»

Univerzalno ali ognjeno?

X-Bit Labs - USB (Universal Serial Bus) je s svojo drugo različico postal prava konkurenca Firewire standardu. Oba standarda sta namenjena zelo podobnim stvarem, imata podobno hitrost in ostale značilnosti, a sta, kako zanimivo, med seboj popolnoma nezdružljiva. Uporabnikom se seveda postavi vprašanje, ali lahko rečemo kdo je boljši. Prav gotovo namreč nekatere naprave bolje sodelujejo z USB 2.0, druge pa s Firewire vmesnikom.

S prav tem vprašanjem so se ubadali na X-Bit Lab's, kjer so preizkusili delovanje obeh standardov z različnimi napravami in preverjali, kateri napravi bolj odgovoraja Firewire ter kateri USB 2.0 Klik!

1 komentar

32x CD-RW pogoni

CDR-Info - Prav ste prebrali. Acer je najavil dobavljivost svojih 32x pekačev za december. Temu je sledil še AOpen, ki bo te pogone prav tako dobavil na police trgovin nekje v decembru. Malo kasneje, proti koncu leta pa bo 32x zapisovalnike izdal še Lite-On, za katerega pa se zastavlja vprašanje, če mu bo to tudi uspelo. Živi bili in videli.

6 komentarjev

Windows XP se dobro prodaja

Slo-Tech - Spet ena novica od Kocija:

V dneh, ki so minili od 25. oktobra, uradne predstavitve Windows XP, je novi operacijski sistem dosegel visoko povpraševanje po vsem svetu, pravijo na Microsoftu. Trenutno nekateri prodajalci ne dohajajo povpraševanja po operacijskem sistemu, saj je prodaja presegla začetno prodajo operacijskih sistemov Windows 95 in Windows Millenium Edition ter dosega enake rezultate kot Windows 98. V prvih dveh tednih dostopnosti je bilo tako prodanih sedem milijonov primerkov novega operacijskega sistema.

"Nadvse zadovoljni smo nad navdušenim odzivom naših strank", je povedal Chris Jones, podpredsednik skupine Windows pri Microsoftu. "Windows XP bo po našem mnenju pozitivno vplival na prodajo in stanje računalniške industrije v prazničnem času." Podjetje McAdams Wright Ragen Inc. je ugotovilo, da je 62 odstotkov pomembnejših trgovcev sporočilo, da se Windows XP prodaja po predvidevanjih ali pa celo bolje. Microsoft je v prvih dveh tednih prodal sedem milijonov...

0 komentarjev

FireWire kartica iz ATIja

Hartware.net - Kot je že 3dfx poskušal z proizvodnjo še drugih komponent, kot samo grafične kartice (TV tunerji), poskuša sedaj tudi ATI svojo srečo z novostmi na tem področju. ATI se je tako usmeril bolj v proizvodnjo kartic, s katerimi je možno obdelovanje DV posnetkov. Tako lahko že od junija v ZDA dobimo DV Wonder kartico (le ta bo v začetku septembra dobavljiva tudi v Evropi). Kartica vsebuje 3 FW priključke in za ceno okoli 130Dem dobimo še kabel in software za obdelovanje naših posnetkov (VideoStudio 5.0). Sigurno je kartica vredna nakupa, saj osnovnih plošč z USB 2.0 ne bo še tako hitro. FW omogoča prenos 400MBit/s (50MB) medtem ko USB 2.0 omogoča še nekaj več in sicer 480MBit/60MB.

1 komentar

USB mrežna kartica

Rizenet - Tako, pa smo dobili tudi USB mrežne kartice, ki jih enostavno priključimo na USB vodilo. Sam sicer ne spremljam preveč dogajanja na network sceni, zato sploh nisem vedel, da te stvari obstajajo. Zato sem še bolj z užitkom prebral ta test na Rizenetu, kjer so se spravili na Compex UE202-A USB LAN Adapter. Kartica podpira prenose od 10 do 100 Mbit/s, inštaliramo pa jo tako, da jo vstavimo v prost USB port, naložimo gonilnike iz Windows CD-ja in že smo pripravljeni na igranje/prenašanje datotek. USB kartica izgleda obetavna, vendar se izkaže za problem ravno njena zasnova na USB vodilu. Kot veste ima USB vodilo hitrost prenosa 12 Mbit/s, ki se porazdeli med ostale naprave, ki so priključene na USB. Ravno zaradi tega ne moremo uporabljati 100 Mbitne povezave, ampak samo 10 Mbitno povezavo, pa še tu pride do upočasnitev, če imamo na USB-ju več naprav. Sicer stvari niso tako črne kot izgledajo, saj se kartica povsem solidno obnese pri igranju mrežnih iger ali pri prenašanju manjših...

3 komentarji

Microsoftova reakcija

HardOCP - Po tem, ko se je novica, da WinXP ne bo podpiral USB 2.0 protokola že dodobra razširila, je Microsoft temu ustrezno odreagiral ter napravil uradno izjavo. S to izjavo so pustili domala vse možnosti odprte, rekli pa so, da je možno, da podpore USB 2.0 res ne bo, da je tudi možno da bo 100% podprta, da je možno da bo prišla v WinXP s kakšnim od popravkov, da je možno da bo podpora vgrajena, a izklopljena ter da je možno, da bo podpora USB 2.0 prišla v kakšni od naslednjih različic. Sedaj pa kaj uporabnega potegnite ven iz tega .

3 komentarji

Windows XP brez podpore USB 2.0

The Adrenaline Vault - Uff... tale novica me je pa kar malo šokirala. Micro$oft v njihov nov operacijski sistem Windows XP ne bo vključil podpore USB 2.0 standardu, ki podpira prenose do 480 mbit/s. Razlog za to naj bi bila nerazširjenost tega standarda, zato so se pač raje odločili za Firewire, ki podpira prenose do hitrosti 400 mbit/s. Sedaj pa se mi zastavlja vprašanje, ali je to sploh smiselno in zakaj ne bi vključili podpore obema standardoma, saj je raziskovalna skupina Cahners In-Stat napovedala, da bo leta 2004 750 milijonov računalnikov opremljenih z USB priključkom in "samo" 112 milijonov z Firewireom. Samo upamo lahko, da se to ne bo zgodilo.

9 komentarjev

Prve USB 2.0 kartice

USB Workshop - Na USB Workshop strani lahko zasledimo novico, da se je začela prodaja prvih USB 2.0 PCI razširitvenih kartic. Proizvajalec je podjetje Orange, kartice pa izgledajo precej zanimivo. Že sam USB 2.0 standard omogoča precej višje hitrosti: do 480 Mbit/s, kar je zelo konkurenčno FireWiru ter neprimerljivo boljše kot USB 1.1 (12 Mbit/s). Da bi vse bilo še lepše, je standard popolnoma za nazaj združljiv z USBjem 1.1, kar pomeni, da bodo nove kartice lepo delovale s starejšimi napravami.
Na Orangovi kartici se nahajajo štirje zunanji in en notranji USB port, podatkov o ceni in dobavljivosti pa na žalost nisem zasledil.

4 komentarji