»

Intel pokazal procesor na sončno energijo

PC World - Intel je včeraj na IDF pokazal eksperimentalni procesor, ki ga poganja sončna energija. Procesor zmore znižati porabo energije na vsega 10 mW, kar je dovolj za sončni pogon, ob čemer seveda pade hitrost izvajanja ukazov za približno desetkrat.

Eksperimentalni procesor v velikosti znamke je tekel na sončni pogon, poganjal pa je računalnik z operacijskim sistemom Linux. Uporabljeni pomnilnik je bil hibridni derivat DDR3 (Hybrid Memory Cube), ki porabi sedemkrat manj energije od klasičnega. Pri tem povejmo, da je celoten računalnik še vedno uporabljal klasično napajanje na elektriko, le procesor je deloval s sončno energijo.

Procesor s kodnim imenom Claremont sicer še lep čas ne bo v...

28 komentarjev

Zadnja smrt disketne enote?

BBC - Iz trgovine PC World so sporočili, da bodo do poletja ukinili prodajo računalniških sistemov z disketno enoto. Trenutno se delež takih sistemov v njihovih trgovinah giblje okoli 2%. Sedaj bodo prodali še ostalo zalogo in se nato dokončno poslovili od tehnologije 20. stoletja. Seveda to ni prvič, ko je bila napovedana smrt disketam. Najbolj znan dogodek, ki je sprožil takšne govorice, je bil izid iMac-a leta 1998. Slednji je bil prvi sistem, ki ni imel vključenega disketnika. Zanimivi so podatki o prodaji. Podatki kažejo, da je prodaja disketnikov od leta 1998 padla iz 2,1 milijarde na 700 milijonov v letu 2006. Koliko teh enot je bilo kdaj koli uporabljenih, študije ne kažejo. V PC Worldu se zavedajo, da je čas 1.44 MB disketnih enot končan. Umikajo se predvsem USB ključem in internetu. Bodo pa uporabnikom njihovih storitev omogočili prenos podatkov iz disket. V izvorni novici se avtor ozre tako v preteklost shranjevanja podatkov, kot tudi v prihodnost, ki prihaja z Visto.

52 komentarjev

Nova anketa: še kupujete revije, namenjene vsebinam o informacijski tehnologiji?

Slo-Tech - V prejšnji anketi smo vas spraševali, če še nosite zapestno uro. Očitno so tudi proizvajalci ur plačali davek zaradi vsesplošne prisotnosti mobilnih telefonov, saj kar 58% glasujočih zapestne ure ne nosi.

Zapestno uro:
ne nosim58%
(605)
nosim31%
(324)
občasno nosim10%
(107)
Skupaj glasov: 1036


Tokrat vas sprašujemo o tem, ali še kupujete revije, ki so skoraj izključno pokrivajo vsebine iz IT branžne.

32 komentarjev

Nova anketa: koliko ste odrinili za ohišje in napajalnik za vaš primarni računalnik?

Slo-Tech - V prejšnji anketi smo vas spraševali, koliko je stara najstarejša komponenta v vašem primarnem računalniku. Po rezultatih sodeč, se nekatere stvari (optične enote npr.) očitno ne menjajo. Dobrih 30% glasujočih pa je v celoti zamenjalo drobovje prej kot v dveh letih.

Koliko je stara najstarejša komponenta v vašem primarnem računalniku?
več kot 5 let23%
(221)
več kot 3 leta18%
(174)
več kot 2 leti15%
(147)
več kot 1 leto12%
(113)
več kot 4 leta11%
(105)
manj kot 1/2 leta11%
(100)
več kot 1/2 leta in manj kot 1 leto8%
(77)
ne vem1%
(13)
Skupaj glasov: 950


Tokrat vas sprašujemo o tem, koliko denarja ste odrinili za ohišje in napajalnik za vaš primarni računalnik.

32 komentarjev

Nova anketa: starost najstarejše komponente v vašem primarnem računalniku

Slo-Tech - V prejšnji anketi smo vas spraševali, kaj pošilja zvok na vaše zvočnike/slušalke. Večina je kot kaže zadovoljna s kodekom na matični plošči (61%), skupno 37% pa še vedno stavi na interne oziroma eksterne zvočne kartice.

Zvok na zvočnike/slušalke pošilja:
na matično ploščo integrirano vezje61%
(614)
PCI zvočna kartica34%
(339)
zunanja zvočna kartica3%
(30)
drugo1%
(9)
ne vem1%
(8)
Skupaj glasov: 1000


Tokrat vas sprašujemo o starosti vaše najstarejše komponente v vašem primarnem računalniku.

47 komentarjev

Nova anketa: je disketna enota v resnici preteklost?

Slo-Tech - V prejšnji anketi smo vas spraševali, ali na svojem namiznem računalniku uporabljate tehnologijo za zmanjševanje porabe energije procesorja. Le slaba tretjina uporablja ali Cool'n'Quiet (AMD) ali EIST (Intel). Dobri petni je vseeno za hrup/oddano toploto/strošek, približno enakemu številu pa sistem te funkcije ne podpira. Predvsem pa upamo, da se bo zmanjšal delež tistih, ki te tehnologije sploh ne poznajo.

