»

Handbook of Applied Cryptography na voljo za prenos iz spleta

Schneier.com - Na Centru za uporabne kriptografske raziskave na kanadski University of Waterloo so objavili PDF datoteke vseh poglavij knjige Handbook of Applied Cryptography.

Knjiga je ob nekaj pogojih od sedaj popolnoma zakonito na voljo za prenos.

Knjiga vsebuje opise številnih kriptografskih algoritmov, bralca pa vodi od spoznavanja osnov kriptografije do odkrivanja zapletenih podrobnosti.

Knjiga je orožje, vzemi jo v roke!

8 komentarjev

Domače Branje: "Cankar, Ivan. 1910. Hlapci."

Slo-Tech - Najbrž vas je zelo malo takšnih, ki za knjigo iz naslova novice še niste slišali. Mnogi med vami ste jo najverjetneje tudi prebrali, žal pa gre za obvezno branje pri enem od bolj osovraženih srednješolskih predmetov, kar pomeni, da je bila v večini primerov okarakterizirana za dolgočasno, še preden je bila odprta. Vsi, ki ste Cankarjevi drami in nje razumevanju posvetili malce več svojega časa, pa gotovo veste, da gre za izjemno delo.

Zgodba govori o življenju ljudi v manjši vasici v času volitev (v tem času jo je tudi najbolje brati). Na začetku drame vsi nestrpno pričakujejo rezultate in se večinoma navdušujejo za levico oz. naprednjake, a so kmalu razočarani. Oblast dobi klerikalna stran, večina njenih prejšnjih nasprotnikov pa se kmalu prelevi v podpornike. Namesto, da bi se uprli in zavzeli za svoja prepričanja, se nenačelno obrnejo po vetru. Trdna ostaneta le glavni junak Jerman in njegov prijatelj Kalander, ki pa žal ne uspeta razsvetliti hlapčevskega ljudstva in zato...

44 komentarjev

Domače branje: "Madsen, Wayne in Banisar, David. 2000. Cryptography & Liberty 2000. Washington: EPIC."

Slo-Tech - Madsen, Wayne in Banisar, David. 2000. Cryptography & Liberty 2000. Washington: EPIC.

Knjiga, pravzaprav gre za primerjalno pravno raziskavo Cryptography & Liberty 2000 primerjalno obravnava zakonodajo številnih držav glede regulacije kriptografije. Knjižica je v primerjavi s poročilom Privacy & Human Rights, pri katerega nastajanju je ravno tako sodeloval EPIC, precej manj obsežna in sistematična, kljub temu pa daje dober vpogled v mednarodno regulacijo kriptografije.

Za bralca so posebej zanimiva uvodna poglavja, kjer so obravnavani mednarodni dokumenti, ki zadevajo uporabo in regulacijo kriptografije, predvsem njihov razvoj. Poročila po posameznih državah so žal precej skopa, za Slovenijo recimo piše le da nima omejitev pri uvozu, izvozu ali uporabi kriptografije, je pa zato pri vsaki državi označen status regulacije kriptografije, ki gre od zelene preko rumene, do rdeče.

Knjiga je napisana zgoščeno in pregledno, posebno vrednost pa ji daje zgodovinsko-razvojni pregled...

3 komentarji

Domače branje: "Kahn, David. 1973. The Codebreakers. New York: The New American Library."

Slo-Tech - Kahn, David. 1973. The Codebreakers. New York: The New American Library.

Ko je David Kahn leta 1967 objavil knjigo The Codebreakers, je knjiga v trenutku postala uspešnica, še danes pa velja za klasično delo na področju kriptografije. Kahn v knjigi ni opisoval kakšnih novosti na področju kriptografije, pač pa gre za delo, ki temeljito opisuje zgodovino...

8 komentarjev

Domače branje: "Laurant, Cédric in Rotenberg, Mark (ur.). 2004. Privacy & Human Rights. ZDA: EPIC in Privacy International."

Slo-Tech - Laurant, Cédric in Rotenberg, Mark (ur.). 2004. Privacy & Human Rights. ZDA: EPIC in Privacy International.

Knjiga Privacy & Human Rights je delo številnih avtorjev, ki opisujejo zakonodajo in prakso na področju zasebnosti v več kot 60 državah na svetu, uredili in izdali pa sta jo nevladni organizaciji Privacy International ter Electronic Privacy Information Center.

