»

Intelovi novi procesorji Coffee Lake terjajo nove plošče

AusPCWorld - Na internet je precej nespametno ušla informacija, da prihajajoča generacija procesorjev Coffee Lake (Core i-8xxx) ne bo združljiva s trenutnimi matičnimi ploščami serije 200, na kateri tiktakajo procesorji Kaby Lake, čeprav bo podnožje LGA1151 fizično enako. Potrebovali bomo nove plošče serije 300. Takšne informacije Intel običajno razkrije šele ob uradni predstavitvi procesorjev, to pot pa je vest ušla podjetju ASRock, ki proizvaja matične plošče. V odgovoru na vprašanje na Twitterju so uporabniku odgovorili, da prihajajoči procesorji ne bodo podpirali obstoječih plošč. Očitno je ASRock kmalu spoznal, da so s tem prelomili kakšno zavezo, saj so odgovor kmalu pobrisali, a duh je ušel iz steklenice.

Seveda je mogoče, da ima ASRock napačne informacije, ker...

57 komentarjev

Microsoftov Surface Studio se prodaja presenetljivo dobro

DigiTimes - Ko je Microsoft oktobra predstavil Surface Studio, smo dvakrat obnemeli. Prvič ker sta bila dovršena tako predstavitev kot sam izdelek, drugič pa ker je bila cena pogumno visoka. Najosnovnejši model, ki ima 8 GB pomnilnika, 1 TB velik hibridni disk, procesor Core i5 z 2,6 GHz in grafični čip Nvidia GeForce GTX 965M, stane 3000 dolarjev, z vgradnjo zmogljivejših komponent pa se cena povzpne prek štirih tisočakov. Bo prodaja stekla, so se spraševali skeptiki. Sedaj imamo odgovor, ki je še kako pritrdilen.

Microsoft je za prvo četrtletje dobavljivosti načrtoval za nišni izdelek zelo spodobnih 15.000 prodanih enot. Izkazalo se je, da so to število presegli za dvakrat, in sicer so jih prodali 30.000. To pomeni, da je čez...

56 komentarjev

Novo podnožje za AMD-jev Buldožer?

Podnožje AM3 - bo nadaljevalo dolgoletno AMD-jevo združljivost med generacijami?

vir: Wikipedia
Fudzilla - Vse kaže, da bo prihajajoča zamenjava trenutne AMD-jeve arhitekture, poznana pod imenom Bulldozer, uporabljala novo podnožje. To se je sicer predvidevalo že lani, zdaj pa je očitno potrjeno. Podnožje je poznano pod imenom AM3 r2, kar najverjetneje pomeni revizija 2. Prav to daje upanje, da bodo procesorji na nek način združljivi s trenutnim podnožjem AM3. To so pred časom podpirala tudi poročila, da bodo trenutno najmodernejša AMD-jeva vezna čipovja, 890GX in FX, podpirala procesorje Bulldozer. Po drugi strani AMD očitno razvija novo generacijo veznih čipovij, ki bodo del družine 990. Sami...

23 komentarjev

Intel pripravlja cenen štirijedrnik: Core 2 Quad Q8200

DigiTimes - Intel naj bi po govoricah na medmrežju, poceni procesorske moči željnim množicam, v tretji četrtini letos, ponudil novinca Q8200. Ta naj bi tekmoval z AMD-jevimi trijedrniki v mainstream segmentu trga. FSB se bo povzpel na 1333 MHz, L2 predpomnilnik bo velik 4 MB, bil pa bo pri 2,33 GHz. Kar ga bo ločilo od starejših in pametnejših bratov (Q9000), je manjko VT in TXT tehnologije.

40 komentarjev

Nova anketa: zvočna kartica, da ali ne?

Slo-Tech - Diski so po rezultatih ankete sodeč, še daleč od popolnosti, saj vas je več kot polovica že izgubila podatke zaradi okvare tega nosilca podatkov.

Zaradi napake na disku sem že izgubil podatke:
da58%
(578)
ne42%
(419)
Skupaj glasov: 997


Tokrat vas sprašujemo, kaj pošilja zvok na zvočnike, oziroma slušalke. Je to kar vezje, integrirano na matično ploščo, je to zvočna kartica, ali pa gre za zunanjo zvočno kartico?

37 komentarjev

AMD začel s proizvodnjo pomnilnika?

