»

Dvojedrnih Phenomov ne bo

Hartware.net - AMD naj bi proizvajalcem matičnih plošč sporočil, da za prvo polovico letošnjega leta napovedanih dvojedrnih Phenomov ne bo. Procesorjev s kodnim imenom Kuma tako ne bo na prodajne police, zaradi česar bodo sedanji Athloni X2 edini dvojedrniki iz AMD-jevega tabora vse do konca letošnjega leta, ko naj bi jih zamenjali v 45-nanometrskem procesu izdelani dvojedrniki. Za omenjen korak naj bi se AMD odločil predvsem zaradi varčevanja s sredstvi, namenjenimi razvoju. Podobna usoda kot dvojedrne Phenome utegne doleteti tudi procesorje najvišjega cenovnega in zmogljivostnega razreda Phenom FX.

Več o tem si preberite na Hartware.net

3 komentarji

Znižanje cen Athlonov 64

Hartware.net - Hartware.net poroča o do 45 odstonem znižanju cen eno- in dvojedrnih procesorjev Athlon 64. Največja, 45 odstotna pocenitev, je doletela procesor Athlon 64 X2 5400+, za katerega bo po novem potrebno odšteti 267 ameriških dolarjev. Poleg tega se je cena najdražjega modela z oznako 5600+ znižala za 35 odstotkov in sedaj znaša 326 ameriških dolarjev. Cena različice X2 3800+ tako za AM2 kot Socket 939 se je znižala za osem odstotkov in znaša 113 ameriških dolarjev.

Nove cene ostalih procesorjev si oglejte v izvorni novici na Hartware.net.

35 komentarjev

Pentium 4 kmalu 60 % ceneje

Hartware.net - Neuradni kitajski viri namigujejo, poroča nemški Hartware, da se lahko januarja nadejamo konkretne pocenitve starejših Intelovih procesorjev. V skladu s strategijo uvajanja novih Core 2 Duo procesorjev se naj bi enojedrni Pentiumi 4 651, 650, 641, 631, 630, 541 in 531 pocenili za grobo rečeno več kot polovico. P4 650 bo cena padla s 272 na 84 dolarjev, dočim bo P4 531 cenejši za skromnih šest odstotkov. Prav tako lahko pričakujemo znižanje cen Pentiumov D Dual Core in Celeronov D.

30 komentarjev

Intelovi odprtokodni gonilniki za grafiko

News.com - Intel je izdal odprtokodne gonilnike za svoje grafične čipe, konkretno za Intel 965 Express Chipset izdelke. To je seveda pomembna poteza korporacije, ki obvladuje okoli 40% trga grafičnih kartic, obenem pa zelo dobra novica za uporabnike Linux operacijskih sistemov. Gonilniki konkurenčne Nvidie in ATI-ja so namreč zaprtokodni in vsaj v enem primeru precej slabe kvalitete.

Zanimivo bo tudi videti reakcijo konkurenčnih podjetij. Medtem ko zaenkrat Nvidia še ne namerava spreminjati svojega pristopa k izdaji gonilnikov za Linux, pa odločitev naveze AMD/ATI še ni znana. AMD je sicer že pri več projektih sodeloval z odprtokodno skupnostjo.

78 komentarjev

AMD: pocenitev dvojedrnikov z 2x 1MB L2

Slo-Tech - Po znižanju cen večine svojih procesorjev, je AMD znižal cene tudi dvojedrnim procesorjem s po enim megabajtom drugonivojskega predpomnilnika na jedro. Največja, kar 56 odstotna pocenitev, je doletela procesorje Athlon 64 X2 4800+, za katere bo po novem potrebno odšteti 286 ameriških dolarjev. Cena Athlon-a 64 X2 4400+ bo nižja za 52 odstotkov in bo znašala 224 ameriških dolarjev, medtem ko bo za najcenejši model 4000+, potrebno odšteti 173 ameriških dolarjev, kar pomeni 46 odstotno pocenitev. Omenjeni procesorji bodo ostali v prodaji le še kratek čas, saj bo AMD prenehal z izdelavo dvojedrnikov z dvema megabajtoma drgonivojskega predpomnilnika.

Več o tem na Daily Tech-u.

