»

Tipkanje brez uporabe prstov

ScienceDaily - Raziskovalci iz Floride, ZDA, so prikazali, kako lahko z uporabo možganskih valov upravljamo z računalnikom. Izum sicer še ni primeren za vsakogar, saj so poskuse izvajali pri osebah s hudimi oblikami epilepsije, ki so že imeli v lobanjo vgrajene elektrode, s katerimi so merili njihovo možgansko dejavnost. Raziskovalci so to izkoristili in jih uporabili za upravljanje računalnika.

Pri tem eksperimentu so na ekranu prikazali 6x6 polj veliko matriko, v kateri so bili postavljeni različni znaki abecede. Računalnik je nato vsakič izpostavil drug znak, oseba pa je morala zgolj usmeriti pozornost na tisto polje. Na takšen način se je program kalibriral oziroma povezal vzorce signalov iz elektrod s točno določenim poljem. Po kalibraciji je bila oseba zmožna zgolj z upravljanjem pozornosti na točno določeno polje napisati pravilno črko oz. znak, uspešnost pa je bila skoraj 100%.

Vzrok, da niso uporabili običajne tehnike EEG, pri kateri ni potrebe po vrtanju lukenj v lobanjo je ta, da...

14 komentarjev

Ključavnica na trkanje

Tok-tok!

vir: engadget
engadget - Iz starih vohunskih filmov se gotovo spomnite scen, ko so prišleku odprli vrata samo, če je pravilno potrkal. Da je trkanje mogoče uporabiti kot avtentikacijski mehanizem pa se je spomnil tudi Steve Hoefer.

Z nekaj elektronike, plastike in elektromotorčkom je sestavil napravo, ki odklepa vrata glede na pravilen ritem trkanja. Skrivno sekvenco trkanja je seveda mogoče tudi spremeniti.



Visoke varnosti naprava sicer ne nudi, morda pa bo uporabna za zaščito kakšne shrambe pred mlajšimi sladkosnedneži.

16 komentarjev

Upravljanje prenosnika z udarci

Slashdot - Kolikokrat ste v jezi nad nerazumljivim obnašanjem prisolili eno krepko računalniku? Do sedaj to običajno ni pomagalo, vendar se to utegne krepko spremeniti - vsaj za lastnike IBM prenosnikov, ki obenem za operacijski sistem uporabljajo Linux.

Pri IBM-u so namreč razvili gonilnike za Linux jedro, ki omogočajo uporabo v prenosnike vgrajega senzorja za pospešek. Senzor se vgrajuje v prenosnike serije ThinkPad od leta 2003 in prvotno namenjen zaščiti trdega diska, če prenosnik pade po tleh. Kmalu so se pojavili tudi alternativni načini uporabe tega senzorja in sedaj HDAPS gonilnik za Linux jedro omogoča uporabo "knock-knock" ukazov za nadzor programov, menjavo namizja, 3D izrisovanje nagiba prenosnika... Na razvijalskih straneh je IBM objavil članek z navodili za uporabo senzorja skupaj s kodo Perl skripte, ki omogoča pripravo okolja za vnos ukazov s trkanjem. Omenjeni so tudi Apple Mackbook prenosniki, ki uporabljajo podobno tehnologijo, vendar v članku opisane metode niso...

15 komentarjev

Power Over Kloker- IBM...

Slo-Tech - IBM je v sodelovanju z Georgia University predstavil prve tranzistorje na Si-Ge, ki delujejo pri sobni temperaturi na 350 GHz, ohlajeni na 4.5K pa pridejo do 500 GHz !

Demonstracijsko vezje s testnim tranzistorjem, kot sem uspel razumeti iz novičke, ni nič posebnega, a to je le začetek, ki kaže na potenciale. Mimogrede, pri tej frekvenci je valovna dolžina signala največ 0,86 mm in to brez upoštevanja dielektričnih lastnosti Si-Ge, sicer verjetno še vsaj dvakrat manjša!

