»

Osem mesecev pozneje Asus končno menja defektne matične plošče

Slo-Tech - Čeprav je Asus že lani priznal, da imajo matične plošče ROG Maximus Z690 Hero DDR5 napačno obrnjene kondenzatorje, ki se lahko zaradi tega vnamejo, in obljubil zamenjavo, bodo to storili šele več kot osem mesecev pozneje. Gre za približno 10.000 prodanih plošč, ki imajo serijske številke, ki se začnejo z oznakami MA, MB ali MC. Ali je konkretna matična plošča prizadeta, lahko preverimo na uradni spletni strani proizvajalca.

So pa že januarja letos, takoj po odkritju napake, ustrezno popravili nove plošče. Doslej je bilo zabeleženih deset primerov plošč, ki so se zaradi napake vnele, še precej več pa jih je preprosto odpovedalo. Stare plošče, ki so bile prodane do vključno lanskega decembra, pa bodo na vpoklicu v celoti zamenjali. Prodajale so se med oktobrom in decembrom lani. Ker je šlo za plošče višjega razreda, so stale približno 600 dolarjev.

10 komentarjev

Dell menja prenosnike zaradi smradu po mačjem urinu

vir: BBC
BBC - Tu in tam se zgodi, da kakšen del računalniške opreme proizvajalci vpokličejo zaradi napak. Te so običajno tehnične narave, precej redkeje pa se zgodi, da je treba prenosnik menjati zaradi - smradu.

To se je primerilo Dellu. Kupci njihovega poslovnega prenosnika Dell Lattitude 6430u so se namreč že junija letos začeli pritoževati, da plastika smrdi po mačjem urinu. Težava je bila precej razširjena, saj se je téma na Dellovih forumih razvlekla kar na šest strani, uporabnikov s tem problemom pa je bilo čedalje več. Dell se je lotil temeljite preiskave, ki je sedaj dala prve rezultate. Dokler se namreč Dell ni lotil problema, so ljudje za težave večinoma obtoževali svoje hišne ljubljenčke. In vsaj ena mačka je zaradi tega končala svoje življenje.

Mačji urin...

29 komentarjev

Sony izboljšuje Li-Ion baterije

engadget - Le kakšen bi bil avgust brez novic o baterijah. A brez skrbi, tokrat je na pomoč priskočil Sony, ki je, zaradi eksplozivne narave svojih baterij, nepričakovan vir za takšne novice. A morda se jim je reševanje težav močno posrečilo, saj obljubljajo, da jim je uspelo močno izboljšati trenutno tehnologijo Li-Ion baterij.

Z zamenjavo katode za litij-železo-fosfatovo (LiFePO) olivinevega tipa kristala so življensko dobo baterije dvignili za kar štirikrat in povišali gostoto moči na 1800 W/kg. A to ni vse, saj bo po pol ure polnjenja baterija napolnjena do kar 99 % kapacitete, po 2000 ciklih pa naj bi obdržala 80 % zmogljivosti sveže baterije. Po Sonyjevih besedah naj bi bila novost najbolj primerna za baterijska orodja, ki zahtevajo veliko moči in pogoste polnitve, saj se nova katoda odlično obnese ob visokih obremenitvah ter pri povišanih temperaturah ne doživi padca zmogljivosti.

Vse lepo in prav, dokler ne bo novih eksplozij.

6 komentarjev

Canonovi fotoaparati vas lahko opečejo

Wired News - Že dolgo vemo, da pirotehnični izdelki niso več edini možni vir za opekline, ekplozije in požare. V svetu prenosnikov so to mesto prevzele Sonyjeve baterije. Tokrat pravzaprav ni nevarna baterija sama, temveč nekoliko nesrečno postavljena vzmet na pokrovčku za baterije digitalnih fotoaparatov PowerShot A530 in PowerShot A540.

Tovrstna napaka lahko povzroči kratek stik in sprazni baterije ter nevarno segreje spodnji del naprave. Canon lastnike omenjenih dveh fotoaparatov, ki se jim serijske številke začno s številkami 21, 22, 23 in 24, prosi, da preverijo omenjeno vzmet ter pošljejo napravo na servis. Vsem z opečenim prsti in manjšim številom fotografij na dopustu, se iskreno opravičujejo.

