»

Microsoft bo morda poskusil s spletnimi programi

Neowin - Microsoft tehta, če bi v prihodnosti poslal na trg svoj odgovor na Googlove web-based aplikacije, natančneje urejevalnik besedil Writely in program za delo z razpredelnicami Google Spreadsheet. Najbrž bo šlo za spletno različico paketa Works, Redmondovci pa še niso čisto odločeni, če bodo projekt sploh izpeljali. Joe Wilcox komentira, da bi poteza lahko Microsoftu finančno škodovala (Works je trenutno s svojo ceno 50 dolarjev dokaj popularen) in da ni treba pripraviti odgovora na čisto vsako potezo konkurence. Poroča Neowin.

6 komentarjev

Kamerunske vrhnje domene prodajna uspešnica

ICANNWatch - Slovenci se s svojimi vrhnjimi domenami lahko zabavamo, saj predstavljajo pomožni glagol biti v drugi osebi ednine, a šale tipa nisi.si so dosegljive le ožjemu krogu ljudi, ki pozna slovenski jezik. Prebivalci zahodnoafriške države iz naslova so našli dosti bolj komercialno uporaben način uporabe njihovih domen, .cm. Ugotovili so, da se zgolj za eno črko razlikujejo od .com, tako da se jih izplača registrirati v namene oglaševanja, tako kot marsikatere druge domene, ki predstavljajo pogoste tipkarske napake znanih naslovov, poroča ICANNWatch.

7 komentarjev

Primerjava spletnih urejevalnikov besedila

Slo-Tech - Web 2.0 je trenutni spletni hit, že dolgo pa strokovnjaki napovedujejo tudi, da se bo počasi vso procesiranje preselilo na strežnike, domači računalniki pa bodo samo odjemalci, z internetom povezani na te gigantske sisteme. V praksi je takšnega početja bolj malo, smo pa vizijam prihodnosti vsak mesec bliže - eden od korakov, ki nas pelje tja, so spletne aplikacije. Te so v zadnjem času doživele pravi bum, postajajo vedno bolj zanesljive, pa tudi po zmogljivosti se približujejo običajnim računalniškim programom, njihove prednosti pa so univerzalnost in (zaenkrat) brezplačnost. Na strani Linux.com so izvedli preizkus enega tipa tovrstnih aplikacij -- urejevalnikov besedila. Poleg Googlove novosti z imenom Writely, ki je pobrala tudi prvo mesto, so jim pod roke prišli še ThinkFree Online ajaxWrite in Zoho Writer. Mnogi boste ob testu presenečeni, kaj zmore narediti program, ki za zagon potrebuje spletni brskalnik, če v zadnjem letu niste sledili novostim na tem področju,...

3 komentarji

Sedma različica urejevalnika besedil "Vim"

Slo-Tech - Pred približno mesecem dni je luč sveta ugledala sedma različica naslednika legendarnega urejevalnika vi, ki je nastal pred 30 leti na Berkeleyu, pod prsti Billa Joya, soustanovitelja podjetja Sun. Seveda je v teh letih urejevalnik doživel mnoge izboljšave, tako da se mu to pozna tudi v imenu: namesto vi je sedaj vim ("Vi IMproved"). Še danes si ne moremo zamisliti nobenega Unix sistema brez tega urejevalnika. Najdemo ga na tem naslovu, za različne platforme, tudi za Windows. Poleg tega lahko izbiramo med številnimi (1555) dodatki, vključno z vstavkom za igranje Tetrisa :).

Več informacij na Wikipediji
ter še
Izseki intervjuja z avtorjem.

9 komentarjev

Primerjava odprtokodnih urejevalnikov besedila

News Forge - OpenOffice.org je zadnje čase najbolj hvaljena odprtokodna alternativa komercialnim pisarniškim paketom (med katerimi dominira Microsoft Office), nikakor pa ne edina. Najbolj uporabljana (in praviloma tudi najbolj dodelana) aplikacija v tovrstnih izdelkih je gotovo urejevalnik besedila.

To je bil razlog, da se je avtor prispevka na NewsForge odločil za testiranje omenjenega tipa programov iz treh odprtokodnih paketov. Primerjal je AbiWord ( GNOME Office), KWord ( KOffice) in OOo Writer ( OpenOffice.org) ter prišel do zaključka, da je slednji še vedno v ospredju, predvsem zaradi svoje bogate opremljenosti z naprednimi funkcijami, a konkurenca nikakor ni za odmet, saj bi ga znala kmalu dohiteti in celo prehiteti. Če vas zanimajo podrobnosti, vsekakor preberite celoten prispevek.

Ta novica je bila spisana v Notepadu.

25 komentarjev

Kakšen bo SuSE 9.1?

KDE ostaja kralj

Linux.com - Linux.com je objavil članek s pregledom razvojne različice beta SuSE Linuxa 9.1, prve distribucije, ki je nastala pod okriljem podjetja Novell. Glavno sporočilo je, da GNOME še zdaleč ne bo izpodrinil okolja KDE s prestola privzetega namizja, čeprav je bilo o tem veliko špekulacij po Novellovem nakupu Ximiana in SuSE-ja. Nasploh je beta-različica nekoliko hroščasta, kar seveda ni nič neobičajnega. Klik!

9 komentarjev