»

Naslednici Santa Rose

bit-tech.net - Santa Rosa, četrta generacija Intelove mobilne platforme, bolj znane pod imenom Centrino, bo, jasno, tekom letošnjega leta dobila naslednico. Na Intel Developer Forumu, ki poteka danes in jutri, je bilo namreč že govora o Montevini. Povedanega ni bilo nič specifičnega o strojnih specifikacijah, obljubljajo pa precej boljše zmogljivosti integriranega grafičnega čipa in zmožnost gledanja BluRay filmov brez zatikanja ob uporabi napajanja le iz baterije! Obljubljajo pa še, da bo nekaj baterije ostalo še za poznejše delo po ogledu filma. Glede na Wikipedijo bo nova platforma zgrajena okrog mobilne verzije veznega čipa serije 45 in ICH9M južnega mostu, s čimer bomo dobili podporo za DDR3. Osrednji procesorji bodo seveda narejeni v 45 nm proizvodnem procesu.

Ve pa se tudi že, da bo Montevina zadnja platforma, kjer bo krmilnik pomnilnika v veznem čipovju - Calpella bo namreč zgrajena okrog procesorjev Nehalem. Ker pa je videz vedno bolj pomemben faktor za nakup prenosnika, vedno večje...

0 komentarjev

Intel pripravlja šestjedrnika?

Gizmodo - Intel naj bi za drugo oziroma tretje četrtletje letošnjega leta načrtoval predstavitev šestjedrnega procesorja s kodnim imenom Dunnington. Šestjedrnik naj bi vseboval tri dvojedrne Penryn čipe, ki bodo imeli na voljo 16 MB drugonivojskega predpomnilnika. Šestjedrnike bodo na vrhi Intelove ponudbe procesorjev nasledili predvidoma osemjedrni procesorji s kodnim imenom Nehalem. Več o tem si preberite v izvorni novici na Gizmodu.

26 komentarjev

Posodobljeni modeli Core 2 Duo

X-Bit Labs - Ena od bolj izpostavljenih funkcij Intelovega novega veznega čipovja P35 je poleg podpore prihajajočih procesorjev na jedru Penryn tudi možnost višje frekvence zunanjega vodila. To bodo izkoristili v kratkem dobavljivi posodobljeni procesorji Core 2 Duo. Novi modeli imajo kar 1333-megaherčen FSB in različne spletne strani jih testirajo po tekočem traku. Pri X-Bit-Labs so se dokopali do E6850, E6750 in E6550 ter ugotovili, da gre za bolj minimalne izboljšave.

Izvorni test.

1 komentar

GPGPU - nVidia Tesla

Daily Tech - Grafični procesorji se od centralnih razlikujejo predvsem zaradi specializacije. Če poznate delovanje procesorja, najbrž veste, da so grafični že nekaj časa precej superiorni in da svoje starejše bratce na svojem področju (računanje s plavajočo vejico) posekajo po celi črti. Prav zato se izdelovalci grafičnih procesorjev lotevajo uporabe svojih čipov v bolj splošne namene, mletje decimalk je recimo ena najbolj pogostih računalniških aktivnosti na različnih področjih znanosti. Iz nVidie tako prihaja Tesla, ki je na voljo v različnih oblikah in okusih, temelji pa na...

15 komentarjev

AMD: 65 nm

Daily Tech - Po poročanju Daily Techa naj bi prvi AMD-jevi procesorji z jedrom Brisbane, izdelanim v 65 nm procesu luč sveta zagledali decembra. Sprva bodo kupcem na voljo štiri različice procesorjev z omenjenim jedrom, in sicer Athlon 64 X2 5000+, 4800+, 4400+ in 3800+. V drugem četrtletju prihodnjega leta bo AMD predstavil še dva procesorja z jedrom Brisbane, Athlon 64 X2 5200+ ter 5600+.

Poleg dvojedrnikov bodo tudi enojedrni AMD-jevi procesorji prešli na 65 nm proces izdelave. Prva enojedrnika s 65 nm jedrom Lima, Athlon 64 3500+ in A 3800+ bosta luč sveta ugledala januarja prihodnje leto, v drugem četrtletju pa jima bo sledil še Athlon 64 4000+.

V drugem četrtletju prihodnjega leta bo AMD predstavil procesorje Sempron z jedrom Sparta , izdelanem v 65 nm procesu.