31 komentarjev

Intel znižuje cene

Hartware.net - Po tem, ko je AMD po Intelovi predstavitvi procesorjev Core 2 Duo znižal cene svojih procesorjev, je, kot je bilo napovedano, tudi slednji znižal cene svojim procesorjev. Najbolj se je pocenil procesor Pentium 4 541, za katerega je po novem potrebno odšteti 84 ameriških dolarjev, kar je 61 odstotkov manj od dosedanje cene. Med dvojedrniki bo za najcenejši model Pentium D 805 potrebno odšteti 93 dolarjev, za najzmogljivejšega, dvojedrnega Pentiuma, z oznako Pentium D 960, pa 316 dolarjev, kar pomeni 40 odstotno pocenitev.

Tabelo s cenami preostalih procesorjev najdete v izvorni novici na Hartware.net.

6 komentarjev

Intel v drugem kvartalu še slabše

Slo-Tech - Po slabih rezultatih v prvem četrtletju je Intel v drugem posloval še slabše in zabeležil najslabši poslovni kvartal v zadnjih treh letih. Po dolgem času se je zgodilo, da je Intelov dobiček padel pod milijardo ameriških dolarjev, tako da znaša le še 885 milijonov, kar je 60 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Tudi celoten promet je opazno padel in znaša le 8,0 milijarde, kar je za trinajst odstotkov manj kot v enakem obdobju lanil.

Intel pojasnjuje, da so za slabše rezultate krivi nasploh neugodno drugo četrtletje, zmanjšano povpraševanje in nižja povprečna cena prodanih procesorjev (kupci so se v večji meri odločali za cenejše modele kakor lani). V tretjem četrtletju pričakuje Intel boljše rezultate, tj. promet med 8,3 in 8,9 milijardami dolarjev. Ogledate si lahko tudi primerjalno tabelo AMD-jevih in Intelovih rezultatov od leta 2000 dalje.

34 komentarjev

Intel znižuje cene Celeronov

DigiTimes - Po nedavni predstavitvi procesorjev Core 2 Duo bo Intel znižal cene nizkocenovnih procesorjev Celeron. Znižanje cen bo postopno in bo potekalo v dveh fazah. V prvi se bo 23. julija celotna paleta celeronov pocenila za 9 do 17 odstotokov, tako da bo za najcenejši model Celeron D 331 s frekvenco 2,66 GHz potrebno odšteti 44 dolarjev, kar je 10 manj, kot je zdajšnja cena. Druga faza pocenitve bo sledila 22. oktobra, po kateri bo za najcenejši model potrebno odšteti vsega 39 ameriških dolarjev.

Poleg tega naj bi Intel v prvem četrtletju prihodnjega leta predstavil procesor Core 2 Duo E4300 z nazivno frekvenco 1,8 GHz, 2 MB drugonivojskega predpomnilnika in 800 MHz FSB-jem. Intel naj bi se za ta korak odločil zaradi AMD-jeve predstavitve procesorja Athlon 64 X2 3600+ s frekvenco 2 GHz in dvakrat 256 kB drugonivojskega predpomnilnika. Več o tem v izvorni novici.

Več o pocenitvah in nove cene si lahko ogledate v izvorni novici na DigiTimesu.

41 komentarjev

Intel: Core 2 Duo in znižanje cen 23. julija

X-Bit Labs - V javnost so pricurljale nove informacije o Intelovovih prihajajočih procesorjih s kodnim imenom Conroe. Sodeč po le-teh bo nova serija procesorjev predstavljena 23. julija, vendar bo kupcem na voljo le omejena količina procesorjev. Predstavljeni bodo modeli Core 2 Duo E6700, E6600, E6400 in E6300, ter najzmogljivejša različica z oznako Core 2 Extreme X6800 in frekvenco 2,93 GHz. Cena slednjega bo 999 ameriških dolarjev, medtem ko bo za ostale modele potrebno odšteti 530, 316, 224 in 183 ameriških dolarjev.

Poleg tega naj bi zaradi prihoda novih procesorjev Intel znižal cene sedanjih dvojedrnikov. Ob predstavitvi Core 2 Duo procesorjev se bo znižala cena procesorjem Pentium D 960, 950, 945, 940 in 820. Za prvega bo potrebno odštet 316, za najcenejši model, Pentium D 805, pa bo po omenjenem datumu potrebno odšteti le 93 ameriških dolarjev, kar pomeni da bodo kupcem na voljo relativno zmogljivi dvojedrniki za ceno sedanjih Celeronov. Nove cene ostalih procesorjev si lahko ogledate...