V množici različnih fobij, znajo kmalu prednjačiti fobije v povezavi z baterijami. Hmm... kako se bo latinsko imenovala ta reč?

15 komentarjev

Debakel z baterijami dobiva epilog

Digital Trends - V zadnjih mesecih smo neštetokrat poročali o eksplozijah in požarih, ki so jih povzročile okvarjene baterije v prenosnih računalnikih, posledično pa je nekaj proizvajalcev najavilo, da bo zamenjalo določene serije z omenjeno napako. Vsem defektnim izdelkom je bila skupna ena stvar -- opremljeni so bili s Sony-jevimi baterijami, ki so bile izvor vseh težav. Japonski gigant je zato končno sprejel krivdo za celoten škandal in obljubil, da bo na globalnem nivoju poskrbel za zamenjavo. Tako lahko v prihodnjih mesecih tudi lastniki laptopov iz tovarn, ki do sedaj še niso napovedale vpoklica, pričakujejo uradne izjave na to temo. S tem bo celotna zadeva najbrž zaključena, kljub veliki napaki pa je Sony-ju treba čestitati za zelo korektno poslovno potezo, o kateri lahko več izveste v izvorni novici.

Novico je opazil tudi [ MYTiX]. Hvala!

6 komentarjev

Tudi Toshiba bo vpoklicala baterije

Neowin - Zgodba s pokvarjenimi baterijami iz Sony-jevih tovarn se vleče že nekaj mesecev. Videli smo nešteto zamenjav, požarov in varnostnih ukrepov letalskih družb, sedaj pa se Apple-u in Dell-u pridružuje še Toshiba. Problematičnih je približno 340.000 primerkov baterij istega proizvajalca, s katerimi so opremljene nekatere med marcem in majem letos proizvedene serije. Neowin omenja srečo v nesreči -- baterijam grozi zgolj prerana smrt, o požarih pa ni govora, se strinja tudi BBC.

4 komentarji

Dell XPS 410

AnandTech - Procesorji Core 2 Duo so trenutni namizni hit, Intel je s paleto svojih novih izdelkov namreč popolnoma zasenčil AMD in se počasi vrača na stara pota. To so začutili proizvajalci sestavljenih računalniških sistemov, ki sedaj na veliko ponujajo izdelke, opremljene z novimi Intel-ovimi čipi. Tudi Dell jih je ponosno namestil v svoje računalnike višjega cenovnega razreda, imenovane XPS. Novinarji na AnandTech-u so v roke dobili enega od cenejših predstavnikov omenjene...

5 komentarjev

Tudi Thinkpadi gorijo

IBM - V soboto, 16. septembra 2006, je na letališču LAX v Los Angeles-u zagorel prenosnik podjetja IBM. Kot pravi bralec spletne strani Gizmodo, naj bi med čakanjem na svoj let opazoval neke druge potnike, ki so se na terminalu pripravljali za vkrcavanje v letalo, namenjeno v London. Tedaj pa je eden od njih naenkrat stekel iz vrste in na tla vrgel svojega ThinkPad-a, saj je ta že gorel. Vzrok za vžig je bila, kot se zadnje čase pogosto dogaja, baterija, kar pa je bolj presenetljivo -- avtor je preveril proizvajalčev seznam ogroženih modelov, a njegovega tam ni bilo. Omenjeni bralec, ki je o zadevi poročal, je na srečo imel s seboj digitalni fotoaparat in je med pogovorom z lastnikom laptopa posnel nekaj fotografij. Če ne marate Gizmoda, lahko o...

30 komentarjev

Japonska zahteva raziskavo o Sonyjevih baterijah, odpoklic tudi pri Applu

Yahoo News - Tudi Apple je postal žrtev Sonyevih "terorističnih" baterij. Odpoklicali so kar 1,8 milijona baterij G4 iBook in PowerBookov. Vsi, ki imate baterije serij A1061, A1078 in A1079, ki se končujejo od HQ441 do HQ507 ter od 3X446 do3X510, ste vljudno vabljeni, da jih čim hitreje zamenjate.

Da imajo baterije resničen terorističen potencial, so dokazali pri Quantasu, ki potnikom niso dovolili priključitve Dellovih prenosnikov na električna omrežja v letalih, če prej niso odstranili baterije. Verjetno vedo, kaj počnejo, saj imajo enega boljših varnostnih rezultatov letalskih prevoznikov. Do sedaj v nesreči niso izgubili niti enega reaktivnega potniškega letala.