Uvodni del vsebuje nekaj splošnih informacij o zasebnosti, pravici do zasebnosti in varstvu osebnih podatkov, sledi pa poglavje o grožnjah zasebnost. Med njimi so na kratko opisane številne nadzorne tehnologije, npr. nadzor komunikacij, satelitski nadzor, RFID, tehnologije DRM (Digital Rights Management), genetski testi, nanotehnologija, itd. Posebno poglavje je posvečeno tudi zasebnosti na delovnem mestu.

Sledijo poročila po posameznih državah, ki vsebujejo splošni pravni okvir varstva zasebnosti in uporabe nadzornih tehnologij, pa tudi pomembnejše sodne odločitve ali javno znane dogodke in primere, ki zadevajo...

0 komentarjev

Domače branje: "Stoll, Cliff. 1990. The Cuckoo's Egg. New York: Pocket Books."

Slo-Tech - Stoll, Cliff. 1990. The Cuckoo's Egg. New York: Pocket Books.



Ko je Cliff Stoll doktoriral iz astronomije, je skušal najti službo, v kateri bi se še naprej ukvarjal z astronomijo. Ko se mu je iztekla delovna doba v observatoriju, se je kot sistemski administrator zaposlil na računalniškem centru univerze v Berkeleyu. Upal je, da bo lahko računalnike uporabljal kot astronom, a naključje je naneslo, da je bila njegova prva delovna naloga ugotoviti zakaj je prišlo pri obračunu stroškov procesorskega časa do napake v vrednosti 75 centov. V tistem času so namreč računalniški centri procesorski čas prodajali posameznim delom fakultete in raziskovalcem, na Berkeleyu pa so uporabljali dvojni sistem obračunavanja in seveda so se morali stroški iz obeh sistemov ujemati.

Stoll je ugotovil, da je strošek 75 centov povzročil nek uporabnik z imenom Hunter. Ko pa je skušal ugotoviti kdo je to, je odkril, da ta uporabnik ne obstaja in da gre pravzaprav za vdor v njihov sistem. Misleč, da bo...

8 komentarjev

Domače branje: "Bamford, James. 1983. The Puzzle Palace. Baskerville: Penguin Books."

Slo-Tech - Kljub temu, da so na internetu informacije dostopne "na klik", pa se - vsaj občasno - splača v roke vzeti kakšno dobro knjigo. Da se boste lažje odločili za klasično branje, bomo do nadaljnjega vsak petek objavili opis izbrane knjige.

Vabljeni k branju.

Knjiga: Bamford, James. 1983. The Puzzle Palace. Baskerville: Penguin Books.

Leta 1952 je ameriški predsednik Harry S. Truman s tajnim ukazom ustanovil NSA - National Security Agency, katere naloga je prestrezanje in kriptoanaliza tujih komunikacij ter razvoj rešitev za zaščito ameriških državnih komunikacij in informacijskih sistemov.

Vendar pa je NSA nekoliko presegla svoja pooblastila. Že predhodnik NSA, Black Chamber legendarnega ameriškega kriptoanalitika Williama Friedmana je namreč začel v ustnem dogovoru z nekaterimi telekomunikacijskimi podjetji prestrezati komunikacije državljanov ZDA. Operacija se je imenovala Operacija Shamrock, prekinili pa so jo leta 1975, da bi preprečili preiskavo ministrstva za pravosodje...

37 komentarjev

Privacy & Human Rights Report 2004

Slo-Tech - Electronic Privacy Information Center in Privacy International sta izdala že sedmo letno poročilo Privacy & Human Rights 2004.

V zajetnem poročilu, ki je sicer dostopno tudi na internetu, je najprej opisano splošno stanje spoštovanja pravice do zasebnosti ter tehnologije, ki zasebnost ogrožajo, sledijo pa nacionalna poročila za več kot 60 držav, med drugim tudi Slovenije.

Poročilo bo zanimivo za vse, ki jih zanima primerjalna pravna ureditev varovanja zasebnosti po svetu, pa tudi za vse, ki jih zanima kako posamezne tehnologije ogrožajo zasebnost. Na primer nanotehnologija, RFID ali pa elektronske volitve. Na branje!

5 komentarjev