Proizvajalci pogosto uporabljajo enostavna testna vezja, s katerimi merijo frekvenčno karakteristiko tranzistorja. Te pri iskanju novih materialov in tehnik poskušajo "nafrizirati" na čim višje frekvence in rezultati jim dajejo dragocene podatke o lastnostih osnovnih gradnikov vezja v materialu-osnovi. IBM je že dolgo časa nazaj začel delati na Si-Ge kot zamenjavi za Ga-As, ki je bil opevan kot 10 krat hitrejši naslednik silicija, pa se ni prijel v široki uporabi zaradi drugih problemov, predvsem majhnih...

16 komentarjev

Pri IBM brez Viste?

NeoSeeker - Kot poroča Neoseeker, je Andreas Pleschek iz stuttgartskega predstavništva IBM na letošnjem Linux Forumu (relevanten del se prične pod sliko Alana Coxa, nekje na začetku 2. četrtine) napovedal, da omenjena korporacija od letošnjega oktobra dalje ne bo podaljšala pogodbe z Microsoftom. To pa pomeni, da uslužbenci IBM-a na svojih namizjih ne bodo mogli občudovati bonbončkov in "bonbončkov" prihajajoče MS Viste. Namesto tega bodo z julijem pričeli prehod na IBM Workplace, ki bo seveda tekel na Linuxu, natančneje na platformi, ki temelji na Red Hatu. Prehod bo seveda postopen, nekateri bodo tako morali še malo potrpeti na dosedanjih izdajah Oken, zagotovo pa ne bo, v kolikor omenjena trditev seveda drži, nadgradenj na Visto.



Ali te govorice držijo ali pa gre le za izsiljevanje nižjih licenčnin, bomo še videli. Ravno tako bo šele čas pokazal, ali bo morebitni prehod kaj zamajal tržne deleže namiznih operacijskih sistemov.

31 komentarjev

IBM ThinkPad serije Z

Slashdot - IBM oz. Lenovo, ki je prevzel IBMov oddelek računalnikov bo, na trg poslal novo serijo ThinkPad prenosnikov, imenovano Z. Včasih ste lahko ThinkPad prenosnike dobili v katerikoli barvi, če je bila le črna. Zdaj pa se to spreminja, saj se s serijo Z vpeljuje nova izvedenka, brušen titan.

Namenjena predvsem uporabnikom, ki hočejo imeti en sam računalnik tako za delo kot za domačo uporabo. Posledično bodo imeli prenosniki širokozaslonski LCD, ki bo omogočal gledanje DVD filmov in predvajanje predstavitev.

Odločitev ponujanja nove barve je tvegana, saj so uporabniki skorajda zaljubljeni v črno. Dejstvo, da je IBM v letu 1999 ponudil barvne pokrove oz. preobleke za pičlih 30 dolarjev, ki pa se niso in niso hotele uveljaviti, to samo potrjuje. Navsezadnje je bil črn IBM prenosnik razstavljen v New Yorškem Muzeju moderne umetnosti.

Še izvorni novici.

18 komentarjev

Obnova Linux sistema s Knoppixem

Slashdot - Okoli Slo-Techa se zbira precej ljudi, ki se radi malo (preveč) igrajo s konfiguracijskimi nastavitvami svojega računalnika. Pri tem pa se lahko kaj hitro zgodi, da se stvar več noče "obudit" k življenju.

V takšnih primerih bo gotovo več kot uporaben članek Carle Shroeder, ki je napisala navodila, kako obnovit svoj sesut Linux sistem s pomočjo LiveCD distribucije Linuxa Knoppix.

V članku je opisan postopek zagona te dristribucije in kako se prijaviti v Linux operacijski sistem na disku, pri čemer ni pomembno katera distribucija Linuxa je to. Celoten postopek je opisan skozi konzolo, nič pa vam ne preprečuje uporabiti Knoppixova grafična orodja.

Seveda lahko Slo-Tech Linux zlahka opravi isto nalogo.

11 komentarjev