»

Cluster kot delovna postaja

The inquirer - Pri kalifornijskem podjetju Orion multisystems (khm, orion) so ustvarili delovno postajo z nič manj kot 96 procesorji Transmeta Efficeon, ki podpira do 192 GB dinamičnega pomnilnika in 9,6 TB diskovja, pri čemer je poraba pičlih 1500 W.

Za skromnejše je na voljo namizni sistem z 12 procesorji in podporo za 24 GB pomnilnika in 1 TB diska s skromno porabo 220W. Oba sistema sta namenjena "mletju številk" (za simulacije torej), poganja ju Linux, priložena je tudi podpora za paralelno računanje. Manjši sistem zmore 18 Gflops in bo stal ca. 10 tisoč USD, večji pa iz sebe iztisne kar 150 Gflops, a za 10 krat več cekinov.

Za primerjavo: zadnji na seznamu Top500 superračunalnikov je 184 procesorski IBM eServer pSeries 655 (1.5 GHz Power4+), ki zmore 624 Gflops. Za ceno tega pa raje ne vprašajte ...

44 komentarjev

Logitech Z-680

Design Technica - Logitech je prekoračil naša pričakovanja z sisitemom zvočnikov Z-680. Kristalno čist zvok v območju srednjih in visokih tonov ter močan odziv bass zvočnika je zares impresiven, na testu pa so zaznali manjše šume pri nižji glasnosti, kar bi znalo nekatere tudi motiti, drugi pa spet tega niti ne bi opazili. Po kvaliteti zvoka jih lahko primerjamo z starejšim sisitemom zvočnikov Z-560. Očitna prednost je povečana moč in podpora zvoka surround 5.1. Mnoge druge izboljšave pa najdemo v majhnih detajlčkih, največja razlika pa je v ceni, saj stanejo Z-640 100 dolarjev, medtem ko stanejo Z-560 kar 200 ameriških zelencev. Toda če je na vašem spisku na prevem mestu moč zvočnikov in kavaliteta zvoka, potem bo za vas pravi Z-680. Več o tem.

3 komentarji

SOI namesto MOS

Deviant PC - Pred dnevi smo pisali o novemu AMDjevemu procesorju, Barton imenovanemu. Zadeva naj bi imela kar pol megabajta predpomnilnika ter bila grajena v 0.13 mikronski tehnologiji, kar se naj bi odražalo v večji hitrosti matematičnih operacij ter nižjo emisijo toplote. Zakaj se je AMD sploh odločil za 512 KB predpomnilnika? Težava je v tem, da sedaj vsi proizvajalci procesorjev na veliko grabijo SOI (Silicon on Insulator) produkcijski proces ter opuščajo MOS (Metal Oxide Semiconductor). Ker so pri AMDju ugotovili, da potrebujejo malenkost več časa kakor štiri mesece za masovno produkcijo čipov s SOI vezjem, so ubrali drugo pot. Kaj ponuja SOI? Sodeč po tem članku se lahko nadejamo povišanih hitrosti ter močno zmanjšanega oddajanja toplote. Bo Hammer res šele prvi AMDjev procesor, ki bo uporabljal to obetavno tehnologijo?

2 komentarja

Futurizem

Sillicon Strategies - IBM je objavil, da bo začel s proizvodnjo procesorjev, narejenih s SOI tehnologijo, z bakrenimi kontakti. SOI (silicon-on-insulator) tehnologija naj bi, v povezavi z bakrenimi kontakti, izredno pospešila delovanje strežniških procesorjev.
Serija, ki naj bi uporabljala to novo tehnologijo, se imenuje pSeries 680. Gre za 64bit-ne strežnike, ki naj bi bili (zahvaljujoč tej novi tehnoligiji in še nekaj drugim izboljšavam) za kar 63% hitrejši od sedanjih S80 sistemov.
Če se bo ta odločitev IBM-u obrestovala, bomo še videli. Če se mu bo, se bo še bolj zasidral kot vodilni proizvajalec velikih strežnikov. Drugim bo mogoče pustil pojesti drobtinice na trgu. Ali pa tudi ne?

2 komentarja