»

Telekom in Mobitel združena

Finance - Slovenskemu operaterju fiksne telefonije Telekomu Slovenije je bila danes pripojena družba Mobitel. Pripojitev je bila izglasovana na junijski skupščini Telekoma Slovenije kot del večjega prestrukturiranja Telekoma. V prihodnosti bodo namreč Telekomu priključili še dele družb Planet 9 (ki je bil združen z Najdi.si), Avtenta.si, GVO, preostanki družb pa bodo ostali hčerinska podjetja Telekoma Slovenije. Kapital družbe Telekom Slovenije se bo povečal za 200 milijonov evrov.

Od 1. januarja prihodnje leto bodo naročniki storitev dobili tudi enoten račun za storitve dosedanjega Telekoma in Mobitela. Telekom Slovenije bo po prestrukturiranju, ki naj bi v prihodnjih štirih letih prineslo 150 milijonov evrov prihranka,

74 komentarjev

Odkrita ranljivost v Nokia Series60 mobilnih telefonih

Slo-Tech - Nemški raziskovalec Tobias Engel je novembra lansko leto odkril ranljivost v telefonih Nokia Series60, ranljivost pa je bila prikazana tudi na decembrski CCC konferenci v Berlinu. Ranljivost je poimenoval Curse Of Silence.

Engel je odkril, da sprejem posebej prirejenega SMS ali MMS sporočila pri ranljivih mobilnih telefonih sproži napako zaradi katere le-ti ne morejo več sprejemati novih SMS sporočil oziroma je pri nekaterih modelih mobilnih telefonov sprejemanje SMS sporočil moteno. Pomaga šele resetiranje telefona na tovarniške nastavitve.

Seznam prizadetih telefonov: Nokia E90 Communicator, Nokia E71, Nokia E66, Nokia E51, Nokia N95 8GB, Nokia N95, Nokia N82, Nokia N81 8GB, Nokia N81, Nokia N76, Nokia 6290, Nokia 6124 classic, Nokia 6121 classic, Nokia 6120 classic, Nokia 6110 Navigator, Nokia 5700 XpressMusic, Nokia E70, Nokia E65, Nokia E62, Nokia E61i, Nokia E61, Nokia E60, Nokia E50, Nokia N93i, Nokia N93, Nokia N92, Nokia N91 8GB, Nokia N91, Nokia N80, Nokia N77, Nokia...

43 komentarjev

Telekom kupil Najdi.si

Delo - Po poročanju Dela:
Telekom Slovenije je danes podpisal pogodbo o nakupu 75-odstotnega deleža podjetja Interseek, ki je lastnik vodilnega slovenskega spletnega iskalnika Najdi.si ter podobnih iskalnikov na Hrvaškem, v Srbiji, Makedoniji in BiH. Za večinski delež družbe je Telekom odštel 8,55 milijona evrov.

Kot so sporočili iz Telekoma Slovenije, je nakup večinskega deleža v Interseeku in s tem najbolj obiskane spletne strani pri nas, ki jo uporablja prek 800.000 Slovencev ali 85 odstotkov vseh slovenskih uporabnikov interneta, skladen s strategijo skupine na področju internetnih storitev in vsebin, ki že in bodo v prihodnosti vedno bolj krojile panogo elektronskih komunikacij. Nakup pomeni še korak naprej v zagotavljanju najcelovitejših in najkakovostnejših internetnih storitev in rešitev.
Delo, Finance

74 komentarjev

Siol je ponovno pod okriljem Telekoma Slovenije

Dnevnik - Nadzorni svet Telekoma Slovenije je na današnji seji dal soglasje k predlogu uprave o pripojitvi družbe Siol k matičnemu podjetju. Uveljavljena blagovna znamka Siol ostaja tako na trgu, njeno trženje pa prevzema Telekom Slovenije. Z novo organiziranostjo naj bi Telekom Slovenije lažje zagotovil najnovejše tehnologije slovenskim uporabnikom. Največji slovenski ponudnik internetnih storitev bo sestavni del Telekoma Slovenije postal predvidoma v prvi polovici prihodnjega leta, so še sporočili iz materinskega podjetja. Več v izvorni novici in v debati na forumu.

55 komentarjev

10-Gigabitna povezava med Ljubljano in Mariborom

Telekom Slovenije - Telekom Slovenije je v telekomunikacijskem centru v Dravljah v Ljubljani priključil desetgigabitno "ethernet povezavo", na IP-hrbteničnem omrežju med Ljubljano in Mariborom.

