»

Vrnite nam planet Pluton!

vir: NASA
Phys.org - Ko so leta 2006 Plutonu odvzeli status planeta in ga uvrstili v novo skupino pritlikavih planetov, so nekateri to vzeli zelo osebno. Toda Mednarodna astronomska zveza (IAU) je bila neomajna, saj Pluton ni izpolnjeval treh pogojev nove definicije planeta. Sedaj pa so znanstveniki s floridske univerze v Orlandu ponovno načeli to temo, ko trdijo, da mora Pluton spet postati planet.

Po veljavni definiciji je planet telo, ki v stabilni orbiti kroži okrog Sonca, je zaradi lastne gravitacije zavzelo sferično obliko (je v hidrostatičnem ravnovesju) in ki je s svojo gravitacij počistilo okoliško orbito. Slednja točka, ki je Pluton ne izpolnjuje, pomeni, da je v svoji orbiti planet gravitacijsko dominanten in da so vsa znatna...

11 komentarjev

Zora prispela do Cerere

NASA - Danes se je v orbito okoli pritlikavega planeta Cerera utirilo plovilo Zora (Dawn), ki ga je NASA izstrelila leta 2007 proti Cereri in Vesti. To je prvo utirjenje v katerikoli pritlikavi planet. Evropska vesoljska agencija je sicer že lani pristala na kometu.

Zora se je danes Cereri približala na 61.000 kilometrov. Do tja je potovala sedem let in pol ter v tem času premagala 4,9 milijarde kilometrov. V letih 2011-2012 je Zora krožila okrog ogromnega asteroida Vesta.

Zgodovina odkritja Cerere je zanimiva in kaže na spreminjajoče percepcije in definicije. Odkril jo je italijanski astronom...

11 komentarjev

Odkriti tavajoči planeti brez svoje zvezde

Nature - Doslej je veljalo, da so planeti vesoljska telesa, v katerih ne poteka zlivanje jeder, ki so dovolj masivni, da so zavzeli sferično obliko in počistili svojo tirnico, in ki krožijo okrog svoje zvezde. Nova odkritja v Rimski cesti pa kažejo, da slednja zahteva sploh ni nujno potrebna. V Rimski cesti je na milijone nebesnih teles podobne mase kot Jupiter, ki ne krožijo okrog nobene zvezde, marveč tavajo okoli galaktičnega središča, kažejo izračuni.

Astronomi so za zadnje odkritje svoje teleskope uperili proti središčni odebelitvi v Rimski cesti, kjer so z gravitacijskim mikrolečenjem odkrili 10 planetov s podobno maso kot Jupiter, ki ne krožijo okrog nobene posamezne zvezde. Preračun na...

92 komentarjev

Utirjanje Messengerja v Merkurjevo orbito uspelo

Merkur

vir: Space
Space - Kot smo napovedali predvčerajšnjim, se je sonda Messenger po slabih sedmih letih potovanja uspešno utirila v Merkurjevo orbito. Čeprav je NASA utirila sonde že v orbite okoli petih planetov Sončnega sistema (poleg Zemlje in Meseca), je predstavljala Merkurjeva orbita poseben izziv. Gre namreč za Soncu najbližji planet, kjer je privlak zaradi Sončeve gravitacije že zelo velik. Poleg tega Merkur nima atmosfere, tako da pri utirjenju ni bilo moč uporabiti atmosferskega zaviranja.

Messenger je potoval več kot šest let in v tem času prepotoval 7,9 milijarde kilometrov ter Sonce obkrožil...

3 komentarji

Odkrit planet z obhodnim časom en dan

Los Angeles Times - Astronomi so odkrili zanimiv planet, za katerega pravijo, da bi že zdavnaj moral nehati obstajati. Plinasti orjak Wasp-18b kroži okrog zvezde Wasp-18, ki je od Zemlje oddaljena 330 svetlobnih let. Nenavadna je njegova orbita, ki poteka tako blizu zvezde, da jo obkroži v manj kot 24 urah - tako je njegovo leto krajše od našega dneva (tak planet je znan le še eden). Ko planet kroži tako blizu zvezde, ga ta hitro - v astronomskem merilu je to v manj kot milijonu let - posrka vase. Težava je, da je Wasp-18 stara vsaj milijardo let, Wasp 18b pa tudi. Mistika to vsekakor ni, saj je razlag za to nenavadnost nekaj.