Xtreme Systems - Tako kaže. Sprva tega sicer ni videti, toda slika pove več kot 1000 besed:



V rdečem pravokotniku se lepo vidi, da je proizavajelc RAM modulov AMD. Coolaler je sicer skrivnosten (verjetno zaradi NDA), a verjetno bomo kmalu vedeli več. Že zdaj pa se ve, česa so moduli zmožni - 618 MHz (1236 DDR) pri CAS 4-4-3-4 zakasnitvah. Dobro, kajne?

Po nakupu ATI-ja bo AMD zdaj proizvajal še RAM pomnilnike? Še malo, pa bodo lahko opremili celoten sistem, vključno z ohišjem!

40 komentarjev

AMD novičke

Roadmap AMDjevih procesorjev

DigiTimes - Po informacijah tajvanskih proizvajalcev matičnih plošč, naj bi AMD svoje nove procesorje z oznako K8L za novo podnožje AM3, ki naj bi bilo kompatibilno z AM2, predstavil šele leta 2008, prav takrat naj bi bila predstavljena Intelova nova generacija procesorjev z oznako Core Micro. Namesto na razvoj omenjenih procesorjev, naj bi se AMD osredotočil na izdelavo sedanjih AM2 procesorjev s 65 nanometri. Tako naj bi v prvem četrtletju naslednjega leta predstavili 65 nanometrske Athlone 64 3800+, 4200+ in 4600+. Ostale prihajajoče procesorje si oglejte na strani Daily Tech oziroma na spodnji sliki:



V tretjem četrtletju prihajajočega leta se bodo s slovesom procesorjev Athlon 64 za s939 podnožje pojavili prvi dvojedrni procesorji v razredu...

10 komentarjev

AMD tudi v ostalih Dellovih računalnikih?

golem.de - V FTD - Financial Times Deutchland je Margaret Lewis povedala, da v preteklosti ni minilo dosti časa, da so proizvajalci potem, ko so začeli vgrajevati AMD-jeve procesorje v strežnike, ponudili tudi ostale računalnike z AMD-ji. Če odštejemo strežnike, je Dell edini proizvajalec, ki že 22 let ne ponuja računalnikov z AMD-jevimi procesorji. Za AMD bi to bila odlična priložnost, da se približa Intelu še za nekaj korakov.

A se je Dell zato odločil, (tako kot pred časom Apple) da bodo ob nakupu novega Della, v reciklažo sprejeli vaš star mlinček. V septembrskem roku se namreč proda veliko novih računalnikov ameriškim študentom. Dodaten motiv za ekološko osveščene študente.

2 komentarja

Konec z 2 MB predpomnilnika pri AMDju

AnandTech - Seveda je govora o dvojedrnikih, ki imajo po en megabajt L2 predpomnilnika na jedro. AMD bo z njimi naredil konec, vsaj glede na DailyTech.

Razlog za to je preprost. AMD z Intel-om kaj kmalu ne bo zmogel več tekmovati po hitrosti, zato je že in še bo zniževal cene svojih procesorjev, da jih naredi konkurenčne. Ker predpomnilnik zasede veliko prostora, lahko uvidimo, zakaj bodo ponujali le še verzije s po pol megabajta na jedro. S tem namreč prihranijo precej denarja, saj na rezino pride več jeder.

Tako bodo pri AMD-ju v vseh proizvodnih obratih izdelovali enake dvojdernike, saj so tudi Turion X2 procesorji enaki, vsi imajo le po pol megabajta L2 predpomnilnika na jedro.

DailyTech in XtremeSystems.org

Na novico nas je prijazno opozoril Primoz78

Če želite X2 procesor na AM2 podnožju z 2 MB predpomnilnika, pohitite in ga naročite v kaki tuji spletni trgovini. Zaloga je _zelo_ omejena oziroma je sploh ni več, pride pa komajda še kakšna pošiljka.

13 komentarjev

AMD znižuje cene

Tech Report - Dobra dva tedna po predstavitvi novih AMD-jevih procesorjev za podnožje AM2, so se na spletu pojavile informacije o drastičnem znižanju cen teh procesorjev. Za enojedrnike, Athlon 64 3000+, 3200+, 3500+ in 3800+, bo po novem potrebno odšteti le 89, 99, 109 oziroma 139 ameriških dolarjev, kar pri slednjem pomeni kar dvainpetdeset odstotno pocenitev.

