»

ATI predstavil Radeon X1950 PRO

ATI - ATI je predstavil grafično kartico Radeon X1950 PRO, ki temelji na jedru RV570. Jedro, ki tiktaka pri frekvenci 575 MHz, vsebuje 36 Pixel Shader-jev in osem Vertex Shader enot, družbo mu dela 256 bitni pomnilnik, s frekvenco 1,38 GHz. Poleg tega omogoča nova grafična kartica tudi CrossFire. Pojavili so se tudi prvi uradni testi kartice, ki si jih lahko ogledate na HEnthusiast-u, Hexus.net in Legit Reviews-u.

Več v ATI-jevem sporočilu za javnost.

7 komentarjev

SLI brez strojnih dodatkov

Hexus - Že pred skoraj desetimi leti smo lahko s povezavo dveh grafičnih kartic ustvarili SLI navezo in povišali 3D performanse našega mlinčka, potem pa je za nekaj časa takšen princip pospeševanja utonil v pozabo, dokler ga nVidia pred ni ponovno obudila pod isto kratico z drugim pomenom.

Sočasna uporaba novejših kartic je sprva zahtevala uporabo posebnega mostička, s katerim smo obe grafi fizično povezali (če sta to seveda podpirali), a kmalu so se pojavile rešitve, ki so za majhno razliko v performansah omogočale bistveno bolj svobodno spajanje neidentičnih kartic brez mostičkov. Zaradi praktičnosti pri nadgrajevanju se je tovrsten način uporabe razširil, na strani Hexus pa so se odločili, da ga bodo temeljito pretestirali in ugotovili njegov dejanski vpliv na performanse.

5 komentarjev

Slovo BTX-a?

Hexus - Intel je na novinarski konferenci na Tajvanu najavil slovo standarda BTX, saj ga prihodnje leto več ne bo ponujal kupcem. Kot je znano je bil BTX plod Intelovih težav z vročimi procesorji in je predstavljal rešitev za efektivnejše odvajanje toplote. Ker pa je Intel letos predstavil Core 2 Duo procesorje, ki so relativno hladnejši od nekdanjih Pentiumov, je potreba po BTX standardu izginila, vendar dajejo napovedi o porabi prihajajočih štirijedrnikov slutiti, da morda slovo BTX-a le ni tako blizu, oziroma da je v pripravi že njegov naslednik.

Več na Hexus.net.

14 komentarjev

S3-jeva D3D10 grafična kartica

Hexus - Na Hexus.net so objavili prve slike grafične kartice proizvajalca S3, ki podpira D3D10 in Shader Model 4.0. Iz slik je razvidno da ima grafična kartica po en DVI in HDMI priključek ter precej enostaven hladilnik.



S3 z omenjeno grafično kartico cilja na srednji cenovni in zmogljivostni razred, kjer želi z njo postaviti resno konkurenco ATi-ju in nVidii. Vendar S3 čaka še ogromno dela do takrat, predvsem na področju gonilnikov. Uradne predstavitve dotične grafične kartice do prihoda Viste še ne bo.

Več o tem si preberite v izvorni novici na Hexus.net.

53 komentarjev

DFI Lanparty nForce 590 SLI Intel Edition - prve slike

vir: Hexus
Hexus - Prihaja najnovejša članica Lanparty serije. O navijalskih sposobnostih celotne serije ni vredno (upam da) izgubljati besed, omeniti pa velja, da bo ta plošča popolnoma podpirala procesorje Conroe. Razpored komponent je rahlo nekonvencionalen, pravzaprav standarden. Pomnilniške reže so torej na desnem robu matične plošče in ne levo od podnožja procesorja, kakor so bile razporejene pri Expert verziji nForce 4 ter pri RD580 plošči.



Še ena posebnost je digitalni PWM krmilnik, ki ne zahteva uporabe kondenzatorjev za napajanje procesorja. Zaradi tega je okrog podnožja veliko prostora, malce moti le bližina severnega veznega čipa. Plošča je standardne črne barve...

