»

Lexusova lebdeča rolka ne prinaša revolucije

The Verge - Lexus je junija pokazal kratek videoposnetek, v katerem uporabljajo lebdečo rolko (hoverboard). S tem je seveda takoj razburil domišljijo tisočev po svetu, ki so se spraševali, ali jo bo Lexus res izdelal in ali bodo mogoče nekoč v prihodnosti sledili tudi lebdeči avtomobili. Navsezadnje že obstajajo brzovlaki, ki izkoriščajo magnetno levitacijo.

The Verge je imel priložnost, da se ob koncu projekta, ko je Lexus pokazal vse skrivnosti, popeljejo na lebdeči rolki in jo preizkusijo. Lexus jo je res naredil (pravzaprav odkupil), a žal gre le za reklamni trik in ne za množični izdelek. Za snemanje reklame za še nepredstavljen avtomobil so namreč v okolici Barceloni zgradili nov park, kjer je rolko mogoče uporabljati. Žal le...

36 komentarjev

Toyotin nov varnostni sistem v vozilih

Akihabaranews - Toyota je obstoječe varnostne sisteme izboljšala in povezala na nov način, z namenom zaznavanja trkov, izogibanju le teh, obdržati vozilo na cestišču, pomoči vozniku, nadzoru stanja vozila in v najhujšem primeru aktivno zmanjšati potencialne poškodbe potnikov. Več o tem si preberite tukaj.


Pri tem so domislili tudi nov varnostni sistem imenovan "Rear-End Pre-Crash Safety System". Le-ta v primeru, da radar zazna približevanje od zadaj, pomakne vzglavnike naprej za zavarovanje vratu in glave. Dosedaj so bili znani le pasivni sistemi (Saab), ki so reagirali mehansko po trku. Več o vsem skupaj si lahko preberete, ali pogledate film, tukaj.

Z delom sistema upravlja nov NECov 100 Mhz procesor IMAPCAR® namenjen zaznavi vizualnih objektov. Po trditvah proizvajalca je 5x hitrejši od konkurence, sposoben je namreč do 100 giga operacij/s pri porabi kvečjemu 2 W.
Sistem različne objekte zaznava s pomočjo radarjev, infrardečih in stereo video kamer (za zaznavanje 3...

33 komentarjev

Tesla Motors - Avto, bolje rečeno "Športni avto" - Tesla Roadster

vir: SiOL
SiOL - Zdaj že vemo, da avtomobilski motorji vse bolj prehajajo na alternativne vire energije, ki so prijazni okolju. Nafta in njeni derivati, se vse bolj opuščajo. Priča temu smo tudi raznim "vesoljskim" izvedbam avtomobilov. Seveda se pojavljajo tudi razne "normalne" serijske izvedbe avtomobilov. Nam so bolj domače razne Honde in Toyote s hibridnimi motorji, s klasičnim bencinskim in električnim motorjem. Pri Tesla Motros so pa izdelali športni avtomobil, ki ga poganja samo električna energija. Pa tudi izgled je "nevesoljski", dokler ne vidiš motorja, ne veš da ga poganja električni motor. Ta motor ima tudi kar impresivne (beri=športne) zmogljivosti. Motor je 3-fazni, 4 polni električni...

124 komentarjev

Avto parkiraj se!

reddit - Japonci se lahko razvajajo s parkirnim pomagačem (IPA -- Intelligent Parking Assist) v Toyota Priusih že od leta 2003, letos pa to čudo tehnike prihaja tudi v Evropo. Vse kar mora voznik (v optimalnih okoliščinah) storiti je, da izbere željeno parkirno mesto, od tu naprej lahko moli vse štiri v zrak. Dobesedno.

Priporočam ogled tega kratkega filmčka, kjer je ta zmožnost zelo nazorno prikazana.

Kako že gre tista mantra, računalnik ne bo nikoli vozil tako dobro kot človek? Zanimivo.

