»

Zaobita PVP zaščita v Visti

Slashdot - Ob izidu Microsoftovega najnovejšega operacijskega sistema so lastniki pregrešno dragih monitorjev, projektorjev in zvočnih sistemov, opremljenih z nevarnimi priključki tipa DVI in SPDIF, kar omedlevali, ko so izvedeli, da na svojih napravah ne bodo mogli predvajati moderne vsebine visoke ločljivosti z Blu-ray in HD-DVD ploščkov. Tovrstni izhodi namreč omogočajo potencialno zlorabo avtorske vsebine, saj se podatki po njih potekajo kar v, pa saj ni res, nekriptirani obliki!

Microsoft se je odločil temu zlobnemu početju narediti konec, zato so v Visto vgradili PVP, sistem, ki drastično poslabša kvaliteto z DRMjem zaščitene vsebine, če jo uporabnik poskuša prikazati na izhodni napravi, ki sama po sebi ne podpira digitalnega nadzora nad avtorskimi pravicami. No, kot vsaka zaščita, ki množicam ni po godu, tudi ta ni zdržala prav dolgo - varnostni strokovnjak Alex Ionescu jo je nedavno lastnoročno zaobšel, o podvigu pa lahko več izveste na Slashdotu ter avtorjevi strani.

33 komentarjev

Zaščita pred radovednimi pogledi

Slo-Tech - Če spadate med tiste, ki vas neznansko motijo nezaželjeni pogledi na ekran vašega dlančnika, PSP-ja oziroma osebnega računalnika je vaših skrbi konec. Nekaj nadebudnih študentov modnega oblikovalstva je namreč izdelalo zaščito pred nezaželjenimi pogledi, ki vam poleg zaščite pred radovedneži nudi tudi kanček vpadljivosti, saj gre za vse prej kot vsakdanjo stvar. Slika pove več kot tisoč besed: Več o tovrstnih zaščitah pred radovednimi pogledi najdete na spletni strani RCA.

39 komentarjev

Zbogom Socket A

The inquirer - Socket A in AMDjeve procesorje Athlon, ki smo jih uporabljali na tem podnožju, verjetno poznate domala vsi, ki ste se v zadnjih letih vsaj malo zanimali za računalniško tehnologijo.

Prvi procesorji na podnožju Socket A so se pojavili leta 2000: to so bili 700 MHz Athloni, nekoliko kasneje pa se je pridružil še 600 MHz Duron. Zadnji procesorji na tej platformi so bili Semproni, ki se prodajajo še danes.

The Inquirer poroča, da se po več kot petih letih služenja Socket A poslavlja za vedno. Slika verjetno pove več kot tisoč besed.



Socket A je definitivno posebnost v zgodovini računalništva. Pri zelo hitrem razvojnem tempu, ki ga narekuje računalniška industrija, se je uspel obdržati na trgu več kot...

44 komentarjev

Nezaželjena pošta po nemško

Heise - Heise.de poroča, da so sistemski administratorji Tehnične Univerze v Braunschweigu bili prisiljeni ugasniti zaščito pred nezaželjeno pošto ter virusi. K temu jih je prisililo tako dejstvo, da so dolžni dostaviti vso pošto, tako zaželjeno kot nezaželjeno, kot tudi zaostanek le te za pet dni. 20 strežnikov, ki skrbijo izključno za pošto se je tako trudilo s procesiranjem 100,000 zaostalih elektronskih sporočil medtem, ko je vsako uro prispelo še 10,000 novih. Od tega jih je približno 98% virusov in ostale nezaželjene pošte.

Sedaj administratorji svetujejo uporabo dnevno posodobljenega antivirusnega programa in veliko živcev svojim uporabnikom.

So to že prvi kazalci, da se e-mail tehnologija, kot jo poznamo danes, umira? Le kaj nas še čaka v prihodnosti...

7 komentarjev

Nadzor obremenjenosti diska preko LED diod

Bit Technologies - Ste si kdaj zaželeli, da bi si lahko na hitro ogledali, pod kakšno obremenitvijo je trenutno vaš disk, a se vam ne da stalno preklapljati med nadzornimi programi? Vam je dovolj utripajoče LED diode na ohišju, ki bolj služi light-showu kot pa natančnemu kazanju obremenjenosti diska? Če je temu tako in imate povrhu vsega še malce moderske in "štromarske" žilice, potem si morate ogledati to stran, kjer se je kopica navdušencev odločila, da bo izdelala pokazatelj obremenjenosti diska, ki bo sestavljen iz desetih LED diod. Bolj ko bo disk obremenjen, več diod bo svetilo naenkrat. Sicer pa kaj bi razlagal, slika kot vedno pove več kot tisoč besed.

1 komentar

...in prahu ni več!

Case Junkiez - Se je vaši mami že kdaj strgala najlonka? Seveda se je! Kaj naredi z njimi? Seveda, stran jih vrže! Nikar! Uporabite stare najlonke za zaščito pred prahom. Namontirajte na ventilator in voila... super filter proti prahu je narejen! Po pričevanjih avtorja članka kake posebne razlike v glasnosti ni, pa tudi temperature niso dosti višje (2-3°C pri obremenitvi). Zanimivo branje in zanimiva obramba pred prahom!

12 komentarjev

Pečenje procesorjev drugič

Tom's Hardware - Vendar tokrat ne v živo, ampak predvsem iz teoretičnega vidika, saj je Tom s svojim člankom spravil v zadrego celo podjetje AMD. Slednje je takoj reagiralo in povabilo ekipo strani Tom's Hardware v svoje laboratorije, da jim obrazložijo, zakaj so njihovi procesorji pri odstranitvi hladilnika podlegli vročini. Za Thunderbirde je bilo sicer jasno, da nimajo praktično nobene zaščite, za AthloneMP (ki so bili od nekdaj narejeni na podlagi jedra Palomino) pa se je vedelo, da vsebujejo termalno diodo, vendar so se ob odstranitvi hladilnika prav tako spekli v lastnem soku. Zakaj? AMD razlaga, da so v procesorje vgradili dobro diodo za preprečevanje popolnega pregretja, vendar pa proizvajalci matičnih plošč niso reagirali in še vedno niso ponudili plošče, ki bi podpirala tovrstno zaščito procesorja. Zato bo AMD v prihodnje poizkušal navaditi proizvajalce, da postopoma začnejo v svoje izdelke vgrajevati tudi vezje, ki ga AMD-jevi Palomino procesorji zahtevajo za učinkovito zaščito pred...

1 komentar