»

Nižanje voltaže na AMD X2 4200+ (in nižji račun za elektriko)

Legit Reviews - Poraba procesorjev se z uspešnim implementiranjem novih tehnologij (vsaj zaenkrat) zmanjšuje. Namesto denimo pošastnih 135W Intelovega Pentiuma 840 XE ob polni obremenitvi, se da danes kupiti tudi energijsko varčnejše (in mnogo zmogljivejše procesorje). Intel ponuja novo družino Core 2 Duo, AMD pa za nekaj več denarcev, ki jih je treba odšteti za običajne modele, energijsko učinkovite različice svojih (tudi dvojedrnih) procesorjev na novem podnožju AM2.

Na Legit reviews so se kljub prej omenjenim novotarijam želeli na standardnem primerku dvojedrnika prepričati, koliko je nižja poraba in temperatura procesorja, ki mu znižamo voltažo toliko, da je še povsem stabilen, frekvence delovanja procesorja pa ne spreminjamo. Tak test lahko seveda vsakdo opravi tudi sam, saj ni potrebno poskrbeti za učinkovito odvajanje toplote iz pregretih delov računalnika.

Procesor je bil stabilen še pri 1.125 V (standardno 1.35 V). Pri polni obremenitvi sistema je poraba padla za 28W, kar po njihovih...

18 komentarjev

Intelovi odprtokodni gonilniki za grafiko

News.com - Intel je izdal odprtokodne gonilnike za svoje grafične čipe, konkretno za Intel 965 Express Chipset izdelke. To je seveda pomembna poteza korporacije, ki obvladuje okoli 40% trga grafičnih kartic, obenem pa zelo dobra novica za uporabnike Linux operacijskih sistemov. Gonilniki konkurenčne Nvidie in ATI-ja so namreč zaprtokodni in vsaj v enem primeru precej slabe kvalitete.

Zanimivo bo tudi videti reakcijo konkurenčnih podjetij. Medtem ko zaenkrat Nvidia še ne namerava spreminjati svojega pristopa k izdaji gonilnikov za Linux, pa odločitev naveze AMD/ATI še ni znana. AMD je sicer že pri več projektih sodeloval z odprtokodno skupnostjo.

78 komentarjev

Intervju z vodjem Intelovega oddelka Mobility Group

Google News - TG Daily je objavil zanimiv intervju z Davidom Perlmutterjem, vodjo Intel Mobility Group, ki je v precejšnji meri odgovoren za razvoj zadnjega Intelovega procesorskega čuda z imenom Core.

V intervjuju je govora o trenutnem položaju Intela na trgu in napram AMD-ju, prihodnosti večjedrnih procesorjev za katere je David mnenja, da več kot štirijedrnih procesorjev končni uporabniki vsaj v naslednjih nekaj letih ne bodo potrebovali, prehodu na 45nm proizvodni proces, nekaj besed je namenjenih tudi (ne)slavni Netburst arhitekturi. Pogovor se dotakne tudi pričakovane porabe procesorjev, za katero Perlmutter trdi, da se utegne postopno zniževati, še posebej pri mobilnih procesorjih. Vsekakor obvezno čtivo za...

6 komentarjev

Intel v drugem kvartalu še slabše

Slo-Tech - Po slabih rezultatih v prvem četrtletju je Intel v drugem posloval še slabše in zabeležil najslabši poslovni kvartal v zadnjih treh letih. Po dolgem času se je zgodilo, da je Intelov dobiček padel pod milijardo ameriških dolarjev, tako da znaša le še 885 milijonov, kar je 60 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Tudi celoten promet je opazno padel in znaša le 8,0 milijarde, kar je za trinajst odstotkov manj kot v enakem obdobju lanil.

Intel pojasnjuje, da so za slabše rezultate krivi nasploh neugodno drugo četrtletje, zmanjšano povpraševanje in nižja povprečna cena prodanih procesorjev (kupci so se v večji meri odločali za cenejše modele kakor lani). V tretjem četrtletju pričakuje Intel boljše rezultate, tj. promet med 8,3 in 8,9 milijardami dolarjev. Ogledate si lahko tudi primerjalno tabelo AMD-jevih in Intelovih rezultatov od leta 2000 dalje.