70 komentarjev

Avtovoznik

engadget - Honda bo marca v Veliki Britaniji poslala na tržišče model Accord ADAS. Kaj je na tem tako posebnega? Zajec (upajmo, da ne tudi hrošč) tiči v ADAS, ali bolj izpovedno, Advanced Driver Assist System. Na kratko gre za sistem, ki v sebi združuje adaptivni tempomat in samodejno sledenje cestišču.

Prvi z radarjem neprestano meri razdaljo do naslednjega vozila ali ovire in glede na to prilagaja hitrost tako, da je zadoščeno varnostni razdalji in kar se da časa potujemo z željeno hitrostjo.
Sledenje cestišču je evolucija že poznanega in uporabljanega opozorilnega sistema proti zapustivi voznega pasu. Razlika je predvsem v tem, da medtem ko slednji zaznavajo le kdaj smo prepeljali čez črto, ADAS aktivno skuša ohranjati konstantno razdaljo do robov cestišča.

Da pa se ne bi preveč zaupali avtomobilu in povsem odmislili dogajanje okoli sebe, ADAS vsakih deset sekund zapiska. Druga, še bolj pereča, omejitev je, da v trenutni inkarnaciji še ne razpoznava prometnih znakov ter...

74 komentarjev

Test zanesljivosti Priusa II

Slo-Tech - Nemški ADAC je pred dnevi zaključil 10-mesečni test Toyote Prius; v tem času so z njo prevozili 90.000 km. Za osvežitev spomina, gre za 2. generacijo Toyotinega hibridnega avtomobila. Med testom ni bilo težav ali napak na pogonskem sklopu, glede na cene goriv pa je zanimivo dejstvo, da je avtomobil v tem času porabil v povprečju 5,2 l goriva na 100 km, kar je za 0,4 l boljše od primerljivega dizla in za 2 l bolje od bencinsko gnanega avtomobila v ADAC-ovem dolgotrajnem testu.

O kvaliteti vozila in sami vsakodnevni uporabnosti se je prepričal tudi nemški Auto Bild na 4270 km dolgi poti iz Rovaniemija v Rim. Povprečna poraba enega vozila je bila 5.8 l, drugega pa 5.6 l na 100 km. Pomembnejše od porabe je najbrž dejstvo, da je na tej poti Prius spustil v ozračje za približno 200 kg manj C02 v primerjavi z ostalimi vozili istega razreda. Svojo slavo si je Prius zgradil tudi na dejstvu, da ga kupujejo prominentne osebe, tako tuje, kot naše. Da seveda ni vse tako rožnato, govori...

53 komentarjev

Zgodba o nekem ponarejevalcu denarja

Slashdot - Ob koncu tedna večina računalniške industrije stoji, saj je čas za zasluženi dopust. Da pa vam ne bo dolgčas, podajam povezavo na zgodbo o ponarejavlcih denarja, ki so leta 2001 poskbeli, da velik del kanadskih trgovcev ni želel sprejemati 100 dolarskih kanadskih bankovcev. Malo daljša povest o tem, kaj vse se da narediti z navadnimi brizgalnimi tiskalniki ter malo iznajdljivosti. Seveda ne pozabijo omeniti, kakšne napake so pokopale ponarejevalce.

15 komentarjev

Skrivnost neznanih paketov se razpleta

New Scientist -

Nedavno smo poročali, da po internetu krožijo skrivnostni, 55.808 bajtov veliki paketki, ki navidezno izvirajo iz neobstoječih računalnikov in ne služijo ničemer.

Že 19. junija so pri Internet Security Systems objavili, da so paketki po vsej verjetnosti povezani z orodjem Stumbler, ki je namenjeno iskanju potencialnih lukenj v varnostnih sistemih, a ostale varnostne službe temu niso verjele. Sedaj je vladna agencija CERT priznala, da so ti paketki produkti različnih hakerskih orodij. Pravijo, da sta izvora najverjetneje 55808 Trojan - Variant A in sdbot, ki služita napadenju prek IRC-a. Zgodba se še raziskuje.

1 komentar