»

Petindvajset najnevarnejših programerskih napak

Slo-Tech - Tudi letos so strokovnjaki za računalniško varnost iz približno trideset organizacij sestavili seznam 25 najnevarnejših programerskih napak, ki na široko odpirajo vrata zlikovcem. Letošnji seznam je zelo podoben lanskemu. Glavni krivci ostajajo enaki, tj. XSS (cross-site scripting), SQL injection in buffer-overflow. Teh 25 napak je krivih za skoraj vse napade na spletu, med drugim tudi za zloglasni kitajski napad na Google in druga zahodna podjetja. Poleg napak je še obsežna razlaga, kaj točno je problematično in kako se pomanjkljivostim izogniti. Predlagajo pa še eno rešitev za odpravo napak, in sicer vključitev klavzule v pogodbe z razvijalci, da so za hrošče odgovorni oni.

7 komentarjev

Eksperiment Craigslist dobil epilog

Slashdot - Leta 2006 je bloger Jason Fortuny na spletni strani z malimi oglasi Craigslist izvedel svojevrsten eksperiment. Postavil je oglas, v katerem se je izdajal za privlačno in voljno žensko, ki išče ognjevitega moškega. Zanimalo ga je, koliko odzivov bo dobil v 24 urah. Bera je bila izvrstna, saj je prejel 178 odgovorov, od teh 145 s slikami v takšnih in drugačnih kočljivih položajih. Nato je vse, kar je prejel, javno objavil na spletu.

Leta 2008 je eden izmed nesrečnih respondentov anonimno vložil tožbo proti Fortunyju, v kateri mu je očital kršitev avtorskih pravic z objavo slike, ki jo je poslal, in vdora v zasebnost z javno objavo pisma. Zahteval je 75.000 dolarjev odškodnine. Fortuny se je pred sodiščem zastopal sam, kar mu očitno ni najbolj koristilo. Ker se naposled na sodišču sploh ni več pojavljal, mu je sodišče s kontumacijsko sodbo naložilo (PDF) plačilo 35.001 dolarja pavšalne odškodnine (statutory damages) za kršitev avtorskih pravic, 5000 dolarjev odškodnine za dejansko...

18 komentarjev

Eksperiment: Craigslist

Waxy.org - Pred kratkim je blogger Jason Fortuny s pomočjo fotografije nekega dekleta izvedel drzen socialni eksperiment na strani za iskanje zasebnih stikov Craigslist. Njegov cilj je bil predstaviti se kot podložna ženska, ki išče agresivnega moškega, in ugotoviti koliko odzivov lahko dobi v 24 urah. Rezultat je bil 178 odgovorov s 145 slikami, odzivi pa so vsebovali tudi polna imena, naslove in ostale osebne informacije.

Celoten seznam z odgovori in slikami je objavil na spletu, med prostovoljci, ki so se oglasili, se najdejo tudi uslužbenci Microsofta in drugih znanih podjetij, nek par pa ga je celo prosil, naj se podatki umaknejo, ker ne želita, da pride informacija do prijateljev in svojcev. Jason, ki je na začetku imel prosto objavljene svoje osebne podatke, jih je začel umikati, saj bi mu naj nekdo že grozil, postavlja pa se tudi dosti vprašanj o legalnosti in morebitnih pravnih posledicah tega podviga. Tukaj je še povezava do prvotne novice.

8 komentarjev

Vsak šesti uporabnik na internetu brezžično

Slo-Tech - Pew Internet & American Life Project nepresenetljivo ugotavlja, da internet uporablja več odraslih kot kdajkoli prej. Po njihovih podatkih uporablja računalnik tri četrtine odraslih prebivalcev ZDA, 63 % pa jih uporablja tudi internet. Precej pričakovani rezultati, a med njimi eden zelo izstopa: med odraslimi uporabniki interneta je kar 17% takih, ki uporabljajo brezžično povezavo v splet, med starimi pod 27 let pa celo dvakrat več! Klik!

1 komentar

Barvanje tipkovnice

Mikhailtech - Zadnjič sem se naveličal sive barve svoje miške, ki ni ravno pristajala črni barvi prenosnika, in potem izgubljal živce, ker se barva ni hotela posušiti. Podobno se je zgodilo Jasonu na Mikhail Techu, ki se je lotil barvanja svoje tipkovnice. Iz vsega je nastal lep članek, zelo primeren za začetnike, tako da ga priporočam vsem, ki oklevate pri barvanju perifernih komponent. Sicer me je pa najbolj presetilo to, da je barva za tipkovnica stala več kot sama tipkovnica..

Tipična izjava staršev: Pa zakaj bi sploh barval tipkovnico!?

2 komentarja