34 komentarjev

Intel znižuje cene Celeronov

DigiTimes - Po nedavni predstavitvi procesorjev Core 2 Duo bo Intel znižal cene nizkocenovnih procesorjev Celeron. Znižanje cen bo postopno in bo potekalo v dveh fazah. V prvi se bo 23. julija celotna paleta celeronov pocenila za 9 do 17 odstotokov, tako da bo za najcenejši model Celeron D 331 s frekvenco 2,66 GHz potrebno odšteti 44 dolarjev, kar je 10 manj, kot je zdajšnja cena. Druga faza pocenitve bo sledila 22. oktobra, po kateri bo za najcenejši model potrebno odšteti vsega 39 ameriških dolarjev.

Poleg tega naj bi Intel v prvem četrtletju prihodnjega leta predstavil procesor Core 2 Duo E4300 z nazivno frekvenco 1,8 GHz, 2 MB drugonivojskega predpomnilnika in 800 MHz FSB-jem. Intel naj bi se za ta korak odločil zaradi AMD-jeve predstavitve procesorja Athlon 64 X2 3600+ s frekvenco 2 GHz in dvakrat 256 kB drugonivojskega predpomnilnika. Več o tem v izvorni novici.

Več o pocenitvah in nove cene si lahko ogledate v izvorni novici na DigiTimesu.

41 komentarjev

Odpuščanja v Intelu

Hartware.net - V skladu z v aprilu najavljenim Intelovim prestrukturiranjem bo Intel v kratkem odpustil približno tisoč zaposlenih, je najavil Intelov direktor Paul Otellini. Zanimivo je, da bodo v skladu z reklom Riba smrdi pri glavi, za začetek odpustili tisoč menedžerjev, zaradi katerih je bilo "sprejemanje odločitev počasno in neučinkovito".

S tem ukrepom nameravajo znižati stroške, izboljšati hierarhijo in pospešiti komunikacijo v podjetju, je dejal Intelov predstavnik za stike z javnostjo Chuck Malloy, natančnih številk pa še ni želel razkriti, saj čaka do naslednje srede, ko bodo obelodanili poslovne rezultate zadnjega četrtletja. Otellini še dodaja, da je v zadnjih petih letih delež mendežerjev rastel hitreje kot število vseh ostalih delavcev skupaj. Prizadete so o položaju obvestili včeraj in danes, dobili pa bodo odpravnine v vrednosti najmanj treh plač.

14 komentarjev

Imperij vrača udarec: Intel Core 2 Duo

Intel Core 2 Duo

AnandTech - Danes je Intel predstavil težko pričakovano novo družino procesorjev, poimenovanih Core 2 Duo, zgrajenih okrog nove Core arhitekture. Že neuradni testi na začetku leta in testi redkih srečnežev, ki so se dokopali do primerkov teh procesorjev, so obljubljali, da bo šlo za izjemno hiter in varčen procesor. Danes so v testih besede meso postale.



Koliko so novi procesorji hitrejši od AMD-jeve ponudbe, si oglejte v izčrpnem testu. Zvedeli boste tudi, koliko k zmogljivosti prinese večji L2 (2 MB ali 4 MB) predpomnilnik in koliko 1333 MHz vodilo, koliko se novince z lahkoto navije, …

Leta AMD-jeve tehnološke prevlade so nedvomno mimo. V teh dneh je AMD sicer predstavil serijo EE in...

75 komentarjev

Bo Intel odpuščal?

Slo-Tech - Pred časom smo poročali o Intelovem prestrukturiranju, ki naj bi bilo posledica slabih poslovnih rezultatov. Pred dnevi so iz Silicon Valley-a razširile govorice o možnosti ukinitve 16.000 delovnih mest, vendar bi naj večino zaposlenih s prestrukturiranjem obdržali v delovnem razmerju, ter o zaustavitvi določenih projektov, med njimi tudi doslej neuspešne platforme Viiv ter tudi procesorji Itanium 2. Uradne potrditve govoric s strani Intela ni, predvidoma naj bi bilo na voljo več uradnih informacij do konca julija, ko bo konec, predvidoma devetdesetdnevne, Intelove notranje analize stanja.

Več o tem v izvorni novici na TGdaily.

13 komentarjev