspelo ODTRGATI čip. Fantje pri Innovisionu so očitno opravili preveč dobro delo z lepljenjem, saj čipa in hladilnika enostavno ni mogoče ločiti. Woah .

7 komentarjev