Na mojem namiznem računalniku uporabljam tehnologijo za zmanjševanje porabe energije procesorja:
moj sistem (procesor/m. plošča) tega ne podpira25%
(294)
Cool'n'Quiet (AMD)24%
(286)
ne uporabljam, ker mi je vseeno za hrup/oddano toploto/strošek22%
(253)
sploh ne poznam21%
(246)
E.I.S.T. (Intel)5%
(56)
drugo (Mac...)3%
(34)
Skupaj glasov: 1169


Tokrat je vprašanje enostavno. Ali je v vaš primaren računalnik (še vedno) vgrajena disketna enota?

53 komentarjev

Nova anketa: uporaba tehnologij za zmanjševanje porabe na namiznih računalnikih

Slo-Tech - V prejšnji anketi smo vas spraševali, ali si na takšen ali drugačen način lastite prenosni računalnik. Da ga ne potrebujete in ga tudi v prihodnje ne boste kupili (in ne uporabljate npr. službenega), se je odločilo 45% glasujočih. V tem trenutku pa si ga že lasti oziroma uporablja 31% glasujočih. Zavidljiv odstotek pa namerava prenosni računalnik kupiti v prihodnosti, teh je slaba petina.

Prenosni računalnik:
ne bom ga kupil, ker ga ne potrebujem27%
(272)
sem ga že kupil/dobil sem ga kot darilo25%
(251)
kupil ga bom v bližnji prihodnosti23%
(237)
ne bom ga kupil, ker so še vedno predragi18%
(184)
ne bom ga kupil, ker uporabljam službenega7%
(67)
Skupaj glasov: 1011


Tokrat vas sprašujemo, ali uporabljate tehnologijo, ki zmanjšuje porabo računalnika in prispeva k njegovemu tišjemu delovanju. Gre za tehnologijo, ki je bila na namizne računalnike prenesena iz prenosnih. AMD jo imenuje Cool'n'Quiet, Intel pa E.I.S.T.

V primeru (relativne) neobremenjenosti procesorja, npr. ko pišemo v...

19 komentarjev

Nova anketa: količina delovnega pomnilnika (RAM-a) v vašem primarnem računalniku

Slo-Tech - V prejšnji anketi smo vas spraševali po znamki in vrsti procesorja v vašem računalniku. Med vsemi računalniki (2072) jih je kar 1453 zgrajenih okrog AMD-jevega procesorja, kar predstavlja 70% vseh glasov. Intelu preostane slabih 30% (563), nekaj glasov mu namreč odžrejo »eksotični« procesorji, domnevam predvsem PowerPC-ji, ki jih zaenkrat še vedno najdemo tudi v novih Applih.

Koliko je skupno 64-bitnih procesorjev? 34% ali 723. Med njimi nepresenetljivo močno vodi AMD, s 653 procesorji (90%), 64-bitnih Intelovih procesorjev je 70 (10%).

Takšna razmerja se bodo korenito spremenila. 32-bitniki se počasi, a vztrajno poslavljajo. Leto 2007 bo po napovedih leto več jedrnih procesorjev. Predvsem Intel želi s cenovno dostopnimi dvojedrnimi procesorji kupce prepričati v njihov nakup. Pravih aplikacij (razen nekaterih iger, denimo Quake4), ki bi izkoristile dve jedri, zaenkrat še ni, zato je smiselnost nakupa za povprečnega uporabnika, ki potrebuje pisarniški paket in informacije iz...

40 komentarjev

AOpen Pentium M mamaplata

The inquirer - AOpen je predstavil dobro opremljeno namizno ploščo za Intel Pentium M procesorje, ki so sicer prvotno namenjeni prenosnikom, ampak si jih zaradi majhne porabe, posledično hladnega delovanja in hitrosti najbrž želi marsikdo videti v svojem namiznem računalu. Nova plošča je zgrajena okoli veznega čipovja Intel 915GM in je opremljena s krmilnikom S-ATA za diske, režo za grafiko PCIe, dvojnim gigabitnim LAN-vmesnikom PCIe, vgrajenim DVI-vmesnikom, zvokom 7.1, podporo za HDTV ... Podpira tudi pomnilnik DDRII s 533 Mhz ali navaden DDR s 333 MHz. Ploščo izdelujejo v formatu micro ATX. Cena? Še ni znana, prav tako se še ničesar ne ve o dobavljivosti tega izdelka. Za podrobnejši opis izdelka skočite sem, lahko pa si tudi preberete novico na strani proizvajalca.

15 komentarjev

Zvij svoj LCD

The-Ctrl-Alt-Del - Zvijajoč svojo džolo (ups, LCD) je šel na LAN v Piran!
Kaj pravite na to, da bi svoj namizni 21" LCD lepo vzeli s stojala ga zvili v rolico in ga vtaknili v žep ter odšli na, recimo, LAN? Bi bilo super kajne? No, tudi to ni več tako daleč.

Royal Philips Electronics so pogruntali, da sedanje "pakiranje" LCD-jev med dve stekli sploh ni potrebno, saj so iznašli metodo, s pomočjokatere lahko tekoče kristalčke prilepijo na skoraj kakršenkoli material. Tako lahko ustvarijo ekrane na stenah, papirju, tkaninah, plastiki in podobnem... Na CNN-u je precej podrobno opisan postopek, tako da si ga kar oglejte, krajšo verzijo novice pa imate na The-ctrl-alt-del. ...

7 komentarjev