Bodisi je zvezda tisočkrat manj aktivna od predvidevanj, kar pomeni, da planet manj zavira in zato ta lahko dlje...

5 komentarjev

Odkrit planet z retrogradno orbito

vir: BBC
BBC - Astronomi poročajo, da so odkrili sploh prvi planet, ki okrog svoje zvezde kroži v nasprotni smeri, kakor se vrti zvezda sama. Planeti običajno nastanejo iz istega oblaka plina, ki se vrtinči, kot zvezda, zato je skoraj samoumevno, da krožijo v isti smeri, kot se vrti zvezda.

Soavtor članka v Astrophysical Journal Coel Hellier s Keele University v Staffordshiru pravi, da se je moral za takšno spremembo smeri orbitiranja zgoditi nek zelo močan dogodek - bodisi je šlo za zelo bližnje srečanje z nekim drugim masivnim nebesnim telesom bodisi za počasno drsenje orbite zaradi prisotnosti drugega planeta. Slednja možnost je manj verjetna, ker kakšnega soseda še niso opazili. Novoodkriti eksoplanet, ki je velik za dva Jupitra, a tehta le za polovico enega, se imenuje WASP-17b. Vsi doslej znani imajo progradno orbito. Klik!

7 komentarjev

Pluton je v Illinoisu spet planet

The Register - Avgusta 2006 je Mednarodna astronomska zveza v Pragi po dolgi razpravi sprejela odločitev, da Pluton ni planet. Tri četrt stoletja po njegovem odkritju so namreč prenovili pogoje, da je neko telesno telo planet. Prva dva, tj. kroženje okrog sonca in sferična oblika zaradi lastne gravitacije, je Pluton izpolnil, tretjega, tj. očiščenje okolice svoje orbite, pa zaradi premajhne mase ni, zato so ga degradirali v pritlikavi planet. Odločitev je sprožila žolčne odzive po svetu, še posebej burno pa so se odzvali patriotski Američani, saj je bil Pluton edini planet našega osončja, ki so ga odkrili oni. Dogajanje nam je prineslo celo nov angleški glagol, saj je to pluto postal angleška beseda leta 2006, pomeni pa razvrednotiti ali degradirati.

Ameriška zvezna država Illinois se je odločila, da je Pluton, vsaj ko potuje nad njihovo državo, spet polnopravni planet, poleg tega pa bo 13. marec postal Plutonov dan. Na ta dan so namreč leta 1930 objavili, da je bil odkrit nov planet. Razlog za...

28 komentarjev

Tretji plutoid: Makemake

Umetnikova upodobitev plutoida Makemake

Slo-Tech - Marca 2005 je kalifornijska skupina astronomov odkrila tretji največji pritlikavi planet v našem osončju. Objekt, ki so ga sprva poimenovali 2005 FY9, kroži okoli Sonca po orbiti, ki leži onstran Neptuna oziroma natančneje, v Kuiperjevem pasu. Objektu, ki se nahaja nekoliko dlje od Plutona in ima od njega približno za četrtino manjši premer, so astronomi nazadnje nadeli ime Makemake (izg. makejmakej), in sicer po stvarniku človeštva v mitologiji avtohtonega ljudstva, živečega na otoku Rapa Nui ( Velikonočni otok). 11. junija 2008 ga je IAU uvrstila na seznam kandidatov za klasifikacijo v novo kategorijo plutoidov, 11. julija 2008 pa se je tudi uradno znašel v istem predalčku kot Pluton in Eris.


Makemake potuje po...

5 komentarjev

Plutoidi

Dva znana plutoida: Pluton in Eris

vir: Daily Tech
Daily Tech - Minili sta skoraj dve leti, odkar je IAU Plutonu odvzela status planeta in ga prekvalificirala v pritlikavi planet. Pred nekaj dnevi pa so odgovorni pri IAU izpolnili obljubo, da bodo našli ustreznejše ime za pritlikave planete, ki se v našem osončju nahajajo onstran Neptuna.

