»

NEC bo prodal Packard Bell

The New York Times - NEC se že nekaj časa trudi znebiti Packard Bella. Sprva uspešna znamka, se je po umiku iz tržišča ZDA v letu 1999, še uspešno zadrževala v Evropi. Zadnji letni promet naj bi bil 1.9 milijarde ameriških dolarjev z rahlim dobičkom.

Prodaja se bo zaključila konec tega meseca. Podrobnosti med kupcem Lap Shun Huijem (soustanovitelj podjetja eMachines) in NEC-om, naj ne bi bili na voljo javnosti. Za Packard Bell bo to že peta reinkarnacija v ZDA. Prvič so leta 1930 začeli s prodajo radijev.

3 komentarji

TrackMeNot

Slo-Tech - V začetku avgusta 2006 je AOL na internetu objavil iskalne nize več kot 650.000 svojih uporabnikov interneta, ki so jih ti vpisovali v spletne iskalnike od marca do maja 2006. Kmalu se je izkazalo, da je mogoče na podlagi objavljenih podatkov izslediti konkretne fizične uporabnike, ki so te iskalne nize vpisovali v svoje brskalnike. Med drugim so našli tudi nekoga, ki očitno načrtuje umor svoje žene.

Da bi se takšnemu nadzoru lahko izognili, sta dva profesorja iz New York University napisala dodatek za Firefox z imenom TrackMeNot.

TrackMeNot teče kot nizkoprioritetni proces v Firefoxu in v ozadju spletnim iskalnikom periodično pošilja naključne poizvedbe. S tem naj bi skril prave uporabnikove poizvedbe in onemogočil nadzor.

A zadeve niso tako preproste. Schneier namreč na svojem blogu ugotavlja, da zadeva pravzaprav ne deluje. Prva stvar je, da je v programu samo 1673 iskalnih pojmov, ki bi jih nadzorni program brez večjih težav lahko izfiltriral. Druga stvar je, da program...

14 komentarjev

Izsleden prvi Skype klic

Schneier.com - Nekateri se očitno še vedno ne zavedajo, da anonimnosti na internetu ni, razen če si jo posebej zagotovijo. To dokazuje tudi primer Kobija Alexandra, ameriškega begunca, ki ga je FBI iskal zaradi goljufij z delnicami.

Alexandra so izsledili potem, ko je preko Skypa iz Šri Lanke opravil enominutni telefonski klic. Morda je Alexander domneval, da so Skype klici manj izsledljivi kot navadni telefonski klici. A to ne drži, kar dokazuje tudi članek Tracking Anonymous PeertoPeer VoIP Calls on the Internet, ki je bil objavljen že pred približno letom dni. V njem avtorji celo dokazujejo, da je sledenje mogoče celo če skuša uporabnik svoj promet prikriti.

16 komentarjev

Varnost tiskalnikov

Schneier.com - Bruce Schneier na svojem blogu piše o varnosti tiskalnikov. Na BlackHat konferenci v Las Vegasu je bilo namreč eno izmed predavanj posvečeno tudi varnosti tiskalnikov.

Sodobni tiskalniki so namreč v vseh pogledih čedalje bolj podobni računalnikom. Nekateri imajo trde diske, kjer se lahko shranjujejo kopije natisnjenih dokumentov (in te kopije je mogoče kasneje rekonstruirati), na njih tečejo prilagojeni Windows ali Linux operacijski sistemi, spletni strežniki in drugi omrežni servisi. In seveda - tiskalniki so lahko tudi varnostno ranljivi.

Schneier in Brendan O'Connor, ki je na Black Hat-u predaval o varnosti tiskalnikov zato predlagata, da na tiskalnike začnemo gledati kot na strežnike in delovne postaje - predvsem iz varnostnega vidika.

V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da bodo naši tiskalniki postali distribucijski centri nelegalnih vsebin, ali pa se bodo kopije naših dokumentov znašle v nepravih rokah. Lahko pa se nam zgodi še kakšna neokusna šala, podobna tisti, ki...

18 komentarjev

Neskončna nadaljevanja

Slashdot - Največja založniška hiša zemeljski obli, ki pokriva 25% trga, Electronic Arts, bo v torek izdala igro Madden N.F.L. 06. V tej verziji nam bodo presenetili z razsvetljenim delom igrišča, da bo lahko podajalec bolje videl kam in komu mora podati, poleg tega bomo lahko spremljali ob-igriščno življenje atletov. Zvrhan koš novosti torej.

Do konca leta kanijo izdati 26 iger, vključno s šestnajsto različico igre N.H.L. Hockey in enajsto verzijo naslova Need for Speed, samo ena od njih ne bo nadaljevanje. Podjetje se torej zelo naslanja na preizkušene konje (in nezahtevne kupce). Tudi ostali založniki se močno oklepajo uspešnic, saj smo povsem novim naslovom priča strašno redko. Devet od deset lansko leto najbolje prodajanih iger so bila nadaljevanja. GTA: San Andreas, paradni konj podjetja Take-Two Interactive Software, je peto nadaljevanje te igre.

EA je letos prvič zabeležil izgubo v višini 58 milijonov zelencev (Q1). Se je trg (in vi, dragi bralci) naveličal nadaljevank?

Še izviren ...

26 komentarjev