Več o tem si preberite na Daily Techu.

25 komentarjev

Intel izboljšuje Pentiume

Hartware.net - Dober mesec pred uradno predstavitvijo Core 2 Duo procesorjev so se pri Intelu odločili za izboljšave sedanjih dvojedrnih Pentiumov D serije 900 temeljočih na jedru Presler. Predvidoma septembra letos bo namreč izšel nov stepping D0, ki bo zamenjal sedanjega C1, od katerega bo predvsem bolj varčen. Pentium D 960 naj bi tako z novim steppingom porabil le še 95 Wattov v primerjavi s sedanjo porabo 130 W.

44 komentarjev

Informacije o novih Intelovih procesorjih za prenosnike

Slo-Tech - Po nedavno objavljenih informacijah o novih Intelovih procesorjih za namizne računalnike, so se pojavile informacije o procesorjih za prenosne računalnike. Procesorji, do sedaj poznani pod kodnim imenom Merom, bodo predstavljeni letos avgusta, v drugem četrtletju prihodnjega leta pa bodo sledili procesorji z Santa Rosa platformo. Avgusta predstavljeni procesorji bodo imeli 667 MHz FSB, naslednja serija pa bo imela že 800 MHz FSB in novo podnožje Socket P.

Nove informacije vsebujejo tudi cene prihajajočih procesorjev, cena najzmogljivejšega modela Core 2 Duo T7600 s frekvenco 2,33 GHz ter štirimi MB drugonivojskega predpomnilnika bi naj bila 673 ameriških dolarjev, medtem ko bo za najšibkejši model, Core 2 Duo 5500, s frekvenco 1,66 Ghz ter dvema MB drugonivojskega predpomnilnika potrebno odšteti 209 ameriških dolarjev.

Več o novih Intelovih procesorjih za prenosne računalnike v izvorni novici na Daily-Tech-u.

6 komentarjev

Conroe in Merom bosta Core 2 Duo

Slo-Tech - Težko pričakovana Intelova procesorja, ki sta bila do zdaj poznana pod kodnima imenoma Conroe in Merom, sta dobila uradno poimenovanje. Kljub razlikam med obema procesorjema, se bosta oba imenovala Core 2 Duo. Najzmogljivejši procesorji nove generacije pa bodo nosili oznako Core 2 Extreme, le-ti bodo skupaj s Core 2 Duo procesorji za namizne računalnike (Cornoe) tudi prvi predstavljni, in sicer letos julija. Mesec kasneje jim bodo sledili tudi Core 2 Duo procesorji za prenosne računalnike (Merom). Uradna predstavitev nove linije procesorjev bi naj bila šestega junija na Computex-u 2006. Izvorna novica na Daily-Tech-u.

Poleg tega so se pojavile informacije o oznakah posameznih procesorjev nove generacije. Procesorji za namizne računalnike bodo imeli oznake 4000 in 6000, najzmogljivejši (2.67 GHz, 4 MB drugonivojskega predpomnilnika) bo tako nosil oznako Core 2 Duo E6700, ostali modeli pa bodo imeli oznake Core 2 Duo E6600, E6400 in E6300. Core 2 Duo procesorji za prenosne...

30 komentarjev

Prihaja Radeon X1900 GT

Slo-Tech - Po informacijah s spletne strani Daily Tech, naj bi ATI prihodnji teden pričel s proizvodnjo novih grafičnih kartic z oznako Radeon X1900 GT, pri kateri gre za oskubljeno X1900 XTX. Namesto 48 Pixel Shader-jev, jih bo nova grafična kartica imela 32, poleg tega bo imela nižje frekvence (GPU 575 MHz, RAM 600 MHz) od X1900 XTX, opremljena pa bo le s 256MB pomnilnika.

V nasprotju z ostalimi člani družine X1900 naj bi model z oznako GT imel enostaven, nizek hladilnik, ki ne zaseda dodatnega slota pod grafično kartico. Cena nove kartice naj bi se gibala pod tristo ameriškimi dolarji, tako bi se v ceni in zmogljivosti X1900 GT primerjal z GeForce 7900GT. Poleg tega so se že pojavila ugibanja o možnosti softmoda v različico XTX, saj oba temeljita na enakem grafičnem čipu (R580).

Več o tem lahko preberete v izvorni novici na Daily Tech-u.

13 komentarjev