»

Intel Core 2 Quad Q6400

Hkepc - Potem, ko bo januarja predstavil Core 2 Quad Q6600, naj bi Intel v tretjem četrtletju prihodnjega leta predstavil svoj tretji štirijedrni procesor za namizne računalnike, Core 2 Quad Q6400. Na jedru Kentsfield temelječ procesor bo tiktakal pri frekvenci 2,13 Ghz in imel 1066 MHz FSB ter osem megabajtov drugonivojskega predpomnilnika. Cena novega štirijedrnika naj bi bila pod 450 ameriškimi dolarji, s čimer bo najcenejši štirijedrnik in bo predstavljal odlično konkurenco AMD-jevim K8L procesorjem.

Več o tem na HKEPC.

9 komentarjev

Intel Core 2 Extreme QX6700 (quadcore Kentsfield)

Intel Core 2 Extreme QX6700

vir: AnandTech
Slo-Tech - Intel je letos spomladi množice očaral z novimi procesorji iz družine Core 2 Duo. Prav te dni so denimo na 3DCenter, pokazali, da AMD-jev dvojedrnik v popularnih igrah za doseganje istih rezultatov potrebuje dobrih 30% višjo hitrost! Intel, navdušen nad uspehom Core 2 Duo procesorjev, na srečo ni zaspal in danes tudi uradno predstavil novo lepljenko, štirijedrnika z imenom Kentsfield.

Tehnično gledano gre za dve (dvojedrni) jedri na enem podnožju. Na zunaj se procesor ne razlikuje od tistega, v katerem tiktaka samo Conroe. Tak pristop Intelu omogoča, da se lahko še v zaključnih fazah proizvodnje odloči, ali bo splavil dvo- ali štirijedrnika. Imajo pa zaradi tega vsa jedra enako hitrost....

11 komentarjev

Intelovo razkazovanje mišic: 80-jedrni procesor in napovedi o prehodu na 45 nm proizvodni proces proti koncu 2007

Daily Tech - Intel je naznanil, da so proizvedli svoj prvi procesor (zaenkrat prototip), ki je v sekundi sposoben izvesti bilijon operacij s plavajočo vejico (1 teraflops). Predstavil ga je Intelov izvršni direktor Paul Otellini med uvodnim predavanjem na IDF, ki ravnokar poteka v San Franciscu. Otellini je pokazal wafer (glej sliko), ki vsebuje 80 procesorjev z 80 jedri - skupaj 6400 jeder!



Delovni takt predstavljenih procesorjev znaša 3,1 GHz, pri čemer je potrebno poudariti, da so še daleč od pripravljenosti na proizvodnjo in služijo predvsem za predstavitvene namene. Vsak procesor bi naj bil unikaten zaradi tridimenzinalnega pakiranja - predpomnilnik je namreč vstavljen neposredno pod FPU-je, s čimer so prihranili na...

31 komentarjev

Primerjava Core 2 veznih čipov

The Tech Report - Ob nakupu Core 2 procesorja se postavlja vprašanje katero vezno čipovje je najbolje uporabiti. Za morebitne prestopnike iz AMD tabora še toliko bolj, ker je veliko odvisno od pomnilniškega krmilnika, ki je pri Intelovih rešitvah del čipseta in ne procesorja, kot pri najbližji konkurenci. Ker se teh vprašanj na Tech Reportu zavedajo, so pripravili obširen test veznih naborov za Core 2 procesorje.

Tako so pod drobnogled vzeli in konkretno prepotili štiri izdelke. Med temi sta se znašla dva Intelova čipa - starejši 975X Express in novejši, precej razširjen P965 Express, ki se pojavlja tako na izdelkih vstopnega razreda, kot na zmogljivejših matičnih ploščah. Druga dva izdelka na testu pa...

6 komentarjev

Poletni vzporedni test AM2 matičnih plošč

Tom's Hardware - Strinjamo se z uvodom THG-ja -- kljub temu, da so trenutno Intel-ovi Core procesorji tisti, ki so deležni večine pozornosti, AMD-ja ne smemo zanemarjati. Morda trenutno nima hitrostnega prvaka, je pa bil zato prisiljen poceniti svoje izdelke, kar je privedlo do tega, da imajo njegovi procesorji zelo dobro razmerje med zmogljivostjo in ceno. Dodajte k temu še dejstvo, da bo podnožje AM2 najbrž prisotno še nekaj časa (torej se vanj z vidika potencialnega nadgrajevanja splača vlagati), pa imate zmagovalca v srednjem razredu.

Ako se ravnokar odločate za nakup,...

