»

VIA izdala 8237 South Bridge

več strani - VIA je končno izdala svoj 8237 South Bridge, ki vsebuje tako Serial ATA, kot tudi RAID krmilnik. Da pa bo prehod na Serial ATA manj boleč, so inženirji v čip vgradili tudi ATA krmilnik, ki bo poskrbel za "stare" diske. V čip je vključena tudi podpora USB 2.0, 10/100 Mbps hitremu ethernetu in šestkanalnemu zvoku. Manjkala ne bo niti hitra povezava Ultra V-Link med severnim in južnim mostom, ki bo sedaj zmogla na sekundo prenesti kar 1066 MB različnih podatkov.

0 komentarjev

Kdaj bo dovolj?

Slashdot - Pravilno sestavljeni MP3ji in WMAji lahko povzročijo, da se na v WinXP ali v Winampu izvrši poljubna Zlobna Koda™ V WinAmpu gre to preko ID3 tagov sestavljenih tako, da naredijo buffer overflow. Ko MP3 odprete, se požene karkoli pač sestavljalec zlobnega MP3ja hoče.

Ampak exploit za WinXP je še hujši. MP3ja (ali WMAja) vam sploh ni treba poslušati. Že če pogledate v mapo/imenik v katerem je zlobni MP3, se vam zažene virus. Stvar naj bi delovala tudi, če samo surfate po spletnih straneh, saj Explorer samodejno naloži MP3 info in vas o tem nič ne vpraša... K sreči so popravki že na voljo. Klik!

8 komentarjev

Epoxove nove plošče

The inquirer - Epox je nedavno predstavil plošči 4PEA+ in 4GEA+, ki sta osnovani na podlagi 845GE, oz. 845PE nabora. Plošči podpirata dolgo opevani hyper-threading. Za tem imenom se skriva Intelova tehnologija, s pomočjo katere se lahko procesor, ki vsebuje to tehnologijo, predstavi kot dvo-procesorski sistem. Plošča 4PEA+ se bo lahko pohvalila s podporo do 2 GB 333 MHz DDR pomnilnika, izvzeta pa ne bo tudi podpora USB 2.0 in obetavnemu standardu SerialATA.

Mimogrede, edina razlika med naboroma je, da eden vsebuje integrirano grafično kartico drugi pa ne. Plošči se bosta lahko pohvalili še z dodatkom za nedeljske modifikatorje, saj bosta na ventilatorju, ki bo hladil northbridge dve LED diodi.
Medtem, ko lahko o hyperthreadingu zadnje čase berete na različnih koncih in krajih, pa boste lahko več o prej omenjenih naborih prebrali v prihodnjih dneh, ko ju bo Intel tudi uradno predstavil.

0 komentarjev

MSI-jeva KT266A plošča

X-Bit Labs - VIA KT266A postaja vse bolj priljubljen nabor med proizvajalci matičnih plošč. Tudi med tistimi, ki niso nikoli marali VIA naborov. Nekateri velikani, kot so npr. Gigabyte so celo izjavili, da v nadaljnje ne mislijo več podpirati hroščatih Viinih naborov, vendar so se kasneje, ko so si pobliže ogledali KT266A premislili, saj bo le-ta (vsaj po performansah sodeč) prava bomba med Athlon nabori. Temu priča tudi dejstvo, da je KT266A iz dneva v dan bolj priljubljen, saj ga podpira vedno več proizvajalcev - med drugimi tudi MSI, ki je pred kratkim predstavil ploščo z imenom K7T266 Pro2-RU. Plošča je narejena za ohišja ATX in vsebuje 3 DIMM reže v katere lahko vtaknemo do 3GB PC1600/PC2100 DDR SDRAM pomnilnika, ter 5 PCI, 1 CNR in 1 AGP 4x režo. Ker pa postaja navijanje vse bolj priljubljeno, se je MSI odločil, da v to ploščo vgradi tudi nekaj "lahkih" overclockerskih nastavitev, kot so spreminjanje FSB-ja in voltaže procesorja.
Za ostale razvajence, pa bo plošča ponujala opcijsko...

0 komentarjev

Chipseti s podporo USB 2

The Register - Čeprav je luni poročal o splošni nezaiteresiranosti podjetij do USB 2, se stanje utegne izboljšati. Acer Labs (ALi) dela na P4 chipsetih, ki ne bo vključeval samo podpore USB 2, ampak bo podpiral tudi Sony Memory Stick. P4 chipseti bodo vsebovali M1671 ali M1681 Northbridge čip in M1563 Southbridge čip.

  • M1671 Northbridge podpira PC100 in PC133 SDRAM ter DDR RAM. Podpira tudi AGP 4x vodilo.

  • M1681 Northbridge podpira še AGP 8x vodilo in omogoča t.i. High Speed Link Bus povezavo do Southbridga.

  • M1563 Southbridge podpira 6 USB vtičnic, uporabimo pa ga lahko tudi kot 10/100 Ethernet kontroler. Poleg tega zna ravnati tudi s HomePNA 1 in 2 omrežji, delovati kot softverski modem, poseduje vmesnik za Sony Memory Stick, vgrajen pa ima tudi UDMA 33/66/100 kontroler.

Primerki M1563 bodo predstavljeni v Q4, v proizvodno pa naj bi šli Q1 2002. M1671 bo ugledal trgovine v Q4. M1681 je še daleč. Prve primerki naj bi bili predstavljeni v Q2 leta 2002, v proizvodnjo pa bo šel 1 leto po...

1 komentar

Microsoftova reakcija

HardOCP - Po tem, ko se je novica, da WinXP ne bo podpiral USB 2.0 protokola že dodobra razširila, je Microsoft temu ustrezno odreagiral ter napravil uradno izjavo. S to izjavo so pustili domala vse možnosti odprte, rekli pa so, da je možno, da podpore USB 2.0 res ne bo, da je tudi možno da bo 100% podprta, da je možno da bo prišla v WinXP s kakšnim od popravkov, da je možno da bo podpora vgrajena, a izklopljena ter da je možno, da bo podpora USB 2.0 prišla v kakšni od naslednjih različic. Sedaj pa kaj uporabnega potegnite ven iz tega .

3 komentarji

Windows XP brez podpore USB 2.0

The Adrenaline Vault - Uff... tale novica me je pa kar malo šokirala. Micro$oft v njihov nov operacijski sistem Windows XP ne bo vključil podpore USB 2.0 standardu, ki podpira prenose do 480 mbit/s. Razlog za to naj bi bila nerazširjenost tega standarda, zato so se pač raje odločili za Firewire, ki podpira prenose do hitrosti 400 mbit/s. Sedaj pa se mi zastavlja vprašanje, ali je to sploh smiselno in zakaj ne bi vključili podpore obema standardoma, saj je raziskovalna skupina Cahners In-Stat napovedala, da bo leta 2004 750 milijonov računalnikov opremljenih z USB priključkom in "samo" 112 milijonov z Firewireom. Samo upamo lahko, da se to ne bo zgodilo.

9 komentarjev