»

SmartDry nov primer naprave, ki bo umrla na daljavo

Slo-Tech - Naprave, ki za delovanje potrebujejo povezavo s proizvajalčevimi strežniki, v resnici nikoli niso zares naše, saj lahko kadarkoli obnemijo. Primerov, o številnih smo že pisali, ne manjka. Najnovejši primer so senzorji SmartDry, ki so namenjeni učinkovitejši uporabi sušilnih strojev. Namestijo se vanje, nato pa zaznajo, da je perilo suho, in nas o tem prek Wi-Fi in strežnikov podjetja obvestijo, novejši primerki pa znajo sušilni stroj kar ugasniti. Čeprav bi jih lahko označili kot nepotrebno novotarijo, so v nekaterih primerih nujno, denimo za gluhe, ki ne slišijo piskov sušilnika. Proizvajalec se je sedaj odločil, da jih ubije na daljavo.

Podjetje Connected Life je sporočilo, da bodo konec septembra letos ugasnili strežniki, s katerimi SmartDry komunicira. Ker bo oblak nedosegljiv, bo SmartDry postal neuporaben kos silicija in plastike. Tehnično sposobnejši uporabniki jih sicer lahko ohranijo v delujočem stanju tako, da kupijo ploščo ESP32 in jo ustrezno sprogramirajo, a to je...

30 komentarjev

Z magneti do varčnejših hladilnikov

Magnetno polje

vir: Wikipedia
TG Daily - Hlajenje takšnih ali drugačnih stvari je dandanes precejšen problem oz. strošek, saj poganjanje hladilnikov in klimatskih naprav v poletnih mesecih zahteva kar polovico vse električne energije v ZDA. A po najnovejših raziskavah naj bi bilo porabo hladilnih naprav mogoče zmanjšati za kar 20 do 30 % v primerjavi z najboljšimi sistemi trenutno na trgu, obenem pa ni potrebe po uporabi toplogrednih oz. ozonu nevarnih plinov. Celoten koncept sloni na določenih snoveh, ki se v magnetnem polju segrejejo, ob odstranitvi pa zopet ohladijo. Doseči hladilni efekt je torej zelo preprosto, ob segrevanju z magnetom bi se to snov hladilo z vodo, ob odstranitvi pa naj bi se ohladila pod temperaturo okolice. EPSRC (Engineering and...

24 komentarjev

Intel Nehalem - vrnitev Hyper-threadinga

VR - Zone - Na VR-Zone so objavili nekaj zanimivih informacij o Intelovih procesorjih naslednje generacije, temelječe na arhitekturi Nehalem in izdelanih v 45-nanometrski tehnologiji. Med drugim poročajo tudi o vrnitvi vsem dobro znanega Hyper-threadinga. Poleg tega naj bi procesorji imeli integrirani pomnilniški krmilnik, zaradi katerega bodo procesorji dobili novo podnožje Socket B s 1366 nožicami.

Več na VR-Zone.

13 komentarjev

Težave GeForce 8800 GTX

VR - Zone - VR-Zone poroča o težavah nVidiine prihajajoče grafične kartice GeForce 8800 GTX, ki naj bi jih povzročil upor, ki nadzoruje menjavanje 2D in 3D frekvence. Sprva so poročali tudi o možnosti prestavitve datuma uradne predstavitve, vendar zaenkrat ni nobene informacije o tem. Poleg tega je nVidia že vpoklicala vse GeForce 8800 GTX in bo opravila zamenjavo uporov. Kot so dodali na VR-Zone, naj bi omenjene težave imele le nekatere grafične kartice določenega proizvajalca, vendar so zaradi previdnosti vsi proizvajalci grafičnih kartic vpoklicali svoje 8800 GTX-e. Grafične kartice GeForce 8800 GTS naj ne bi imele omenjenih težav.

Več na VR-Zone.

