»

AMD predstavil 65 nm procesorje

AMD - AMD je danes uradno predstavil svoje prve procesorje izdelane v 65-nanometrski tehnologiji. Dvojedrni Athlon 64 X2 procesorji bodo nosili oznake 5000+, 4800+, 4400+, in 4000+ temeljijo na jedru Brisbane in imajo dvakrat po 512 kB drugonivojskega predpomnilnika. Frekvence procesorjev znašajo 2,6, 2,5, 2,3 oziroma 2,1 GHz. Za najdražjo različico je potrebno odšteti 301 ameriške dolarje, medtem, ko cena najcenejše različice znaša 169 ameriških dolarjev. Do sredine prihodnjega leta naj bi celoten Fab 36 v Dresdnu prešel na 65-nanometrsko tehnologijo.

Več o tem v AMD-jevem sporočilu za javnost.

36 komentarjev

AMD: K8L in AM2+

DigiTimes - AMD je predstavitev novega podnožja AM3 prestavil iz tretjega četrtletja prihodnjega leta na sredino leta 2008. Tako bo za svoje prihajajoče štirijedrnike K8L v tretjem četrtletju prihodnjega leta predstavil posodobljeno podnožje AM2 z oznako AM2+, ki bo omogočal HyperTransport 3.0. Procesorji za AM3 podnožje bodo kompatibilni tako z AM2 kot AM3 matičnimi ploščami, medtem ko bodo slednje podpirale le procesorje za AM3.

Več o tem na DigiTimes-u.

8 komentarjev

Novosti 65 nm Athlonov

Hkepc - Na HKEPC so objavili specifikacije prihajajočih AMD-jevih 65 nanometrskih procesorjev, o prihodu katerih smo že poročali. Novi procesorji bodo temeljili na jedru Brisbane, ki premore 512 kB drugonivojskega predpomnilnika po jedru. Poglavitno novost predstavlja sprememba frekvenc procesorjev, saj bodo znova uporabili stopnjo množilnika 0,5, tako bo frekvenca najšibkejšega 65 nanometrskega procesorja z oznako 4000+ znašala 2,1 GHz. Trem že najavljenim procesorjem z oznakami Athlon 64 X2 4000+, 4400+ in 4800+, se je pridružil še četrti z oznako 5000+ in s frekvenco 2,6 GHz, njegova poraba pa naj bi znašala 76 W.

Več na HKEPC.

4 komentarji

Apple z AMD-jevimi procesorji?

Slo-Tech - The Inquirer poroča, da naj bi AMD-jev izvršni direktor izjavil, da utegne Apple v svojih izdelkih uporabiti AMD-jeve procesorje. Za omenjen korak naj bi se pri Applu odločili z namenom otresti se prevelikega Intelovega vpliva, oziroma kot je dejal Ruiz, noče bit Intelov talec, kot nekatera druga podjetja. Obenem je okrcal Intel zaradi njegovega domnevnega zaviranja trga z računalniki.

Več na The Inquirerju.

27 komentarjev

AMD Torrenza

Daily Tech - AMD je danes objavil načrte za splavitev tehnologije Torrenza, ki bo proizvajalcem namenskih procesorjev omogočila uporabo AMD-jevih podnožij in tehnologije HyperTransport za komunikacijo med čipi.

Odločitev so že pozdravila podjetja Dell, Cray, Fujitsu Siemens, IBM, Sun in HP, ki pravijo, da industrija informacijske tehnologije potrebuje potrebuje točno to. V bližnji prihodnosti bo tako možen standardiziran razvoj namenskih procesorjev, ki bodo lahko poleg CPU enote opravljali bolj specializirane naloge in tako precej pohitrili izvajanje aplikacij. Sicer je dosedaj že bilo nekaj govora o zanimanju AMD-ja za matematične koprocesorje podjetja Clearspeed, predstavitev Torrenze pa bo...

4 komentarji

AMD: 65 nm oktobra?

The inquirer - Po poročanju The Inquirer-ja naj bi AMD v svoji dresdenski tovarni pričel s proizvodnjo 65-nanometrskih preocesorskih jeder letos oktobra. Po besedah direktorja omenjene tovarne, Toralfa Gueldnerja, so na izdelavo 65-nanometrskih jeder pripravljeni že od letošnjega junija dalje. Inquirer dodaja, da naj bi AMD do sredine prihodnjega leta povsem prešel na 65-nanometrsko tehnologijo izdelave, obenem pa je Gueldner razkril, da so že izdelali testno 45-nanometrsko testno jedro, kateremu naj bi v prihodnosti sledili še 32- in 22-nanometrski izdelki.

Več o tem na Inquirerju.

10 komentarjev

Štirijedrni AMDji šele leta 2007

Slo-Tech - Na tiskovni konferenci, ki se je petega septembra odvijala v Dresdnu, je AMD novinarjem pokazal svoje načrte za prihodnost ( roadmap), ki se dotikajo štirijedrnih procesorjev. Za razliko od Intel-a, ki bo tovrstne izdelke splavil že konec tega leta, bodo pri AMD-jevi na voljo šele v drugi četrtini 2007, kljub vsemu pa drugi največji proizvajalec procesorjev ostaja optimističen. Med drugim so predstavili tudi posodobljeno tehnologijo za varčevanje z energijo, imenovano PowerNow!, ki skrbi za upočasnjevanje procesorja ob manjših obremenitvah - na tem področju so pred konkurenco. Za razliko od Intelovih treh stopenj upočasnjevanja procesorja jih imajo kar pet, kar jim omogoča do dve...

23 komentarjev

Dell: 20 milijonov AMD procesorjev

DigiTimes - Po poročanju Digitimes-a naj bi Dell med četrtim četrtletjem letošnjega in enakim obdobjem prihodnjega leta, v svoje prenosnike, namizne računalnike in strežnike, vgradil kar dvajset milijonov procesorjev proizvajalca AMD. S tem bi delež AMD-jevih procesorjev v računalnikih znamke Dell dosegel kar eno tretjino, poleg tega bi se povečal tudi njegov delež na svetovnem trgu računalniških procesorjev. Ob vsem tem pa se pojavlja vprašanje, ali bo AMD uspel izdelati dovolj procesorjev, da bo pokril povečano povpraševanje.

Več o tem na Digitimes-u.

16 komentarjev

Maxtor s proizvodnjo na Kitajskem

X-Bit Labs - Diskovni gigant Maxtor je v tem tednu uradno objavil, da nameravajo zgraditi svojo novo tovarno v Suzhou Industrial Park na Kitajskem. Gradnja se bo začela predvidoma sredi prihodnjega meseca, medtem ko naj bi končali do sredine prihodnjega leta. Tovarna se bo raztezala na 7,5 ha, vanjo pa nameravajo investirati do 200 milijonov dolarjev. Izdelovali bodo predvsem trde diske nižjih cen in zmogljivosti, medtem ko bo proizvodnja visokokvalitetnih in dragih diskov ostala v Singapurju. Klik!

1 komentar