40 komentarjev

S3 napada

Channel Register - Pri S3 so razvili zanimive nove grafične procesorje ChromeS20, ki zmorejo precejšnjo hitrost z minimalnim hlajenjem - novi GPUju tečejo pri 700 MHz (tako jedro kot spomin), kar bi naj bila po navedbah proizvajalca najvišja frekvenca grafičnega čipa na trgu. Najhitrejša izvedenka v novi seriji, ChromeS27, ima 4 vertex shaderje in 8 pixel shaderjev (žal podpirajo zgolj specifikacijo 2.0+ in ne 3.0), po zmogljivosti pa pade v rang kartic nVidia 6600 in ATi X700.

Čip porabi 10-12 W in bo narejen v 90 nm procesu, kartica pa v 3D Marku 2005 doseže 2800-3600 3DMarkov in nemoteno deluje s pasivnim hlajenjem ali zelo majhnim ventilatorjem. V ChromeS20 je vgrajena tehnologija...

27 komentarjev

Povratek S3 Graphics

X-Bit Labs - S3 Graphics, nekoč težkokategornik na trgu grafičnih kartic, je po več kot treh letih od kar so splavili Savage2000, končno izdelalo njegovega naslednika, ki ima vse možnosti, da se znajde sredi "vojne" med ATI-jem in NVIDIO.

DeltaChrome, kot se novinec imenuje, bo posedoval (uradno še ni na voljo) do 256 MB DDR SDRAMa, 8 izrisovalnih cevovodov, vsak s po eno enoto za obdelovanje tekstur, podporo za pixel shaderje 2.0+ in vertex shaderje 2.0+, izhod za TV, TMDS, vgrajeno video podporo (YPbPr, 480p/720p/1080i/1080p načini), vse skupaj pa bo priključeno na AGP 8x vodilo. Na papirju torej DeltaChrome niti ne izgleda tako slabo in ker S3 cilja na srednji trg grafičnih kartic, je pričakovati, da bo temu primerno tudi cena.

Kako pa se DeltaChrome obnese v praksi? Kot so ugotovili na X-bit labs, se je v nekaterih igrah zadovoljivo hiter, med tem ko v drugih (predvsem OpenGL), konkurentom ne seže niti do pasu. A če vzamemo v račun dejstvo, da gre za prototip, ki gonilnikov za OpenGL...

13 komentarjev

Strežniški nabori

vir: Hexus
Hexus - Na HEXUS.net so spisali kratko predstavitev naborov za delovne postaje in manjše strežnike. Ako zehajoč odkimavate, češ še en obračun med i860 in 760MPX, vas moram razveseliti a ob enem okarati, kajti čas vas je temeljito povozil. Dandanes imamo na voljo pleado dobrot kot je DDR, dvokanalen pomnilnik in Hyper-Threading, čemu jih ne bi izkoristili? Beseda tako teče o najnovejših stvaritvah Intela in ServerWorksa za Xeone, nekaj prostora pa si je izboril tudi AMD s svojim Opteronom. Če vas vsaj malo zanima, kako se godi tistim, pred katerih ohišji še zamrzovalne skrinje bežijo v iskanju čim temnejše špranje, si članek le...

0 komentarjev

Core @ Hexus.net

vir: Hexus
Hexus - CPUfxov Core hladilnik je na sceno udaril pred kakšnim tednom in od takrat se govori samo še o njem. Moram priznati, da zadeva izgleda prekleto impresivno in tako niti ni čudno, da se je v tako kratkem času pojavilo toliko špekulacij o zmogljivostih tega hladilnika. No, tega je zdaj konec, saj se je pojavil prvi uradni test tega čuda, in sicer pri Hexus.net. Oglejte si ga tukaj.

0 komentarjev

Hud hladilnik

Hexus - Na Hexus.net so objavili predogled enega zares hudo izgledajočega hladilnika. Zadevica je izdelana iz aluminija in je dizajnirana povsem drugače, kot ostali zračni hladilniki, ki so trenutno na trgu. V bistvu me bolj spominja na kakšen vodni hladilnik . Kakorkoli, stvarco bo proizvajalo podjetje CPUfx, dobavljiva pa naj bi bila čez kakšna dva tedna. Upajmo, da bomo takrat videli kakšen pošten test!

vir: Hexus

vir: Hexus

4 komentarji