Po napovedih Financ naj bi nadaljevali z nadgradnjo in zagotavljanjem tako zmogljivih povezav z drugimi regijskimi vozlišči v Sloveniji. Še letos načrtujejo terabitno povezavo v Sloveniji.

Visoko zmogljivo IP omrežje je dobra novica za ponudnike multimedijskih storitev in za široko pasovno povezovanje oddaljenih enot podjetij za poslovanje v realnem času. Tudi IP telefonija bo zagotovo imela svoj prostor v tem omrežju.

Vir: Telekom Slovenije.

33 komentarjev

Mobitel odstavil Majzla, Vega ugaša svoje omrežje

Delo - Iz Mobitela, hčerinske družbe Telekoma Slovenije, so sporočili, da je danes nadzorni svet Mobitela odstavil direktorja družbe Antona Majzlja. Mobitel bo začasno vodil Bojan Dremelj, predsednik uprave Telekoma Slovenije, sicer pa bivši predsednik uprave Simobila.

Razlogi za odstavitev so razhajanja mnenj in načrtov glede prihodnosti največjega slovenskega mobilnega operaterja predvsem pa skupine Telekom Slovenije, so sporočili iz Mobitela.

Poleg tega bo tretji slovenski mobilni operater Vega, danes opolnoči izklopil svoje omrežje, tako da bosta v Sloveniji do nadaljnjega delovala le dva mobilna operaterja, Simobil in Mobitel. Frekvenco in del infrastrukture Vege, ki odhaja iz slovenskega trga, pa bo prevzel novi tretji slovenski mobilni operater Tušmobil, ki pa še ne bo začel poslovati.

5 komentarjev

Mobitelova poslovna uvertura

Mobitel - Včeraj smo pisali o Mobitelovi novi storitvi SMS zgrešeni klic, danes pa je tu že nova zamisel. Mobitel po novem svojim poslovnim uporabnikom ponuja Poslovno Uverturo. Gre za že znano uslugo (ob čakanju, da se klicani oglasi, običajno zvonenje spremlja popularna melodija) z eno razliko - po novem lahko uporabnik sam posname predvajani posnetek. Na voljo je tudi precej nastavitev - lahko določite časovna obdobja, v katerih Poslovna Uvertura deluje, pa skupine telefonskih številk, katerim se predvaja. Več na mobitelovi strani.

Poslovneži se bodo torej odslej lahko predstavili stranki, še preden se bodo oglasili na telefon.

16 komentarjev

Mobitelova nova storitev - SMS zgrešeni klic

Slo-Tech - Mobitel je predvčerajšnjim objavil, da ponuja zanimivo novo storitev pod dokaj reprezentativnim imenom SMS zgrešeni klic. Ideja je enostavna - vsakič, ko ste zaradi nedosegljivosti omrežja, ugasnjenega telefona ali kakšnega drugega razloga nedosegljivi, se vsi klicatelji, ki vas v tem času skušajo doseči, zabeležijo. Takoj, ko je to spet možno, vas mobilni operater s SMS sporočilom obvesti o zamujenih dohodnih klicih največ petih klicateljev in največ za obdobje zadnjih treh dni.

Če želite vključiti storitev, pošljite SMS z besedo klic na številko 1918. Zadeva je tako v Kokoški kot izven nje brezplačna, več informacij pa lahko najdete v uradni izjavi za javnost.

71 komentarjev

Vegovi dnevi 2004

Slo-Tech - Te dni potekajo Vegovi dnevi 2004, ki jih v čast 250-letnice rojstva barona Jurija Vege prireja Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije. Program je zelo bogat: osrednja proslava je potekala v soboto v Zagorici, danes so odkrili Vegovo spominsko ploščo, do jutri bo potekalo mednarodno srečanje iz zgodovine matematičnih znanosti, v sredo je na sporedu simpozij Matematika in umetnost, v četrtek pa bodo v Tehniškem muzeju odprli razstavo Stara učila in učni pripomočke idrijske realke. Ob obletnici so izšli tudi priložnostni kovanci z motivi našega velikega matematika, artiljerijskega časnika in balistika. Klik!

