»

Slovenec med 50 najvplivnejšimi Zemljani

Finance - Revija Business 2.0, ki jo izdaja CNN, je v julijski številki objavila seznam 50 najvplivnejših ljudi, ki s svojimi dosežki vplivajo na poslovni svet. Na seznamu lahko ugledamo kar nekaj naših starih znancev, npr. Billa Gatesa (na 21. mestu, kjer je pristal zaradi svojih dobrodelnih prizadevanj), Steva Jobsa (5), Larryja Paga in Sergeya Brina (2), Jeffa Bezosa (42) in celo Oprah Winfrey (38).

Še posebej pa je za kraje južno od Alp zanimiv pogled na 41. mesto, kamor so skupaj s kolegom Stephenom Maurerjem uvrstili Slovenca Andreja Šalija. Omenjeni bioinformatik, ki sicer službuje kot profesor na Kalifornijski univerzi v San Franciscu, je namreč pobudnik gibanja, ki se zavzema za "odprtokodni" pristop k farmaciji. Rezultati farmacevtskih raziskav znanstvenikov, ki so pristopili k tej pobudi, naj bi bili javno dostopni in ne bi bili zaščiteni s patenti ali podobnimi mehanizmi. Idejo, ki naj bi pocenila zdravila, pohitrila razvoj in verjetno tudi zmanjšala davek v "porabi"...

13 komentarjev

Bill Gates se počasi poslavlja

Slo-Tech - Danes je Bill Gates javno naznanil, da se počasi umika iz Microsofta. Tako se je začelo dvoletno obdobje, ki bo trajalo do julija 2008, v katerem bosta njegove naloge prevzela Ray Ozzie in Craig Mundie, oba CTO. Gates se bo v prihodnje več posvečal svoji fundaciji Bill & Melinda Gates Foundation, kljub temu pa bo tudi po juliju 2008 sodeloval pri ključnih stvareh, ki zadevajo Microsoft.

Več si je moč prebrati na uradni strani.

87 komentarjev

Odprtokodno pivo

Slashdot - Če v vsej širni ponudbi še niste našli piva svojih sanj, si ga lahko poskusite zvariti kar doma. Najti morate le kakšno "upokojeno" 486-ko, nanjo naložiti brezplačni FreeBSD, dokupiti poceni temperaturni senzor in relejno ploščo in že si lahko sestavite lastno mini-pivovarno. Več najdete na Slashdotu oz. na Gregovih pivovarniških straneh. Na koncu je potreben le še recept, za kar so poskrbele dobre duše iz Hamletove dežele in enega izdale pod dovoljenjem Creative Commons.

Še dobro, da Keber ni več minister. [:D]

21 komentarjev

iPod Mini bo zamudil

Slashdot - Izgleda da gre Applu prav vse od rok, kar se glasbe tiče, saj se tudi iPod Mini prodaja neverjetno uspešno. Ostali svet (beri: svet brez ZDA) tako ne bo mogel kupiti 4-gigabajtnega predvajalnika glasbe aprila, ampak šele julija, saj je to edini način, da Apple zadosti povpraševanju v domovini. 249 zelencev vreden malček se kljub mračnim napovedim zaradi prevelike cene neverejtno dobro prodaja. Klik!

Mah, če bi jim šlo vse od rok, bi znali predvidevati, kakšne zaloge si morajo ustvariti.

7 komentarjev

Ministrstvo brez interneta

Slashdot - Ameriško Ministrstvo za notranje zadeve je po odredbi sodišča odklopljeno z interneta. Že tretji "odklop" od leta 2001 je posledica varnostnih lukenj, ki po mnenju sodišča "krekerjem" in drugim škodljivcem dovoljujejo krajo denarja iz sistema, ki z energijo oskrbuje 300.000 indijanskih američanov. Ministrstvo je trdilo, da je s pomočjo pristojne agencije varnostne težave odpravilo, a so po ugotovitvah preiskovalcev lagali, zato jih je doletela kazen. Klik!

0 komentarjev

IT se spet seli na Vzhod

CNN - Na Slo-techu smo že večkrat poročali o tem, da zahodna podjetja ugotavljajo finančne ugodnosti selitve dela ali kar celotnega podjetja v razvitejše države geografskega vzhoda. Zadnje čase je zelo popularna destinacijo Indija.

Tako CNN Money poroča, kako se čedalje več Američanov odloča, da se skupuj s podjetjem preselijo na novo lokacijo. S tem se počasi podira mit, da je prebivalcem tega kontitenta vse dostopno in da lahko samo izbirajo. Tako po podatkih trenutno v Indiji, ki je ena najbolj odprtih držav za prenos industrije, dela približno 30.000 tujcev, večinoma Američanov. To je sicer zamenarljiv delež celotne populacije države, ki ima nekaj čez milijardo prebivalcev, vendar pa se utegne v kratkem precej povečati.

Pogosto se tako komu zgodi, da se kratek delovni obisk v tej državi zavleče toliko časa, da ugotovijo prednosti bivanja v novem okolju, pravijo pri CNN.

Od kod boste pa Vi jutri brali Slo-tech?

5 komentarjev

Nokia prevzema nadzor nad Symbianom

Slashdot - Nokia je napovedala, da bo od britanskega podjetja Psion kupila delnice Symbiana, tako da se bo njen delež v tem podjetju povzpel na zavidljivih 63 odstotkov. Izdelovalci mobilnikov, kot sta Siemens in Samsung, bodo tako imeli težko izbiro: dva komerciala operacijska sistema, pri čemer bo prvi v večinski lasti konkurenčnega podjetja, tj. Nokie, drugi pa Microsoftov, ki se je zaenkrat uveljavil pod pričakovanji.

Morda pa prihaja čas za Linux ...

7 komentarjev

IBM in nanotehnologija

Slo-Tech - IBM je baje uspešno začel z nanotehnologijo na področju izdelave procesorjev. Kar so doslej počeli z velikimi mašinami, po 10 milijonov in več dolarjev vrednimi stepperji, s katerimi so izklesovali struge za elektrone, bodo posihmal (no, postopoma, v nekaj letih) to počeli s pomočjo nekega polimera, ki se sam pravilno postavi. "Bottom up" (dno navzgor bi bil dobesedni prevod) postopek, ki "kontrolira" nano mašino tako, da je sploh ne, saj je sama dovolj "pametna", bo menda proizvodni proces tudi pocenil. Link.

5 komentarjev