»

Novosti iz Intela

Daily Tech - Intel bo v prihodnjih dneh na procesorsko bojno polje odposlal nove različice Core 2 Duo in Quad procesorjev ( G0 stepping). Nova četica procesorjev vključuje tri dvojedrne (Core 2 Duo E6550, E6750 in E6850) in en štirijedrni procesor (Core 2 Extreme QX6850), pri čemer se vsi ponašajo s 1333 MHz zunanjim vodilom in zmanjšano porabo energije. Novi dvojedrniki bodo poleg Intelove SpeedStep in virtualizacijske tehnologije obogateni tudi s TXT tehnologijo ( Trusted Execution Technology). Splavitev novih različic procesorjev bo, kot običajno, spremljalo tudi znižanje cen večine starejših modelov na Core 2 arhitekturi (npr. Q6600 naj bi z 22. julijem olajšal naše denarnice zgolj za 266 $, kar ga cenovno postavlja ob bok novemu E6850).

Če koga zanima, kako se je v testih odrezal Core 2 Extreme QX6850 - zbirka testov na DailyTech in test na X-bit labs.



Poleg predstavite novih...

12 komentarjev

Nova anketa: velikost vašega prenosnika

Slo-Tech - Rezultati prejšnje ankete:

Koliko jeder ima procesor v vašem primarnem računalniku?
169%
(734)
226%
(274)
več kot 42%
(24)
ne vem2%
(21)
41%
(7)
Skupaj glasov: 1060


Tokrat vas sprašujemo o velikosti vašega prenosnika. Je to zgolj zamenjava za namizni računalnik in si zato lahko pri izbiri (in ceni) privoščite večji zaslon, manjšo avtonomijo baterij in večjo težo, ali pa si zaradi narave dela, oziroma stila življenja, lastite ultra lahek prenosnik?

22 komentarjev

Nova anketa: je disketna enota v resnici preteklost?

Slo-Tech - V prejšnji anketi smo vas spraševali, ali na svojem namiznem računalniku uporabljate tehnologijo za zmanjševanje porabe energije procesorja. Le slaba tretjina uporablja ali Cool'n'Quiet (AMD) ali EIST (Intel). Dobri petni je vseeno za hrup/oddano toploto/strošek, približno enakemu številu pa sistem te funkcije ne podpira. Predvsem pa upamo, da se bo zmanjšal delež tistih, ki te tehnologije sploh ne poznajo.

Na mojem namiznem računalniku uporabljam tehnologijo za zmanjševanje porabe energije procesorja:
moj sistem (procesor/m. plošča) tega ne podpira25%
(294)
Cool'n'Quiet (AMD)24%
(286)
ne uporabljam, ker mi je vseeno za hrup/oddano toploto/strošek22%
(253)
sploh ne poznam21%
(246)
E.I.S.T. (Intel)5%
(56)
drugo (Mac...)3%
(34)
Skupaj glasov: 1169


Tokrat je vprašanje enostavno. Ali je v vaš primaren računalnik (še vedno) vgrajena disketna enota?

53 komentarjev

Nova anketa: uporaba tehnologij za zmanjševanje porabe na namiznih računalnikih

Slo-Tech - V prejšnji anketi smo vas spraševali, ali si na takšen ali drugačen način lastite prenosni računalnik. Da ga ne potrebujete in ga tudi v prihodnje ne boste kupili (in ne uporabljate npr. službenega), se je odločilo 45% glasujočih. V tem trenutku pa si ga že lasti oziroma uporablja 31% glasujočih. Zavidljiv odstotek pa namerava prenosni računalnik kupiti v prihodnosti, teh je slaba petina.

Prenosni računalnik:
ne bom ga kupil, ker ga ne potrebujem27%
(272)
sem ga že kupil/dobil sem ga kot darilo25%
(251)
kupil ga bom v bližnji prihodnosti23%
(237)
ne bom ga kupil, ker so še vedno predragi18%
(184)
ne bom ga kupil, ker uporabljam službenega7%
(67)
Skupaj glasov: 1011


Tokrat vas sprašujemo, ali uporabljate tehnologijo, ki zmanjšuje porabo računalnika in prispeva k njegovemu tišjemu delovanju. Gre za tehnologijo, ki je bila na namizne računalnike prenesena iz prenosnih. AMD jo imenuje Cool'n'Quiet, Intel pa E.I.S.T.

V primeru (relativne) neobremenjenosti procesorja, npr. ko pišemo v...

19 komentarjev

Nova anketa: nakup prenosnega računalnika

Slo-Tech - V prejšnji anketi smo vas spraševali, ali boste letos bistveno posodobili drobovje vašega računalnika. 72% glasujočih vas je odgovorilo, da vam trenutno stanje pod pokrovom ohišja ustreza. Na prvi pogled rezultat preseneča, vendar je potrebno vedeti, da uporabniki na naši strani že imajo (zelo) zmogljive računalnike in se jim prehod enostavno ne splača, glede na vložek denarja in dobljene rezultate. Morda bo več nadgradenj pričakovati ob izidu MS Viste.

Letos bom bistveno posodobil drobovje mojega računalnika. Kupil bom:
Ne bom (bistveno) posodabljal72%
(694)
AMD s.AM212%
(117)
Intel Core 2 Duo (Conroe)10%
(92)
Računalnik ostaja nespremenjen, za igre bom kupil konzolo Xbox 360/PS3/Wii6%
(57)
Skupaj glasov: 960


Presenečajo pa rezultati glede izbire naslednjega procesorja. Velika večina (sicer še neuradnih) testov je pokazala, da bo Intelov Conroe hitrejši od AMD-jeve ponudbe. Uporabniki verjetno računajo, da bo AMD ravno zaradi prihodnje nezmožnosti kraljevanja v hitrostnem razredu,...

42 komentarjev

AMD želi 50-odstotni tržni delež

več strani - Na trgu procesorjev trenutno še vedno prevladuje Intel, vendar pri Advanced Micro Devices napovedujejo resen boj. Zastavili so si namreč cilj, da do leta 2015 na trgu mikroprocesorjev dosežejo kar 50 % delež. In kako se bo oz. se je AMD lotil omenjene težke naloge?



Letos je podjetje na trg spravilo kar nekaj novosti, ki že prispevajo svoj delež k rastoči prodaji. Na začetku leta so končno odgovorili na Intelovo tehnologijo Centrino ter začeli s prodajo procesorjev Turion (na trgu seveda še vedno ostajajo vse mobilne izvedbe namiznih procesorjev), pretekli mesec so se z dvojedrnim Athlonom 64 X2 odzvali na Intelov dvojedrni Pentium D, medtem ko se boj na trgu nižjega cenovnega...

57 komentarjev