»

Veliki test pomnilnika DDR2 za zahtevne uporabnike

Tom's Hardware - Ob bližajoči se prelomnici, prehodu na pomnilnik DDR3, se zgodovina ponavlja. Ko smo prvi DDR zamenjali za drugega, le-ta kljub višjim nazivnim frekvencam zaradi drugih razlogov (predvsem višjih zakasnitev) ni dosegal zmogljivosti starejše generacije. Tisti, ki potrebujejo maksimalne zmogljivosti in jih naložba v prihodnost ne zanima pretirano, bodo tako ostali pri pomnilniku DDR2, in ravno zanje so na THG spisali test nekaterih trenutno najboljših palčk omenjenega tipa.

Med sabo so se pomerili G.skill, Corsair, OCZ in Patriot, ki je tudi zmagal, a opisovalci nad pridobitvijo performans, ki jo nudi dražji...

3 komentarji

Test nVidia AM2 matičnih plošč

Tweak Town - Že odkar je izšel slavni nForce 2, je nVidia eden pomembnejših igralcev na področju chipsetov. Tretja inačica je nadaljevala uspešno tradicijo, vse prihajajoče pa so samo še dokončno pohodile konkurenco (VIA & SiS), ki sedaj, vsaj na AMD platformi, nima nobenega pametnega odgovora. Najnovejši izdelki iz tovarn ameriškega giganta trenutno sodijo v serijo 500, ki so si jo podrobneje ogledali na TweakTown. Primerjali so nForce 590SLI, 570SLI, 570 Ultra in 550 ter poskušali ugotoviti, v čem so bistvene funkcionalne razlike med njimi in kateri od njih je najhitrejši. Veselo branje.

6 komentarjev

Veliki test DDR2 pomnilnika

Slo-Tech - Takoimenovani roundup testi, v katerih preizkuševalci v enakih pogojih primerjajo enake proizvode različnih znamk, so eni najbolj dobrodošlih in so v veliko pomoč pri morebitnem nakupu. Pri TweakTown so se lotili testiranja trenutno zelo aktualnega hardvera, DDR2 pomnilnika, da bi našli tiste izdelke, ki so najbolj prijazni navijalcem. V vzporednem testu so se znašle pomnilniške palčke devetih prestižnih izdelovalcev, zmagovalca pa boste morali odkriti kar sami in to z branjem testa.

15 komentarjev

Crossfire spominski moduli iz OCZ-ja

Slo-Tech - ATi je v povezavi z enim bolj znanih proizvajalcev računalniškega spomina višjega razreda, OCZ-jem, izdal posebno serijo DDR2 modulov, ki se od običajnih OCZ-jevih produktov ločijo po značilni ATi-jevi rdeči barvi hladilnih reber in Crossfire logom na sredini. Palčke so testirane za popolno kompatibilnost s paralelno delujočimi grafičnimi karticami kanadskega proizvajalca, na voljo so posamezni kosi (1 GB) ali za dvokanalno delovanje testirani kompleti (2 GB), tiktakajo pa s timingi 4-4-4 pri 667 megahercih. Pridružujemo se DailyTech-u, ki v svoji novici komentira, da je slednji podatek čuden -- sodobne AM2 platforme namreč uporabljajo hitrejši, 800-megaherčen...

9 komentarjev

Nova anketa: Kolikšna je spominska zmogljivost vašega USB ključka?

Slo-Tech - Prejšnja anketa je jasno pokazala, da naši uporabniki radi segajo globoko v denarnico, ko gre za nakupe računalniške opreme in komponent. Denimo, 310 glasujočih je odrinilo vsaj dobrih 46 milijonov tolarjev.

V našem gospodinjstvu smo letos za računalniško opremo porabili:
več kot 150.000 SIT29%
(311)
50.001-150.000 SIT21%
(228)
<= 10.000 SIT20%
(209)
25.001-50.000 SIT15%
(163)
10.001-25.000 SIT15%
(158)
Skupaj glasov: 1069


Tokrat nas zanima kapaciteta vaših USB ključkov.

51 komentarjev

OCZ predstavil 1100 MHz DDR2

X-Bit Labs - Kot poročata Hartware in X-Bit Labs, je vodilni proizvajalec pomnilnika OCZ Technology Group najavil trenutno najhitrejše DDR2-pomnilniške module na svetu, ki bodo tiktakali s kar 1100 MHz in zakasnitvami CL5 6-6-15. Pod imenom OCZ PC2-8800 Gold Edition bodo na voljo v paketih dveh gigabajtnih palčk, torej za dvokanalno tehnologijo, in tudi samostojno. Omeniti velja, da za delovanje potrebujejo 2,2 V napetosti (DDR2-standard znaša 1,8 V), ki jo lahko zvišamo do 2,4 V, ne da bi uničili doživljenjsko garancijo.

16 komentarjev

Toshiba v poravnavo z izumiteljem flash spomina

BuisnessWeek Online - Izumitelj flash spomina je dosegel sporazumno poravnavo s Toshibo.
Fujio Masuoka profesor na Tohoku univerzi RIEC - Research Institute of Electrical Communication, bo po poravnavi na sodišču v Tokyu prejel 87 milijonov jenov (589.650 EUR), v zameno za 41 patentov, ki jih Toshiba uporablja za izdelavo tovrstnega spominov.

Vsota je manjša od zahtevane milijarde jenov, a vseeno veliko za japonske razmere, ki niso naklonjene obscene požrešnosti posameznikov. Masuka je vseeno zadovoljen, ker verjame, da je s to tožbo izboljšal položaj ostalim inženirjem v japonskih podjetjih. Bolj spoštljivo ravnanje naj bi tudi pomagalo razvoju japonske industrije.

Prvi takšen primer je bil izpred dveh let. Shuji Nakamuri, izumitelju modrega LED-a.

10 komentarjev

Samsung podvojil flash spomin

EETimes - Pri Samsungu pravijo, da so skupaj spravil 2GB na en sam t.i. OneNAND flash čip, s pomočjo 60nm tehnologije. To pomeni, da jim je preskok iz 70nm tehnologije na 60 uspel v pičlih 4 mesecih. Podvojitev se ni zgodila samo v smislu kapacitete, temveč tudi v smislu pretoka količine podatkov, ki sedaj dosega 17 MB/s. V povezavi osmih čipov lahko hitrost zapisa doseže že 136 MB/s.
Enako razveseljivo je, da je na tržišču cena flash spomina padla za 50%. Zato Gartnerjeva napoved, da bo naslednji iPod Nano v velikosti 10-12 GB ni tako drzna. Flash spomin bo začel prevladovati tudi v ostalih multimedijskih napravah.

Dovolj razveseljivi bodo že bolj dostopni čistokrvni in hibridni NAND flash diski.

13 komentarjev