2 komentarja

Mobitel d.d. zagnal tretjo generacijo mobilnih telekomunikacij - UMTS

Prvi UMTS mobilnik v Sloveniji

Mobitel - S pokritjem Ljubljane in Aerodroma Ljubljana (dosežena 15% pokritost prebivalstva s signalom) je družba Mobitel d.d. komercialno zagnala tretjo generacijo mobilne telefonije - UMTS.

Omrežje UMTS omogoča bistveno večjo hitrost prenosa podatkov kot dosedanje (prej do 53,6kb/s, sedaj do 384kb/s), prav tako pa UMTS omogoča storitve, ki do sedaj, zaradi hitrostnih omejitev omrežja niso bile možne. Seveda pa je pogoj tudi UMTS mobilnik, s katerim edino lahko to omrežje izkoristimo. Tako bomo lahko z UMTS mobilnikom poleg zvoka sogovornika, sedaj spremljali tudi "živo" sliko osebe s katero se...

28 komentarjev

Slovenska reakcija na mobilno afero Ericsson

vir: Finance
Finance - Pri Mobitelu najprej zavračajo obvestilo Ericssona iz leta 2000, ko se je slednji "pohvalil" z dobavo opreme za UMTS. Takrat naj bi šlo le za podpis pisma o nameri za dobavo testnega sistema UMTS. Zaradi zamude pri dobavi sistema pa je Mobitel odstopil od pisma o nameri. Mobitelov šef, Anton Majzelj, tudi pojasnjuje, da dobro ve, kaj je takrat podpisoval v pogodbi in da ga ne zanima, s čim se Ericsson hvali dandanes. Ericssonovo opremo v vrednosti milijon evrov so na Mobitelu izbrali brez razpisa, ki po zakonu ni potreben. Kljub vsemu z Ericssonom še vedno dobro sodelujejo.

Mobitel torej zanika kakršnekoli nepoštene posle, prvi mož nadzornega sveta Mobitela, sicer šef SiOLa Miran Kramberger pa dodaja, da gre za medsebojno obračunavanje med mobilnimi operaterji v vse ostrejši svetovni konkurenci. Kot zanimivost naj še...

6 komentarjev

"Sesuvanje" aparatov GSM

The Register - Sedaj sem končno malo prišel k sebi, tako da sem našel eno dosti zanimivo novico.
Glede na razširjenost virusov, trojanskih konjev in podobne nepotrebne šare na računalnikih je bilo pričakovati, da tudi mobiteli ne bodo dolgo imuni. Tako je Job de Haas, raziskovalec za varnost pri ITSX-u, spisal program za uničevanje mobitelov.
Princip je dejansko preprost, saj računalnika, ki lahko pošilja SMS-e, pošljete sporočilo s pokvarjeno uporabniško glavo. Tako mobitela ni več možno prižgati.
Preden v strahu izklopite svoje "tulilce", vas lahko potolažim, da je to preverjeno samo na par Nokiah ( 6210, 3310, 3330 ), popravi pa se z vstavitvijo SIM kartice v nepokvarjen telefon. Nokiini strokovnjaki so že napovedali rešitev tega problema.
Več tukaj.

22 komentarjev

Vlada razrešila Podobnika!

Dnevnik - Dnevnik, Ljubljana, 19.4.2001:
LJUBLJANA, 19 - Vlada je današnji seji s preglasovanjem razrešila predsednika uprave Telekoma Marjana Podobnika in še dva člana uprave ter tako uresničila napovedi o najbolj razvpiti in hkrati pričakovani kadrovski zamenjavi v času njenega štirimesečnega vladanja. Na mesto vršilca dolžnosti predsednika uprave Telekoma je po napovedih imenovala Petra Graška, nekdanjega predsednika uprave letalskega prevoznika Adria Airways.
Upam, da mi ni treba govoriti o smiselnosti te poteze. Preglejmo malo ozadje: Marjan Podobnik, človek, ki v celem življenju ni bil v tesnem stiku s telekomunikacijami, je bil v času vladavine desne koalicije postavljen na mesto predsednika uprave Telekoma. Tako je vse profesionalno delo ter logično sprejemanje eksekutivnih odločitev padlo na Mirana Krambergerja, podpredsednika uprave Telekoma. O Podobnikovi zmožnosti dobre presoje ter profesionalnosti itak ne bi razglabljal. Dejstvo stoji: Podobnik je padel. Kje bo njegova naslednja...

40 komentarjev