7 komentarjev

Avtomatsko hlajenje s suhim ledom

VR - Zone - Vsak, ki ekstremno navija svoje komponente, pozna pomen zmogljivega hlajenja in nemalokrat poseže po načinih hlajenja, ki omogoča ohladitev najbolj vročih komponent pod ledišče. Nadvse popularno je hlajenje s suhim ledom, pri čemer se v t.i. kontejnerjih, pritrjenih na procesor oziroma grafično kartico, nahaja suhi led, ki tako hladi komponento. Slabost tega hlajenja je v tem, da je potrebno...

16 komentarjev

FX-51 že navijajo

več strani - Athloni-64 FX-51 so šele prišli dobro na prodajne police, a Japonci jih že veselo navijajo. Na VR Zone so tako objavili dosežek Katsumija z Japonske, ki je najmočnejšo različico FX-51, ki tovarniško tiktaka pri 2,2 GHz, uspel naviti na dobre tri gigahertze, seveda hlajeno s suhim ledom in pri močno zvišani napetosti 1, 739 V. SuperPI je na tem računalniku izračunal prvih milijon korakov v 29 sekundah. Klik!

Drugo navitje, na katerega je opozoril monster-x, so opravili na Ace's Hardware, kjer so dobili v mrcvarjenje taisti procesor. Bili so nekoliko manj zagnani ali srečni (kakor vam je ljubše), saj so ga navili na zgolj 2,8 GHz, so pa bili bolj pridni od Japoncev...

13 komentarjev

Nekaj dobrih 'overclockov'

VR - Zone - Na VR-Zone so objavili spisek najboljših overclockov procesorjev. Če si najprej ogledamo Intelovo stran, lahko ugotovimo, da so bili navijalci kar pridni, saj znaša trenutno najboljše navitje Pentiuma 4 s privzetih 3 GHz na končnih 4,9 GHz. Več o navijanju na področju Intela.

Ob pogledu k AMDju pa lahko vidimo, da tudi tukaj prevladuje kar nekaj dobrih rekordov. Lastniki procesorjev z Barton jedrom so bili prav tako pridni, saj znaša najboljše navitje procesorja kar več kot 1 GHz. Klik!

Zelo odmeven pa je pospešek AMD-jevega Athlona XP 1700+, katerega osnovna frekvenca je 1,46 GHz. S pomočjo zračnega hlajenja so ga prisilili do tega, da se je zbudil pri 2,5 GHz. Več o TBredB pospeških.

Kot kaže, imamo Slo-Techerji vse večjo konkurenco...

3 komentarji

SiSove grafične karte

VR - Zone - Na [VR-Zone] so se pojavile slike novega Triplexovega umotvora - grafične kartice s SiS33x čipovjem. Kartica ima pricinjen Xabre400 grafični čip, je lepe srebrne barve in ima precej dobro poskrbljeno odvajanje toplote od grafičnega čipa (pozabili pa so na pomnilnik).

Sicer prav veliko o tej kartici še ni znanega, toda naša novica izpred dveh dni je vsebovala malce bolj natančne podatke. Na VR-Zone forumu so poleg slik objavili še kratek test te grafične kartice, ki pusti GeForcea4 MX440 in 460 daleč zadaj. Več slik in benčmarkov najdete tukaj.

2 komentarja

Sublimacijski projekt

Xoverclocker - Sublimacija je proces, v katerem se neka trdna snov spremeni v plin, brez vmesne stopnje, torej izpusti tekoče stanje. Mejna temperatura suhega ledu je -78,9°C, suhi led pa je trdna oblika ogljikovega dioksida. Ja, zakaj vam o kemiji in fiziki razlagam na računalniški strani? Zaradi hlajenja, seveda. Xoverclockerji so naredili prototip hlajenja z suhim ledom. Za to so uporabili bakreno posodo velikosti 5×5×10 cm. Stvar zgleda res hudo, njen uporabnik pa se pritožuje, da ne ve resnične temperature procesorja, saj mu plošča očitno ne meri temperatur pod -50°C.

4 komentarji