Odslej se imenujejo plutoidi, zadovoljevati pa morajo tri kriterije:

1. Kroži v orbiti okoli sonca (onstran Neptunove).
2. Ima tolikšno maso, da lastna gravitacija poskrbi za vsaj približno okroglo obliko.
3. Ni počistil okolice svoje orbite.

Trenutno imamo v našem osončju dva plutoida: Pluton ter nedavno odkriti (in nekoliko večji) Eris. Ceres ostaja pritlikavi planet, saj se njegova orbita nahaja v pasu asteroidov med Marsom in Jupitrom.



Viri: Sporočilo za javnost (IAU), ...

18 komentarjev

V osončju sedaj le 8 planetov

Slo-Tech - Na srečanju Mednarodne astronomske unije v Pragi, je po dolgi in burni razpravi padla odločitev: Pluton ni planet.

Skozi razpravo je bila namreč dosežena definicija, kaj planet sploh je.

Tako je planet nebesno telo, ki:

1. mora krožiti okoli zvezde, vendar samo ne sme biti zvezda;
2. imeti mora lastno gravitacijo;
3. samo nebesno telo mora imeti (vsaj približno obliko) krogle;
4. orbito, ki se ne seka z orbitami ostalih planetov

Pluton ima tako premajhno maso in njegova orbita seka orbito planeta Neptun. Pluton je tako postal osnova za kategorijo pritlikavih planetov, med katere sedaj spadajo še Xena, Charon in Ceres.

Nebesna telesa, ki krožijo okoli Sonca in jih ni moč uvrstiti ne v kategorijo planetov ali pritlikavih planetov, so uvrščena v kategorijo majhnih teles sončnega sistema.

Očitno bo treba popraviti kar precej zapisov.

58 komentarjev

Izstreljena odprava proti Plutonu New Horizons

Slo-Tech - Po dolgih letih, prestavljenih in odpovedanih odpravah je bila v četrtek ob 20. uri po našem času kljub nekoliko slabemu vremenu izstreljena ameriška raketa Atlas 5, na njenem krovu pa sonda New Horizons ali po slovensko Nova obzorja, ki bo kot prva letela mimo 5 milijard km oddaljenega planeta Pluton, njegove lune Haron in mogoče tudi mimo katere od dveh novoodkritih lun. Po tem...

12 komentarjev

So astronomi odkrili deseti planet?

24 ur - Skupina astronomov, ki uporablja teleskop na Palamarju, imenovan Samuel Oschin, in osem-meterski teleskop na Mauna Kea, so odkrili do sedaj največji objekt v Kuiperjevem pasu, večji od Plutona.

Objekt, ki mu še niso dali imena, je od Sonca odaljen za 97 astronomskih enot (torej razdalj med Soncem in Zemljo). Premer objekta je okoli 3000 kilometrov, površje pa naj bi prekrivalo skalovje in led.

V branje.

44 komentarjev

Homo floresiensis še živi?!

Slo-Tech - CNN novice še ni objavil. Vendar jo zagotovo bo in sploh bo velika senzacija, če se tole izkaže za resnično.

Pravijo namreč, da bi utegnili še živeti ljudje, ki so od nas (precej) bolj oddaljeni kot so bili Neandertalci. Doslej smo vedeli, da so zanesljivo živeli še pred 13000 leti, torej takrat, ko je nam bližji Neandertalec že izumrl. In sicer so ti pritlikavi ljudje naseljevali (vsaj) otok Flores v Indoneziji. Od tod tudi njihovo znanstveno ime. So potomci Erectusa, ki je zapustil Afriko kakšnih 850 tisoč let nazaj, in poselili vso Azijo. Pekinški človek recimo, je eden od njih, pritlikavi Hobbiti pa so spet druga veja.

Možno je marsikaj, še daleč najbolj pa to, da so pritlikave družine (77 njih) pravzaprav le pigmejski Homo sapiensi, ki so jih majhni otoki pomanjšali, tako kot ponavadi pomanjšajo vse sesalce, zaradi skromnih virov. Tudi Hobbite z otoka Flores.

Izvirni članek.

22 komentarjev