»

S tiskalniki v Windows odslej drugače

Slo-Tech - Microsoft je najavil prihajajoče spremembe v obravnavi gonilnikov za tiskalnike. Te smo doslej lahko dobivali tudi prek Windows Update, ki je nudil gonilnike, ki so jih bili proizvajalci certificirali (WHQL). V prihodnosti želi Microsoft te gonilnike posameznih proizvajalcev nadomestiti z enotnim Microsoft IPP Class Driver. Začelo se bo z ukinitvijo dodajanja novih gonilnikov v Windows Update.

Sedaj je Microsoft napovedal, da stari (legacy) gonilniki za tiskalnike v Windows Update ne bodo več podprti. Leta 2025 bodo prenehali sprejemati nove gonilnike, še leto dni pozneje pa bo Windows Update vedno najprej ponudil Microsoft IPP Class Driver. Leta 2027 bodo ukinili vsakršno posodabljanje gonilnikov posameznih proizvajalcev. Uporabniki jih bodo še vedno lahko namestili, a bodo morali za nove verzije uporabiti samostojno namestitev. Microsoft bo v Windows Update nudil le Microsoft IPP Class Driver.

Ta podpira vse tiskalnike, ki razumejo koncept Mopria. Tega je Microsoft prvikrat...

18 komentarjev

Sistem za detekcijo prevožene rdeče luči je mogoče zlorabiti

Slo-Tech - Videonadzor menda izboljšuje varnost na vseh področjih, zato so videonadzorne kamere oz. sisteme za detekcijo prevožene rdeče luči pričeli uporabljati tudi pri kontroli prometa. Norce na cesti je vendar treba ustaviti, mar ne?

Žal so nekateri pri tem preveč goreči. Mednje sodi tudi 45-letni Stefano Arrighetti iz Genove, skupaj s 63 mestnimi policisti, 39 lokalnimi italijanskimi državnimi uradniki ter nekaj zaposlenimi v sedmih zasebnih podjetjih. Fantje so se namreč domislili zanimivega načina za povečanje mestnih proračunov. Arrighetti je namreč semaforje v Genovi preprogramiral tako, da so hitreje preklopili iz rumene na rdečo, posledično pa je sistem za detekcijo prevožene rdeče luči, T-Redspeed, "ujel" več voznikov motornih vozil. Sistem namreč s kamerami samodejno zazna prevoženo rdečo luč, zavijanje v levo in nekatere druge kršitve cestnoprometnih predpisov ter voznike samodejno kaznuje s 150 EUR kazni.

Zadevo je razkril šef lokalne policijske postaje Roberto Franzini, ki...

59 komentarjev

Windows Fundamentals za stare PC-je

InternetNews - Microsoft je izdal Windows Fundamentals for Legacy PCs, okleščen operacijski sistem, namenjen starejšim PC-jem, ki niso dovolj zmogljivi za Windows XP.

Gre za sistem, ki temelji na Windows XP Embedded Service Pack 2 in omogoča zagon le omejene zbirke programov, namenjen pa je predvsem za uporabo kot thin-client, torej za povezavo za na strežnike na primer preko Remote Desktop protokola. Te programske opreme ne bo v prosti prodaji, ampak le pod "Software Assurance" licenco (enterprise). Za dodatnega branja željne je na voljo tudi uradna objava na strani Microsofta.

35 komentarjev

Visoke kazni za Microsoft

Slo-Tech - Evropska komisija je ameriškemu računalniškemu velikanu včeraj naložila plačilo €280.500.000 ($357.000.000) kazni, ker ne upošteva njene odločitve iz leta 2004, po kateri bi moral določene tehnične specifikacije operacijskega sistema Windows narediti dostopne drugim razvijalcem. Microsoft je kazen označil kot neprimerno, Evropska komisija pa je postavila ultimat. Fantje in dekleta iz Redmonda bodo morali vsak dan odšteti dodatne 3 milijonov evrov dnevno, če jim do konca tega meseca ne uspe zagotoviti popolne in natančne tehnične dokumentacije, s pomočjo katere bi konkurenca lahko svoje programe naredila združljive z Okni.

O dogodku poročajo na vseh koncih.

224 komentarjev

Microsoft pripravlja program Driver Quality Rating

Slo-Tech - Tokrat se je Microsoft odločil, da stopi na prste piscem slabših gonilnikov za strojno opremo. Program, poimenovan Driver Quality Rating, bo zahteval večjo odgovornost piscev teh gonilnikov. Tako bo OCA skupina pregledovala obsežnost posameznih napak, povzročenih zaradi gonilnikov, ter jim na podlagi teh informacij dodeljevala oceno v obliki zelene, rumene in rdeče barve.

Za gonilnike označene z zeleno barvo se bo moral proizvajalce le-teh zelo potruditi. Za začetek bodo morali biti na tržišču 120 dni ter se v tem času dokazati s stabilnim delovanjem. V primeru, da se gonilniku spremeni ocena iz zelena v rumeno ali rdečo, bodo proizvajalci imeli 90 dni časa, da popravijo napako in ponudijo popravljene gonilnike, ki morajo biti na voljo tudi preko Windows Update.

Računalniki, ki bodo dosegali takšen nivo standarda in stabilnosti, se bodo lahko prodajali pod Vista Premium logotipom. Več o tej novosti in zahtevah pa si lahko preberete na arstechnica.com.

42 komentarjev