49 komentarjev

Intel znižuje ceno procesorjem

Cene Pentiumov M

vir: DigiTimes
DigiTimes - Zaradi vedno večjega povpraševanja po AMD-jevih procesorjih se je Intel odločil, da zniža cene svojih in tako poskusi kupce prepričati v nakup njihovih. V nedeljo so pocenili Pentium M procesorje, ki so namenjeni uporabi v prenosnikih. Cene so se spustile za celo tretjino pri 1,7 GHz modelu, najmanj, in sicer za dobrih trinajst odstotkov, pa pri najšibkejšem 1,4 GHz modelu. Drugi razlog za pocenitev je tudi predstavitev najnovejšega 1,8 GHz Pentiuma M s kodnim imenom Dothan, ki stane 637 dolarjev.Pocenitve pa se nam obetajo tudi na področju procesorjev za namizne računalnike. Te bo Intel pocenil 26. oktobra, ko bo predstavil dva novinca -- 3,2 (HTTE) in 3,4 GHz...

12 komentarjev

Intel znižuje cene

X-Bit Labs -

Če smo dozdaj poročali samo o AMD-jevem zniževanju cen, tokrat konkurenčna novica. Intel je danes uradno najavil, da namerava z 11. majem znižati cene večine svojih procesorjev. Na prvi pogled nenavadna odločitev dobi smisel, čim izvemo, da bo kakšen teden kasneje Intel izdal nove procesorje z 800 MHz-vodilom in HyperThreadingom (HT) -- tokrat tudi v počasnejših inačicah.

Znižanje bo več kot očitno, saj se bo naprimer cena Pentiuma 2,8 GHz spustila s 375 na 262 dolarjev. Razumljivo, saj bo enako hiter procesor z 800 MHz-vodilom in HT stal 278 dolarjev. Tabela cen.

9 komentarjev

Intel znižuje napetosti

X-Bit Labs - Svojih procesorjev, seveda. Intel je danes sporočil, da bodo novi modeli Celeronov ter Pentiumov 4 delovali namesto na 1.525V na 1.475V napetosti. Poteza je presenečenje, saj Intel zadnja tri leta ni zniževal napetosti svojih Pentium 4 procesorjev, prej nasprotno, zaradi izboljšane stabilnosti so jo celo malenkostno zviševali.

Vsi novi modeli med 2.0 ter 2.8 GHz bodo sedaj tiktakali pri 1.475V ali 1.50V, medtem ko naj bi prihajajoča 3.06 ter 3.20 GHz procesorja obdržala napovedanih 1.525V napetosti.

Navijači bodo znižanja napetosti zagotovo veseli, saj bodo tako na obstoječih ploščah procesorje lahko bolje navijali. Na žalost pa Intel novih procesorjev ne bo drugače označeval, zato pred nakupom procesorja ne bo mogoče vedeti, ali gre za staro ali novo različico. Navadnim kupcem to ne bo predstavljalo ovire, saj bodo matične plošče same nastavile pravilno napetost, bi pa bilo različno označevanje zagotovo dobrodošlo pri navijačih. Klik!...

1 komentar

Intel znižuje cene

CNet - Velikih esejev na to temo ni pisati. Intel, zaradi konkurence v obliki AMDja ter zaradi prihoda novih procesorjev ter tehnologij, znižuje cene. Po novem bo treba za 2.2 GHz P4 odšteti 423 dolarjev, kar je 25% manj od prejšnjih $562, ostali mu pa sledijo po podobnem procentualnem kopitu. Toliko da veste :D.

1 komentar

AMD spet znižuje cene

Heise - Čeprav so AMDjevi procesorji v primerjavi z Intelovimi prav nesramno poceni, se AMD po nekaterih informacijah spet pripravlja na veliko znižanje. Razlog naj bi bil izzid Pentium4 procesorja, saj AMD trenutno nima ustreznega odgovora v obliki zelo hitrih (po MHzjih... pri dejanski hitrosti je AMD tako ali tako že v prednosti!) Athlonov in DDR matičnih plošč. Tako naj bi precej znižali cene nekaterim procesorjem, 1GHz Athlon, ki se sedaj prodaja za okoli 350$, naj bi po znižanju stal 182$, kar je v bistvu že popolnoma absurdno. Ali je to res ali ne, bomo še videli, vir tega podatka pa je nemška stran Heise.

3 komentarji