»

Leopard ne bo prestavljen

MacRumors.com - Januarja je bilo na sejmu MacWorld Expo najavljeno, da bo Mac OS X 10.5, znan pod kodnim imenom Leopard, izšel to pomlad. Kot je pri Apple-ovih izdelkih v navadi, so se začele nedavno širiti novice, da zaradi nekaterih razlogov (med drugim preveč hroščev v izdajah, posredovanih razvijalcem) prihajajoči operacijski sistem ne bo na voljo v prej določenih časovnih okvirih.

Govorice je, kar je sicer precej nenavadno, prekinil kar sam Apple, eden od njihovih predstavnikov je namreč povedal, da obljube še vedno držijo. Novo muco bomo tako najbrž ugledali še pred poletjem, upoštevati pa je treba tudi dejstvo, da pomlad tehnično gledano traja do 21 junija, pravijo pri Mac Rumors.

2 komentarja

Poganjanje Oken in okenskih programov na OS X

golem.de - Parallels Desktop, o katerem smo že poročali, omogoča poganjanje drugih operacijskih sistemov paralelno z OS X na Intelovih Macih, sedaj pa je tu njegova nadgradnja, ki omogoča tudi vzporedno delovanje Microsoft Viste RC1. Druge novosti so paralelno delovanje v še razvijajočem Leopardu (OS X 10.5), odpravljene napake pri poganjanju Solarisa in nov dodatek k spisku paralelno delujočih OS-ov -- OpenBSD 3.8. Nadgradnja je za obstoječe uporabnike brezplačna, za ostale je možna testna uporaba, ki lahko traja do dveh tednov in enega dneva.


Če vam do paralelno delujočih operacijskih sistemov ni, je podjetje CodeWeavers pred dnevi izdalo program CrossOver Mac, ki omogoča instalacijo in uporabo (ne vseh) programov narejenih za Windows...

5 komentarjev

Paralelno poganjanje različnih OS na Intel Macih

The New York Times - Dual Boot poznamo, Apple Boot Camp tudi. Sedaj je tu nova rešitev: Parallels Desktop za Mace na Intelovi osnovi. S tem programom se lahko pod Mac OS X-om poganja druge operacijske sisteme (različne verzije Windowsov, Linuxa, FreeBSDja, OS/2, Solaris...) in njihove aplikacije.Če niste ravno odvisni od iger, te namreč tečejo prepočasi v tem virtualnem oknu, si lahko zadevo pretočite z njihove strani za 49,99 zelencev. Spodbudno je, da deluje tako rekoč vsa periferija. Obstajajo tudi druge verzije paralelnosti: Workstation, Compressor… Napovedujejo tudi Server in Enterprise Server različice.

7 komentarjev

Izšla sta novi wine in CrossOver Office

Slashdot - Včeraj je izšla nova različica emulatorja CrossOver Office 5, s katerim je mogoče pod Linuxom poganjati nekatere pisarniške aplikacije okolja Windows, kot na primer Microsoft Office, Lotus Notes, Microsoft Project in Visio, Macromedia Dreamweaver MX, Flash MX, Adobe Photoshop, itd. CrossOver med novostmi prinaša delno podporo za Microsoft Office 2003 (podpore za Outlook še ni).

Prav tako pa je izšel tudi wine 0.9, ki je za razliko od CrossOver Office-a brezplačen, prav tako pa služi poganjanju Windows programov pod Linuxom. Wine je tako po 12 letih razvoja prešel v beta fazo testiranja, čeprav ga številni uporabniki Linuxa že poznamo kot zanesljivo in zmogljivo orodje, saj podpira številne Windows aplikacije, med drugim tudi igre.

12 komentarjev

CrossOver Office 3.0

PC Linux Online - Nova različica programskega paketa za poganjanje aplikacij za Windows v okolju Linux, CrossOver Office 3.0, podpira že več kot 30 programov. Že prej so bili podprti npr. Microsoft Office, Visio in Internet Explorer, Intuit Quicken, Macromedia Dreamweaver in Flash, zdaj pa lahko v Linuxu uporabljate tudi Lotus Notes 6.51, Microsoft Outlook XP in Microsoft Project. Klik!

41 komentarjev

CrossOver Office 2.0!

PC Linux Online -

CodeWeavers, vodilni razvijalec programske opreme, ki omogoča uporabo programja za Windows pod Linuxom, je izdal CrossOver Office 2.0. Nova različica priljubljene programske opreme omogoča uporabo zbirke Microsoft Office XP in Adobeovega Photoshopa 7 v okolju Linux brez uporabe emulatorja. Polega tega dodaja podporo tudi japonskim, kitajskim in korejskim različicam programske opreme.

Že prejšnje različice so omogočale uporabo Lotus Notes, Intuit's Quicken, Microsoft Visio, Microsoft Internet Explorer in drugih programov v okolju Linux. Photoshop je za marsikoga ključni program, zato bo nova različica prispevala tudi k širjenju Linuxa na namizja. Uporabo Photoshopa pod Linuxom so si že ogledali na DesktopLinux.com.

CrossOver Office deluje na novih različicah distribucij SuSE, RedHat in Mandrake. Cena ene licence znaša 54,95 dolarjev. Klik!

5 komentarjev