5 komentarjev

Intel Xeon 5160 vs. Core 2 Duo X6800

The inquirer - Intel je s svojimi spremembami cen ustvaril zanimivo situacijo -- njihov procesor Xeon 5160, namenjen profesionalnim delovnim postajam in strežnikom, je cenejši od trenutno najboljšega namiznega procesorja Core 2 Duo Extreme X6800, kljub temu, da prvi teče pri višji frekvenci in je opremljen tudi s hitrejšim FSB-jem. GamePC se je zato odločil, da procesorja primerja in najde zmogljivejšega ter tako pomaga morebitnim kupcem, ki ne vedo popolnoma, kako bi se znašli v tej čudni situaciji. Stvari se še bolj zakomplicirajo, ker trenutno cenovna razlika ni črno-bela -- cene matičnih plošč za strežniške Xeone so namreč precej višje od tistih za namizne procesorje, morda pa bo kateri od proizvajalcev položaj na trgu izkoristil in zapolnil tržno nišo, komentirajo pri The Inquirer-ju.

6 komentarjev

Zopet GeForce 7900GS

Tom's Hardware - O novi pridobitvi na področju cenejših kartic iz nVidiinih tovarn smo že pisali, a ker je stvar trenutno hit, opisi kar dežujejo. Danes je na vrsti THG, kjer so se ukvarjali s primerkom iz tovarne PNY in, če povemo na kratko, prišli do podobnih rezultatov kot ostali opisovalci - kartica je za svojo ceno zelo dober nakup in nima prave konkurence z ATI-jeve strani. Vsekakor preberite opis.

12 komentarjev

Jutri prvi testi Kentsfielda

Slo-Tech - Intelov štirijedrni procesor s kodnim imenom, ki ste ga prebrali že v naslovu, bo v začetku leta 2007 počasi prispel na police trgovin. Prvič je bil predstavljen na letošnjem Intel Developer Forumu, kjer je bilo med drugim povedano tudi, da bo sestavljen iz dveh Conroe jeder (to najbrž pomeni, da bo kompatibilen s trenutnimi matičnimi ploščami). Kakorkoli že -- THG je dobil v svoje laboratorije nekaj primerkov in jih pretestiral, trdijo na TG Daily, članek z rezultati pa bo objavljen jutri. Če načrtujete družinski izlet, ga raje odpovejte, saj bomo o zadevi gotovo poročali.

54 komentarjev

Informacije o Intel Kentsfield

VR - Zone - Iz Intel-a, ki se trenutno pripravlja na predstavitev Conroe procesorjev, so pricurljale nove informacije o prihajajočih štirijedrnih procesorjih s kodnim imenom Kentsfield. Po Informacijah objavljenih na VR-Zone naj bi dotični procesor imel dvakrat po 4 MB drugonivojskega predpomnilnika (v bistvu gre za dve Conroe jedri). Štirijedrniki bodo predvidoma predstavljeni v prvem četrtletju naslednjega leta in bodo predstavljali protiutež AMD-jevi K8L arhitekturi. Poleg tega Intel sodeluje z razvijalci računalniških iger pri izboljšanju izkoristka večjedrnih procesorjev v igrah.

Izvorna novica na VR-Zone.

9 komentarjev

Navijanje samega sebe

Slo-Tech - Stric Tom je za vse, ki morajo delati (ali pa pobijati virtualne nasprotnike) pozno v noč, pripravil test pijač za poživljanje organizma. Gre za neresen prispevek, precej podoben Hudemu testu pijač, ki smo ga davnega leta 2002 objavili na Slo-Techu. Za lovoriko najbolj poživljajoče pijače so se borili Red Bull, kava, čaj, Coca-Cola in Mountain Dew, testiranje je bilo izvedeno s pomočjo flash igrice za merjenje reakcijskega časa, zmagovalec pa je bil ... Vas zanima? Kar sami preberite članek.


Rezultati preizkusa so povsem objektivni, saj Intel ne proizvaja energijskih pijač

30 komentarjev

Še en članek

Slo-Tech - Ja, zadnje čase smo člankov polni, samo še moj CDR test ni ugledal luči... Brez skrbi, bo kmalu. Upam . Torej, TESKAnov računalnik je v Portorožu nedvomno požel največ "ooh"jev ter "aah"jev. In to ne kar tako. Za tiste, ki ne veste, kakšen njegov računalnik izgleda, je naš preljubi posojevalec sestre, TESKAn, spisal kar cel članek, od ideje preko izvedbe do končnega produkta. Vidi čimprej.

3 komentarji

Hladilniki za RAMe

Club Overclocker - O uporabnosti hladilnikov za RAM bi se dalo razpravljati še pa še, toda ne moremo jim odreči frajerskega faktorja. Še posebej, če so taki, kot jih kaže jo na Club Overclocker. Gre za nove hladilnike za sistemski pomnilnik, ki jih pripravljajo pri pojetju CPUfx. Na splošno je CPUfx zadnje čase precej aktiven, saj so ravno oni avtorji tistega megastičnega hladilnika, ki smo vam ga pokazali pred par dnevi.

1 komentar