Poleg enojedrnikov se bodo znižale tudi cene dvojedrnikov, vendar natančnih informacij o tem ni, prav tako ne o datumu znižanja cen. Razlog za tovrsten korak AMD-ja je več kot očiten: Intel bo namreč čez slaba dva tedna predstavil nove procesorje Core 2 Duo, poleg tega pa bo znižal cene Pentiumov.

Izvorna novica na The Tech Report.

47 komentarjev

AMD 4x4

AMD 4x4

AMD - AMD je na letošnjem Technology Analyst Day predstavil platformo za ekstremne računalniške navdušence, 4x4. Gre za računalniški sistem z dvema dvojedrnima procesorjema na eni matični plošči z dvema podnožjema, ter s podporo za Sli, oziroma CrossFire. Poimenovanje 4x4 tako izhaja iz štirih jeder procesorjev ter štirih jeder grafičnih kartic (v primeru Quad-SLI).



Vsak izmed procesorjev razpolaga z lastnim pomnilnikom, pri čemer ne potrebuje ECC-ja, ter komunicirata med samo preko HyperTransport vodila, kar so pri AMD-ju poimenovali Direct Connect Architekture. Poleg tega lahko sistem 4x4 lahko deluje tudi z enim samim procesorjem ter grafično kartico. Prve matične plošče za 4x4 bodo...

22 komentarjev

Bo AMD prevzel ATI?

Slo-Tech - Na spletu so se pojavile borzne špekulacije, ki govorijo o možnosti AMD-jevega prevzema proizvajalca grafičnih kartic ATI-ja, s čimer bi pridobil nove segmente poslovanja, predvsem področje grafičnih kartic ter veznih naborov. Poleg tega bi ob predpostavki, da prevzame ATI-ja, AMD lahko, podobno kot Intel, kupcem ponudil kompletne računalniške platforme, saj bi sam proizvajal tako procesorje kot vezne nabore zanje, obenem pa bi lahko prodrl tudi na področje mobilnih telefonov. Potrebno je podariti, da gre le za špekulacije posameznih analitikov, do katerih je prišlo predvsem zaradi slabših poslovnih rezultatov ATI-ja. Zaenkrat ni nič uradnega v zvezi z možnostjo prevzema.

Več o tem si preberite v izvorni novici.

Kaj pa, če je vse res?

34 komentarjev

Athlon 64 X2 5000+ in FX-62 za s939?

Slo-Tech - Na spletu buri duhove AMD-jeva razpredelnica, ki prikazuje cene njihovih procesorjev. Iz nje je namreč razvidno, da je ob modelih Athlon 64 X2 5000+ in Athlon 64 FX-62, poleg novega podnožja AM2, označeno tudi podnožje Socket 939. O morebitni predstavitvi omenjenih procesorjev za s.939 podnožje še ni uradnih informacij.



Verjetno se bo kmalu izkazalo, če je imel vmes prste tiskarski škrat, oziroma bomo res dobili nova procesorja za s.939.

Izvorna novica na Inquirerju in na Hartware.net.

17 komentarjev

Athloni z jedri K8L v prvi polovici 2007

Tech Report - Sodeč po načrtih, objavljenih na strani HKEPC, bo prenovljeno jedro, K8L, na trg prišlo v prvi polovici naslednjega leta. Pričakuje se, da bo jedro nudilo 50% več zmogljivosti v operacijah s plavajočo vejico (FPU). Procesorji s tem jedrom naj bi bili kompatibilni z novim podnožjem AM2, ki bo predstavljeno ta mesec.

Sušlja se tudi, da bo Intel ravno na ta dan, v papirni obliki, splavili tudi svoj up, procesor Conroe, ki naj bi na trg prispel na začetku jeseni.

Bo zeleno-zelena kombinacija zamenjana z modro-rdečo?

9 komentarjev

Pocenitev procesorjev AMD

DigiTimes - Predvčerajšnjim je AMD najavil pocenitve svojih namiznih procesorjev. Najbolj (25%) je padla cena Sempronom, ki bodo do začetka zime po napovedih že izginili iz proizvodnje. Dvojedrni procesorji Athlon iz serije X2 so se pocenili za 8 do 12 odstotkov, cenejši pa bodo tudi Athloni 64, ki tečejo pri hitrostih nad 3200+, in sicer za 11-22%. Če vas zanimajo točne številke, si lahko ogledate izvorno novico s podrobnim pregledom sprememb cen.

34 komentarjev