Japonskemu ministru za trgovino ne gre v račun, kako se je lahko na tržišču znašlo milijone baterij, ki lahko njihove lastnike ogrožajo na ta eksploziven način. Od Sonyja in Della zahtevajo podrobno raziskavo z objavo rezultatov. V nasprotnem primeru bo prišlo do hudih tožb. Zanimivo pri vsem skupaj je, da Sonyjevi prenosniki...

11 komentarjev

Dell in Sony vedela za nevarne baterije

Hartware.net - Zgodba o Dellovih prenosnikih, ki so se spontano vneli, za katero smo verjeli, da je končni epilog dobila z odločitvijo, da Dell zamenja 4,1 milijona baterij, se očitno še ni dokončno razpletla.

Hartware, TMCnet in Neowin namreč poročajo, da sta Dell in Sony za napake vedela že lanskega oktobra, kar je potrdil tudi Rick Clancy, Sonyjev tiskovni predstavnik. Kljub indicem, da bi se baterije utegnile zaradi neprimernega oblikovanja kratko skleniti in vneti, sta se podjetji sporazumeli, da Sony s februarjem 2006 začne izdelovati popravljene baterije, starih pa do trdnejših dokazov, ki bi ju prisilili v zamenjavo, niso odpoklicali. To so storili šele pred kratkim, ko je kar nekaj Dellovih prenosnikov zaradi odpovedi baterij zagorelo.

9 komentarjev

Dell zamenjuje 4,1 milijona baterij

CNN.com - Na naših spletnih straneh smo že poročali o spontanih in nepojasnjenih samovžigih Dellovih prenosnikov, zato Dellova novica o odpoklicu približno 4,1 milijona prenosniških baterij zaradi šestih incidentov ne preseneča, poroča CNN. Kritične baterije prihajajo iz Sonyjevih tovarn, ki z baterijami opremlja tudi Applove in Hewlett-Packardove prenosnike, ki pa naj bi bili varni. Kljub temu Dell ne namerava prekiniti sodelovanja, saj so prepričani, da je Sony sprejel ustrezne ukrepe, da se slaba serija ne bo ponovila, je dejal Dellov predsednik. Ogroženi prenosniki so iz naslednjih skupin:
  • Latitude: D410, D500, D505, D510, D520, D600, D610, D620, D800, D810;
  • Inspiron: 500M, 510M, 600M, 700M, 710M, 6000, 6400, 8500, 8600, 9100, 9200, 9300, 9400, E1505, E1705;
  • Precision: M20, M60, M70, M90 in
  • XPS: XPS, XPS Gen2, XPS M170, XPS M1710.
Njihovi lastniki lahko na uradni spletni strani preverijo s pomočjo serijskih številk preverijo, ali so upravičeni do zamenjave.

Na novico nas je opozoril ...

25 komentarjev

Dell ponovno zagorel

engadget - Očitno to postaja sindrom. Tokrat se je vnel Dell Latitude D410 v Singapurju. Podobno, kot v prejšnjih dveh primerih, še ni jasno, ali gre za baterije, ki jih je Dell že vpoklica,l ali za čisto nov problem.
Ameriški Dell se je vnel v stanju pripravljenosti (Stand-by). Lastnik tega tretjega prenosnika ni uporabljal, ko se je le ta odločil za spontani samovžig.

Trije Delli še ne prinesejo požara, a če se bo tako nadaljevalo, novice o vžigih ne bodo več novice, temveč le statistka. Zna se tudi zgoditi, da bo Dell postal "prenosnik leta" svetovnega društva piromanov.

20 komentarjev

Dell spet zagorel

engadget - Po premieri v Osaki (glej povezavo spodaj), je tokrat zagorel Dellov prenosnik v Vernon Hillu, mestu zvezne države Illinois. Delček dogajanja je uspelo ujeti amaterskemu fotografu, ki je svoje doživetje in fotografije opisal na forumu Tomshardware, pod psevdonimom Henrik.



Žal ni posredovanih več tehničnih detajlov o tipu prenosnika (da ni AMD-jev procesor se ve) in baterije. Ta je dobesedno zoglenela.

31 komentarjev